Η γούνα απαγορεύτηκε επίσημα την περασμένη σεζόν στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου, άρα ίσως το δέρμα να είναι το επόμενο; Είτε συμβεί αυτό είτε όχι, είναι σαφές ότι τα ηθικά ρούχα και αξεσουάρ καθίστανται όλο και πιο διαδεδομένα. Οι κορυφαίες μάρκες όπως η Alice Temperley έχουν αντιμετωπίσει την πρόκληση της χρήσης ηθικών πρώτων υλών.
Παρουσιάστηκε ένα υπέροχο μεταξωτό φόρεμα Temperley σε μια πρόσφατη εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο, κατασκευασμένο από οργανικό μετάξι και βαφές. Το φόρεμα βρισκόταν στο περίπτερο της “βιώσιμης γωνίας”, μια νέα οργάνωση που εισάγει αγοραστές και σχεδιαστές υφασμάτων σε διεθνείς ομάδες και προμηθευτές βιώσιμων υφασμάτων που έχουν μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα αθλητικά παπούτσια είναι επίσης ένα σημαντικό επίκεντρο της ηθικής ένδυσης, όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά ως δημοφιλές στοιχείο μόδας. Η Veja, η Adidas και η Reebok είναι τρία εμπορικά σήματα που προσφέρουν σήμερα κομψά, άνετα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον αθλητικά παπούτσια.
Ακόμα και πριν η Veja γίνει μια από τις αγαπημένες μάρκες αθλητικών παπουτσιών της Duchess of Sussex, της Meghan Markle, εκείνα είχαν ήδη κατακτήσει μια θέση λατρείας μεταξύ των fashionistas παγκοσμίως. Αλλά το πιο σημαντικό, η δήλωση της αποστολής της Veja που προσφέρει διαφορετικό όραμα από τις περισσότερες μάρκες μόδας. Συνδυάζει το δίκαιο εμπόριο και την οικολογία και συνδέει την οικονομία, τις κοινωνικές πρωτοβουλίες και το περιβάλλον. Αυτή η γαλλική μάρκα συνεργάζεται με συνεταιρισμούς μικρών παραγωγών και οργανισμών στη Βραζιλία και τη Γαλλία για τη δημιουργία αθλητικών παπουτσιών και αξεσουάρ από οργανικό βαμβάκι, άγριο καουτσούκ από το Αμαζόνιο και δέρμα λαχανικών. Έχουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία “vegan” αθλητικών παπουτσιών, με ένα στα τέσσερα 100% vegan. Στη βορειοανατολική Βραζιλία, η εταιρεία συνεργάζεται με έναν συνεταιρισμό αγροκαλλιεργητών και πάνω από 320 οικογένειες υιοθέτησαν το αγρο-οικολογικό γεωργικό μοντέλο με την τεχνική υποστήριξη της τοπικής ΜΚΟ, Esplar. Οι καλλιέργειες βαμβακιού και τροφής καλλιεργούνται χωρίς χημικά ή φυτοφάρμακα. Βασισμένη στην υποστήριξη του δίκαιου εμπορίου και προσφέροντας στους ντόπιους παραγωγούς μια αξιοπρεπή διαβίωση, η Veja αγοράζει βιολογικό βαμβάκι περίπου σε διπλάσια τιμή αγοράς, μαζί με καουτσούκ από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το μόνο μέρος στη γη όπου τα καουτσουκόδεντρα μεγαλώνουν στην άγρια φύση. Πρόκειται επίσης για έναν οικονομικά βιώσιμο τρόπο καταπολέμησης της αποψίλωσης των δασών. Μερικά από τα παπούτσια έχουν δερμάτινα επάνω μέρη και για αυτά η Veja χρησιμοποιεί δέρματα από λαχανικά, ένα δέρμα απαλλαγμένο από χρώμιο, μόνο με οργανικές ενώσεις. Συνολικά, τα παπούτσια κοστίζουν πέντε φορές περισσότερο για να παραχθούν από αυτά της συμβατικής σειράς, σύμφωνα με την VEJA, λόγω του δίκαιου εμπορίου και των οργανικών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, αλλά η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή με αυτό τον τρόπο. Το Upcycling ενσωματώνεται επίσης στην παραγωγή της VEJA, με πλαστικές φιάλες, βαμβάκι ανακυκλωμένο από αποκόμματα κλωστοϋφαντουργίας και ανακυκλωμένο πολυεστέρα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας σειράς υφασμάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των υποδημάτων.
Οι μεγάλες μάρκες ανταποκρίνονται επίσης στη ζήτηση των καταναλωτών, κυκλοφορώντας κομψά, βιώσιμα προϊόντα, με την Adidas και την Reebok να λανσάρουν νέα αθλητικά παπούτσια οικολογικής κατασκευής το καλοκαίρι που μας πέρασε. Τον Αύγουστο, η Reebok κυκλοφόρησε τα “Cotton + Corn” κατασκευασμένα από 100% βαμβάκι και σόλα με βάση το καλαμπόκι. “Τα περισσότερα αθλητικά υποδήματα κατασκευάζονται με πετρέλαιο για να δημιουργήσουν συστήματα συνθετικού καουτσούκ και αφρού,” δήλωσε ο Bill McInnis, επικεφαλής του Reebok Future. “Με 20 δισεκατομμύρια ζευγάρια παπουτσιών που παράγωνται κάθε χρόνο, αυτός δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος κατασκευής υποδημάτων. Στην Reebok, σκεφτήκαμε «τι γίνεται αν ξεκινήσουμε με υλικά που αναπτύσσονται και χρησιμοποιούν φυτά και όχι υλικά με βάση το πετρέλαιο;» Χρησιμοποιήσαμε αειφόρους πόρους ως βάση μας και έπειτα μέσα από συνεχείς ελέγχους και ανάπτυξη, κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό παπούτσι που λειτουργεί και μοιάζει σαν οποιοδήποτε άλλο παπούτσι. “Το νέο παπούτσι βαμβακιού και καλαμποκιού της Reebok είναι το μόνο που κυκλοφορεί στην αγορά με περιεχόμενο βιοαποδομημένου πιστοποιημένου USDA 75%.
Η Adidas συνεργάστηκε με την φιλανθρωπική κοινότητα υπέρ των ωκεανών, Parley για να χρησιμοποιήσει πλαστικά απόβλητα που βρέθηκαν σε ωκεανούς για να δημιουργήσουν μια σειρά αθλητικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των παπουτσιών. Η Adidas υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Parley από το 2015, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοποριακών δημιουργικών οικολογικών καινοτομιών τους όπως το Parley Ocean Plastic® για την καταπολέμηση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Και αυτό το μήνα η Parley βραβεύτηκε με το Βραβείο Ειδικής Αναγνώρισης για την Καινοτομία από τα βραβεία μόδας του Ηνωμένου Βασιλείου 2018. Το βραβείο αναγνώρισε τη δέσμευση του Parley να επισημάνει τις καταστροφικές επιπτώσεις του πλαστικού στο περιβάλλον μας και μέσω συνεργασιών, που έχουν σχεδιαστεί για να μετατρέψουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα σε μια ευκαιρία για να προστατεύσουμε τους ωκεανούς μας. Δοκιμάσαμε το κομψό μπλε και λευκό Ultraboost Parley, ένα παπούτσι που είναι ελαφρύ και με άριστη απορρόφηση. Το προϊόν αυτό δημιουργείται εν μέρει από νήματα από το Parley Ocean Plastic ™ που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα απόβλητα, και συλλέγονται από τις παραλίες και τις παράκτιες κοινότητες πριν φτάσουν στον ωκεανό. Κάθε νέα συσκευή Ultraboost Parley γλιτώνει περίπου 11 πλαστικά μπουκάλια από την είσοδο τους στον ωκεανό. Το 2018 ο στόχος είναι να παραχθούν πέντε εκατομμύρια ζευγάρια παπουτσιών από το Parley Ocean Plastic.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.