Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναταραχή που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Viva Wallet, όπου βρίσκονται αντιμέτωποι η πλευρά του ιδρυτή της εταιρείας, Χάρη Καρώνη και η JP Morgan, η οποία προχώρησε στην απόκτηση του 48,8% της επιχείρησης, διαδικασία που ολοκληρώθηκε και τυπικά στο τέλος του 2022.
Ήταν τότε που η JP Morgan αποκτούσε τις μετοχές όλων των μετόχων μειοψηφίας, δηλαδή των επενδυτικών funds Hedosophia και Deca όπως και του family office της Μαριάννας Λάτση, σε μια συναλλαγή που ξεπέρασε τα 820 εκατ. ευρώ. Έκτοτε η πλευρά Καρώνη με την αμερικανική τράπεζα, φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο στα επιχειρηματικά τους βήματα. Παρά το γεγονός ότι ο Καρώνης και ο συνέταιρός του Μάκης Αντύπας, κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ενός παγκόσμιου τραπεζικού κολοσσού όπως η JP Morgan και μάλιστα διατηρώντας την πλειοψηφία στην επιχείρηση που ίδρυσαν, οι σχέσεις των δύο βασικών μετόχων βαδίζουν σε εύθραυστες ισορροπίες. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχει ακουστεί ακόμα και το ενδεχόμενο να θέλει η JP Morgan να πουλήσει το μερίδιό της και να αποχωρήσει, κάτι που επισήμως δεν επιβεβαιώνεται έως αυτή τη στιγμή. Ακούγεται μάλιστα ιδιαίτερα έντονα ότι έχει ενοχλήσει τη JP Morgan το γεγονός πως ο Καρώνης λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζει σε αρκετά σημεία τη δική της πλευρά και το 48,5% που κατέχει ως ποσοστό στη Viva Wallet.
Η σύγκρουση των δύο πλευρών εντοπίζεται και στην διαφωνία για τον διορισμό μελών στο διοικητικό συμβούλιο της Viva. Μάλιστα, πρόσφατο δημοσίευμα της NY Post αναφέρεται στη ρήξη που επήλθε με την τράπεζα για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Viva. Ο Χάρης Καρώνης, διευθύνων σύμβουλος της Viva Wallet φέρεται να μην αναγνώρισε το αίτημα της JPMorgan να διορίσει δύο άτομα που υπέδειξε η αμερικανική τράπεζα για να αντικαταστήσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία παραιτήθηκαν πρόσφατα, αναφέρει η NY Post.
Η παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου
H Jessica Marlborough και ο James Crotty παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της Viva Wallet στις 24 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου αντίστοιχα, έχοντας προηγουμένως επιλεγεί από την JP Morgan. Η διοίκηση της Viva εμφανίστηκε να μην ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της τράπεζας για τον διορισμό δύο αντικαταστατών και αντ’ αυτού διόρισε στις κενές θέσεις τον CFO της Viva και έναν πρώην επενδυτή, άνθρωπο εμπιστοσύνης του Χάρη Καρώνη.
Η Viva πρότεινε επίσης να απομακρυνθεί από το διοικητικό συμβούλιο και ο τρίτος εκπρόσωπος της JP Morgan, αν και ο Χάρης Καρώνης φαίνεται να ανέστειλε τη συγκεκριμένη πρόταση στη συνέχεια, δεδομένου ότι δεν υπερψήφισε της έγκρισης της απόφασης κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της Viva. Στο μεσοδιάστημα έχουν προκύψει αναφορές ότι η JPMorgan δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα της Viva για να χορηγήσει δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς εκπλήρωση των επιχειρηματικών σκοπών και επενδύσεων από πλευράς της εταιρείας.
Ενδιαφέρον όμως έχει και νεότερο δημοσίευμα της ιστοσελίδας FinTech Futures, όπου τονίζεται ότι η άρνηση χορήγησης δανείου 100 εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να είναι η αιτία για τις ψυχρές σχέσεις με τον Χάρη Καρώνη και την απόφαση του τελευταίου να αρνηθεί την τοποθέτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Viva δύο στελεχών της τράπεζας.
Να αναφέρουμε πάντως ότι σε πρόσφατη τοποθέτησή τους στον ελληνικό Τύπο, πηγές που πρόσκεινται στον Χάρη Καρώνη, εμφανίστηκαν να υποστηρίζουν με νόημα πως εάν η JP Morgan δεν είναι ικανοποιημένη από την επένδυσή της, θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, προσθέτοντας εκτός των άλλων ότι παρόλ’ αυτά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν προσφεύγει κάποιος στα δικαστήρια, αλλά εξαγοράζει ο ένας τον άλλο.
O Καρώνης πάντως έχει αποδείξει και παλαιότερα ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί όταν κρίνει ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος ή και να ασκήσει έντονη κριτική. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Deca, η οποία διατηρούσε ποσοστό συμμετοχής στη Viva αλλά και η επίθεση προς τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο.
Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι : «Ο Δασκαλόπουλος δεν είναι επιχειρηματίας ασχολείται με μπιντέδες ως έργα τέχνης και ως εκ τούτου το fund του το μανατζάρουν ένα σύνολο από αποτυχημένους τραπεζίτες και investment bankers, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.