Σύμφωνα με έρευνα της MetLife, σχεδόν το 75% των εργαζομένων στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι το να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της εργασιακής τους εμπειρίας. Τί είναι όμως αυτό που τους κάνει να νιώθουν ευτυχισμένοι; Η απάντηση διαφέρει μεταξύ των εργαζομένων, αν και διαχρονικά υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το να γνωρίζει κάποιος τί του αρέσει να κάνει, είναι εξίσου σημαντικό με το να γνωρίζει τί δεν του αρέσει -και συνεπώς, δεν θέλει να κάνει.
Στόχοι και αντί-στόχοι
Όλα τα χρόνια μιλάμε για στόχους. Πόσο σημαντικό είναι να έχεις στόχους, να γνωρίζεις τον τρόπο να τους θέτεις σωστά και να τους υλοποιείς βήμα βήμα. Δεν γίνεται καθόλου λόγος για τους αντι-στόχους -για όλα εκείνα που δεν μας αρέσει, δεν μας ενδιαφέρει και δεν θέλουμε να πετύχουμε.
Ωστόσο, ένας αντί-στόχος είναι εξίσου σημαντικός με ένα στόχο. Είναι ένας τρόπος για να προσαρμόσει κάποιος την επαγγελματική ζωή με τα θέλω και τις ανάγκες του και να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Παρατηρώντας και τελικά αναγνωρίζοντας τί δεν μας ικανοποιεί, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αρκετά γρήγορα τα απαγορευτικά μοτίβα που χρειάζεται να αποφύγουμε, αν θέλουμε να παραμείνουμε ή να γίνουμε ευτυχισμένοι στη δουλειά μας.
Οι καλές και οι κακές εμπειρίες που έχουν οι εργαζόμενοι αποκτήσει, μπορούν να τους καθοδηγήσουν στο να θέσουν τους στόχους και αντι-στόχους τους. Άλλωστε, αυτό που απογοητεύει τον καθένα είναι πάντα ξεκάθαρο και οι κακές εργασιακές εμπειρίες μπορούν να αξιοποιηθούν ως παθήματα-μαθήματα που δεν χρειάζεται να επαναληφθούν. Αποτελούν πλέον, αντί-στόχους.
Για παράδειγμα, αν κάποιος αποθαρρύνεται από δημιουργικά εργασιακά περιβάλλοντα -όπου οι αναθέσεις γίνονται, για παράδειγμα, εν λευκώ- και προτιμά κανόνες, δομή και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, μπορεί να σχεδιάσει την επαγγελματική του ζωή με πρόληψη, θέτοντας τους αντι-στόχους του και επιλέγοντας θέσεις σε εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια του.
Οι στόχοι και οι αντι-στόχοι πρέπει να μοιράζονται
Κι ενώ πολλοί μπορεί να σκέφτονται ότι καλό είναι να κρατάνε όλα εκείνα που δεν τους αρέσει να κάνουν για τον εαυτό τους, το ζητούμενο είναι να τα συζητάνε με τον προϊστάμενό τους, κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων απόδοσης. Ίσως όχι ακριβώς χρησιμοποιώντας την έκφραση αντί-στόχος, αλλά δίνοντας έμφαση σε αυτά που προτιμούν να κάνουν και αποτελούν τα φυσικά δυνατά τους σημεία. Γνωρίζοντας τις αδυναμίες, αναγνωρίζοντας τί μπορεί να τους εμποδίσει στην πορεία και επικοινωνώντας τα με τους επικεφαλής τους, βοηθούν τόσο τον εαυτό τους όσο και εκείνους να τους κατευθύνουν προς τις κατάλληλες εργασίες.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι είναι καλό να συ-ζητούν τον τρόπο και τα μέσα που χρειάζονται για να επιτύχουν όσα τους έχουν ανατεθεί. Για άλλους αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες οδηγίες και λεπτομέρειες. Για άλλους ότι έχουν ανάγκη από περισσότερη αυτονομία και λιγότερο έλεγχο.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πολύ συχνά οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους, όχι γιατί δεν παρακινούνται από το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά γιατί δεν παρακινούνται από τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν, για να φτάσουν σε αυτό.
Τα πολλαπλά οφέλη τους
Ο εντοπισμός των αντι-στόχων, όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αφοσιωθεί στην εργασία του, αλλά και να διατηρήσει τη φήμη του. Είναι κάτι που συνηθίζεται άλλωστε, εάν μια εργασία εξαντλεί την ενέργειά μας, τείνουμε να την αναβάλουμε ή να την αποφεύγουμε -κάτι που μπορεί να παρερμηνευθεί ως τεμπελιά και ασυνέπεια. Σπανίως όμως συμβαίνει αυτό.
Οι εργαζόμενοι χρειάζονται απλώς τα εργαλεία για να εντοπίσουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, ώστε να μπορούν να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις φυσικές τους τάσεις. Η αποφυγή ευθυνών ή η αναβολή των πραγμάτων μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους, ειδικά εάν η εργασία που αναβάλλεται επηρεάζει άλλους συνεργάτες ή συναδέλφους.
Η αναγνώριση, η αποδοχή και η έκφραση των αντι-στόχων συνδέεται άμεσα με την ευτυχία και το νόημα που μπορεί να βρει κάποιος στην εργασία του. Καθώς η ικανοποίηση και η δέσμευση αυξάνονται, τα οφέλη ακολουθούν και τις δυο πλευρές -εργοδότη και εργαζομένου. Για αυτό και όσο σημαντικό είναι να αναφέρετε τις φιλοδοξίες και τους στόχους σας, έχει εξίσου μεγάλη σημασία να σχεδιάζετε συνειδητά την επαγγελματική σας πορεία, επικοινωνώντας και αυτά στα οποία δεν θέλετε να αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια. Για το καλό όλων.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.