Με κάποιον τρόπο και ενώ οι διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς, το εμφιαλωμένο νερό έρχεται να λάβει θέση στη συγκεκριμένη αγορά, αποτελώντας με κάποιο τρόπο το «αναψυκτικό του μέλλοντος».
Κυρίως γιατί πολλοί καταναλωτές αναζητούν στο εμφιαλωμένο νερό την εναλλακτική ενός υγιεινού ποτού, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει ένα μέρος της κατανάλωσης αναψυκτικών. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα είναι πολλές και διαδοχικές οι επενδύσεις που έρχονται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο η πρόσφατη εξαγορά ποσοστού από τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Νίκο Καραμούζη και Απόστολο Ταμβακάκη στην Μεντεκίδης που παράγει τα νερά Σέλι και Διός, όσο και η έναρξη δραστηριοποίησης της εταιρείας Νερά Πηγών Γράμμου, συμφερόντων του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου. Από το κάδρο των νέων κινήσεων δεν λείπει και αυτή της NU Aqua να εξαγοράσει το 2021 το εργοστάσιο της Pepsi στο Λουτράκη και να φέρει στην αγορά τη μάρκα εμφιαλωμένου νερού, Eonio. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ η αγορά του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα αγγίζει σε αξία το 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ίδια έρευνα εκτιμά ότι ο όγκος πωλήσεων νερού σε λίτρα το 2022 ήταν υψηλότερος από ποτέ, φτάνοντας τα 2.247 εκατομμύρια λίτρα. Αυτό μάλιστα που παρατηρείται είναι ότι οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού σε όγκο είναι διαρκώς αυξανόμενες από το 2014 έως και το 2022, γεγονός που αποδεικνύει την άνοδο του προϊόντος, την εισχώρησή του στα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και σε λοιπά κανάλια διάθεσης όπως εστίαση και ξενοδοχεία. Την ανοδική πορεία ανέκοψε προσωρινά η πανδημία το 2020, κάτι που είναι φυσιολογικό εάν αναλογιστούμε ότι η αγορά τελούσε υπό εκτεταμένο lockdown για αρκετούς μήνες.
Με βάση τα ίδια στοιχεία εκτιμάται ότι ο όγκος πωλήσεων νερού σε λίτρα το 2022 ήταν υψηλότερος από ποτέ, φτάνοντας τα 2.247 εκατομμύρια λίτρα. Αυτό μάλιστα που παρατηρείται είναι ότι οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού σε όγκο είναι διαρκώς αυξανόμενες από το 2014 έως και το 2022, γεγονός που δείχνει την άνοδο του προϊόντος τα τελευταία χρόνια αλλά και την εισχώρησή του στα ελληνικά νοικοκυριά καθώς και σε λοιπά κανάλια διάθεσης όπως εστίαση και ξενοδοχεία. Την ανοδική πορεία ανέκοψε προσωρινά η πανδημία το 2020, κάτι που είναι φυσιολογικό εάν αναλογιστούμε ότι η αγορά τελούσε υπό εκτεταμένο lockdown για αρκετούς μήνες.
Μακριά από τις μεγάλες επενδύσεις δεν μένουν ωστόσο και οι παραδοσιακές δυνάμεις του κλάδου. Το 2022 ο Βίκος (Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων) ολοκλήρωσε το επταετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων η εταιρεία επένδυσε συνολικό ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εισαγάγει στα προϊόντα της, αρχικά στα φυσικά μεταλλικά αναψυκτικά και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 στο φυσικό μεταλλικό νερό, το τελευταίας τεχνολογίας μη αποσπώμενο καπάκι GME 30/40, με το οποίο η εταιρεία ενισχύει δύο κεντρικές κατευθύνσεις της: της ανακύκλωσης, αφού εξασφαλίζεται η μη απόρριψη του πώματος στο περιβάλλον και επιτυγχάνεται η καλύτερη διαχείριση και της φιάλης και του πώματος και της μείωση της χρήσης πλαστικού, καθώς και στη φιάλη και στο καπάκι το βάρος έχει μειωθεί, χωρίς να επηρεάζεται ο εργονομικός τους σχεδιασμός. Όσον αφορά την επέκτασή της σε νέους τομείς της αγοράς, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. έχει αναπτύξει δύο νέες υπερσύγχρονες γραμμές εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών σε γυάλινες φιάλες και κουτάκια αλουμινίου στον Δήμο Πωγωνίου, κόστους 22 εκατ. ευρώ. Τα νέα αυτά προϊόντα αναμένεται ότι θα της δώσουν την ευκαιρία για μια δυναμική είσοδο στην επαγγελματική εστίαση.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και από πλευράς της Χήτος ΑΒΕΕ που παράγει το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι, η απόφαση να απορροφήσει τη Green Cola, τον περασμένο Απρίλιο δημιουργώντας έναν δυναμικό όμιλο στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών. Η εταιρεία συνεχίζει τη στρατηγική υλοποίηση του τριετούς επενδυτικού της πλάνου ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Επενδυτικό πλάνο όμως τρέχει και το AHB Group, που παράγει το νερό Θεόνη. Η εταιρεία προέβη σε μία ακόμα επένδυση για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής και νέου κέντρου αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics στον Ελληνόπυργο Μουζακίου. Στο συνολικό ύψος των υλοποιούμενων επενδύσεων της τρέχουσας περιόδου αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους νεοεισερχόμενους παίκτες της αγοράς, σε αυτούς συγκαταλέγεται και η εταιρεία «Πηγή Ολύμπου,» την οποία απέκτησε ο επιχειρηματίας και επικεφαλής της εταιρείας που δραστηριοποιείται στη φύλαξη, πυρασφάλεια και καθαρισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, GrGenesis, Νάσος Αβραμάκος. Η εταιρεία που διατηρεί εργοστάσιο στην Πιερία, αποκτήθηκε σταδιακά από τον επιχειρηματία, ο οποίος σε πρώτη φάση εξαγόρασε το 40% των μετοχών και σε δεύτερη φάση απέκτησε και το υπόλοιπο 60%.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.