Τσουνάμι επιστροφών: Πώς διαχειρίζονται οι retailers τις μετα-εορταστικές επιστροφές;
Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου είναι ιδιαίτερα πολυάσχολος μετά τις γιορτές λόγω του μεγάλου αριθμού επιστροφών προϊόντων. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ψωνίζουν online, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των προϊόντων που αποστέλλονται πίσω στα καταστήματα. Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους retailers κάθε χρόνο.
Μια πρόσφατη μελέτη της Optoro (μια εταιρεία τεχνολογίας αντίστροφης εφοδιαστικής αλυσίδας) και της CBRE (παγκόσμια εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε εμπορικά ακίνητα) δείχνει ότι φέτος οι καταναλωτές ενδέχεται να επιστρέψουν πράγματα αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που αγόρασαν κατά τη διάρκεια των εορτών, μόνο στις ΗΠΑ. Αυτή η τάση δεν αποτελεί μόνο μια διαχειριστική αλλά και μια οικονομική πρόκληση, καθώς η διαδικασία χειρισμού των επιστροφών γίνεται όλο και πιο δαπανηρή για τους retailers.
Διαβάστε ακόμα: Ποιο θα είναι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στο retail;
Πώς αντιμετωπίζουν τα καταστήματα το υψηλότερο κόστος επιστροφών
Για να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα έξοδα, περίπου το 44% των καταστημάτων έχουν αρχίσει να χρεώνουν περισσότερο τις επιστροφές. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια στρατηγική προσπάθεια αντιστάθμισης της οικονομικής επιβάρυνσης από τη διεκπεραίωση των επιστροφών. Επίσης, το 40% των καταστημάτων έχουν δημιουργήσει περισσότερα σημεία όπου οι πελάτες μπορούν να αφήνουν τις επιστροφές τους, διευκολύνοντας έτσι τη διαχείριση όλων των επιστρεφόμενων προϊόντων.
Ποιο είναι το περιβαλλοντικό κόστος των επιστροφών;
Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των επιστροφών αποτελεί επίσης έντονη ανησυχία. Η CBRE και η Optoro υπογραμμίζουν ότι τα επιστρεφόμενα προϊόντα προσθέτουν 9,5 δισεκατομμύρια κιλά αποβλήτων στις χωματερές κάθε χρόνο. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, ιδίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται. Αυτό σημαίνει ότι είναι πραγματικά σημαντικό για τις επιχειρήσεις να βρουν πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους χειρισμού των επιστροφών.
Αντίστροφη εφοδιαστική: Το κλειδί για την αποδοτικότητα
Η αντίστροφη εφοδιαστική (reverse logistics), η οποία αφορά την αποτελεσματική διαχείριση των επιστροφών, αποτελεί πλέον βασικό μέρος της διαχείρισης των επιστροφών μετά τις γιορτές. Αν γίνει σωστά, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα κέρδη ενός καταστήματος. Η ύπαρξη καλών πολιτικών για τις επιστροφές και η συνεργασία με εξωτερικές εταιρείες που ειδικεύονται στη διαχείριση επιστροφών μπορεί να κάνει τη διαδικασία επιστροφής καλύτερη. Μια καλή προσέγγιση στην αντίστροφη εφοδιαστική όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα για την επιχείρηση, αλλά μπορεί να βελτιώσει και την εμπειρία των πελατών.
Αλλαγές στις πολιτικές επιστροφών
Μεγάλοι retailers όπως οι H&M και Amazon αλλάζουν τις πολιτικές επιστροφών τους λόγω του μεγάλου αριθμού επιστροφών. Ορισμένοι χρεώνουν πλέον τέλη για την επιστροφή προϊόντων, ενώ άλλοι έχουν αλλάξει τους κανόνες τους για να αποθαρρύνουν τις περιττές επιστροφές. Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην εξισορρόπηση της ευκολίας των πελατών με την ανάγκη των επιχειρήσεων να διαχειριστούν το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο ρόλος των μεγάλων παικτών
Σε μια στρατηγική κίνηση, η UPS εξαγόρασε τον Οκτώβριο από την PayPal την εταιρεία Happy Returns. Αυτό δείχνει ότι εστιάζει πραγματικά στο να βελτιώσει τη διαδικασία επιστροφής προϊόντων. Αυτή η εξαγορά βοηθά την UPS να το διαχειριστεί, αξιοποιώντας την τεχνολογική δεινότητα και τις καινοτόμες λύσεις της Happy Returns. Η συνεργασία των δύο εταιρειών αναμένεται να φέρει επανάσταση στις στρατηγικές αντίστροφης εφοδιαστικής, ιδιαίτερα στη διαχείριση του κύματος επιστροφών μετά τις γιορτές.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η εξαγορά της Happy Returns από την UPS αλλάζει το παιχνίδι στις επιστροφές
Η κίνηση αυτή αντανακλά την ευρύτερη τάση του κλάδου να επενδύει σε αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης επιστροφών.
Τι ακολουθεί για τις επιστροφές λιανικής;
Στο μέλλον, μπορούμε να περιμένουμε ότι τα καταστήματα θα επινοήσουν νέους και έξυπνους τρόπους αντιμετώπισης των επιστροφών, χρησιμοποιώντας καλύτερη τεχνολογία. Δεν έχει να κάνει μόνο με την οργάνωση των πραγμάτων, αλλά και με τα χρήματα, τη σωστή μεταχείριση των πελατών και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο τρόπος με τον οποίο τα καταστήματα θα ανταποκριθούν σε αυτά τα ζητήματα θα διαμορφώσει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το retail στο μέλλον.
Με πληροφορίες από Retail Dive
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.