18 Δεκ 2024
READING

Η “Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου”;

3 MIN READ

Η “Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου”;

Η “Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου”;

Η Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου είναι η πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία της διαδικτυακής κίνησης, των αναρτήσεων και των χρηστών, έχει αντικατασταθεί από bots και το περιεχόμενο δημιουργείται από AI. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει καταπνίξει την διαδικτυακή ανθρώπινη δραστηριότητα, αναδιαμορφώνοντας το σε μια ελεγχόμενη, αλγοριθμική μορφή που υπάρχει μόνο για την πώληση προϊόντων και ιδεών.

Παράπονα, επικρίσεις και διαμαρτυρίες

Η θεωρία πρωτοεμφανίστηκε το 2010 και παγιώθηκε από το 2021 και μετά, επικρίνοντας το σημερινό internet ως βαρετό και άθλιο και σημειώνοντας ότι σπάνια αλληλεπιδρούμε πια με πραγματικούς ανθρώπους ή ακόμη και βλέπουμε τις δημοσιεύσεις τους.

Αν και η θεωρία αυτή υπήρχε πριν από την εμπορική κυκλοφορία του ChatGPT και προτού η ΑΙ γίνει τόσο καυτό θέμα, σήμερα χρησιμοποιείται για να περιγράψει ειρωνικά το διαδίκτυο. Την περασμένη εβδομάδα, η Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου συζητήθηκε ευρέως μετά από μια ανάρτηση στο X που επέστησε την προσοχή στα ρομπότ της πλατφόρμας.

Οι τακτικοί χρήστες X παραπονιούνται εδώ και καιρό για τον αριθμό των ανόητων, άσχετων και ξεκάθαρα δημιουργημένων από AI δημοσιεύσεων που έχουν κατακλύσει το X. Καλλιτέχνες και συγγραφείς διαμαρτύρονται ότι το διαδίκτυο έχει γεμίζει με εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και δεν έχουν καμία αξία πέραν της καινοτομίας.

Το γεγονός αυτό είχε προβλεφθεί φυσικά από τους επικριτές του από όταν εισήχθη αυτή η τεχνολογία και σήμερα απλά βλέπουμε τις προβλέψεις σιγά σιγά να γίνονται πραγματικότητα.

Είναι πραγματική η Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου ;

Υπάρχουν ρομπότ εκεί έξω, σίγουρα, αλλά η θεωρία δεν περιγράφει το διαδίκτυο του σήμερα, πόσο μάλλον του 2021. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιρναν πάντα μέτρα για να μπλοκάρουν τα spam bots και εξακολουθούν να το κάνουν, ακόμη και όταν τα ρομπότ εξελίσσονται.

Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ικανή να δημιουργήσει καλό περιεχόμενο μόνη της κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπορεί ακόμα να κατανοήσει το πλαίσιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναρτήσεων που γίνονται viral—ανεξάρτητες απόψεις, εξυπνάδες, οξυδερκείς παρατηρήσεις— δεν δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα περίεργα, πνευματώδη σχόλια, οι εσκεμμένες παρερμηνείες, οι προσωπικές επιθέσεις και οι ανεξέλεγκτες απόψεις που τροφοδοτούν τον διαδικτυακό λόγο εξακολουθούν να προέρχονται από ανθρώπους.

Το σημερινό διαδίκτυο είναι πολύ πιο αποστειρωμένο από το άγριο, απρόβλεπτο χαρακτήρα που είχε στο παρελθόν καθώς το οικοσύστημα των μικρών ιστότοπων που δημιουργήθηκαν κάποτε από χρήστες έχει αντικατασταθεί και πολιορκείται από λίγες αλλά τεράστιες πλατφόρμες που κερδίζουν χρήματα από την περιήγηση και την κοινή χρήση.

Όντας πολύ πιο περιορισμένο και εταιρικό από ποτέ, τα πραγματικά καλό περιεχόμενο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί. Και η Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου περιγράφει αυτό ακριβώς το συναίσθημα -την πλήξη και την αποξένωση που αισθάνονται οι χρήστες του. 

 

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.