Σχεδόν ένας στους τρεις καταναλωτές εκφράζει την επιθυμία του να αποκτήσει ένα πλήρως ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα, γεγονός που σηματοδοτεί την αυξανόμενη ζήτηση αυτοκινήτων με δυνατότητες εκπομπών μηδενικών ρύπων. Η προθυμία του αγοραστικού κοινού να υποστηρίξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος βοηθά και κατευθύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες προς ένα πιο πράσινο μέλλον, αποδεικνύοντας πως η βιωσιμότητα δεν είναι απλά ένα “τσιτάτο”, αλλά ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει άμεσα τις επιλογές των καταναλωτών.
Η Kantar, σε νέα της έρευνα που διενεργήθηκε σε 10.000 καταναλωτές παγκοσμίως, προσπάθησε να προσδιορίσει τα κίνητρα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που σκέφτονται να αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο και την αξία που δίνουν σε παράγοντες που είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.
Οι προτεραιότητες ποικίλουν
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η βιωσιμότητα αναδεικνύεται ως μια από τις σκέψεις που κάνουν οι καταναλωτές, όχι όμως την κυρίαρχη. Κατά μέσο όρο, μόνο το 16% των ερωτηθέντων δίνει προτεραιότητα σε αυτό τον παράγοντα, ποσοστό που ποικίλει από γενιά σε γενιά και από τόπο σε τόπο.
Οι Millennials για παράδειγμα, δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα σε ποσοστό 20%, έναντι του 11% των Baby Boomers. Το αγοραστικό κοινό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το λαμβάνει υπόψιν του σε ποσοστό 23% σε σύγκριση με τους Γάλλους καταναλωτές που παρουσιάζουν το σαφώς χαμηλότερη προτίμηση (7%).
Τί έχει μεγαλύτερη σημασία για τους κατόχους αυτοκινήτων
Η βελτιωμένη ποιότητα του αέρα είναι ο πιο σημαντικός τομέας που σχετίζεται με τις πρακτικές βιωσιμότητας, με το 69% των καταναλωτών να δηλώνει την αξία της. Το μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα έρχεται στη δεύτερη θέση με 64%, ενώ οι πρακτικές υπεύθυνης διαχείρισης απορριμμάτων αναγνωρίζονται επίσης ως εξαιρετικής σημασίας για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Σε γενικές γραμμές, οι αποφάσεις των αγοραστών φαίνεται να επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες. Η Gen X εμφανίζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη βελτιωμένη ποιότητα αέρα (70%) και το μειωμένο αποτύπωμα του άνθρακα (71%). Από την άλλη πλευρά, οι Millennials με περιβαλλοντική συνείδηση επιδεικνύουν μια πιο ολιστική προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων, δίνοντας σχεδόν ίση αξία σε όλους τους τομείς βιωσιμότητας.
Η αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) δεν προέρχεται μόνο από την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και από την παγκόσμια δέσμευση για περιβαλλοντική ευθύνη. Η έρευνα της Kantar δείχνει ότι το 40% των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκίνητων παγκοσμίως προέβησαν σε αυτή την αγορά θέλοντας να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τους μισούς σχεδόν από αυτούς που σκέφτονται να αποκτήσουν ένα, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενο ποσοστό των καταναλωτών που δίνουν σημασία στη βιωσιμότητα, ως κριτήριο επιλογής.
Αλλαγή και στις συνήθειες των μετακινήσεων
Δεν αυξάνεται όμως μόνο η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το περιβάλλον. Αυξάνεται και το κόστος των καυσίμων που έχει οδηγήσει το 82% των κατόχων αυτοκινήτων να οδηγεί λιγότερο και να επιλέγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του, προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες.
Και εδώ όμως πάλι, παρατηρούνται διαφορές. Η Gen Z (41%) και οι Millennials (39%) είναι πιο πιθανό να επιλέξουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να εξοικονομήσουν καύσιμα, σε σύγκριση με το 25% των Boomers και το 32% της Gen X.
Καθώς η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου προωθεί τη βιωσιμότητα, είναι σημαντικό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες να γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές εξετάζουν και προσεγγίζουν την απόφαση αγοράς ενός αυτοκινήτου. Το κοινό που διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό, τόσο ηλικιακά όσο και γεωγραφικά, καθορίζει τους τομείς που έχουν μεγαλύτερη σημασία για αυτούς και απηχεί νοοτροπίες και συμπεριφορές που η αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάζεται να λάβουν υπόψιν τους. Σε κάθε περίπτωση, η οικολογική συνείδηση αυξάνεται μεταξύ των καταναλωτών, ακόμη και αν δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο -εξαιτίας του υψηλότερου κόστους του έναντι των συμβατικών.
Με πληροφορίες από Kantar
Photo: Unpslash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.