22 Δεκ 2024
READING

Σκλαβενίτης σε 10 χρόνια: τζίρος επί 3, εργαζόμενοι επί 4, καταστήματα επί 5

7 MIN READ

Σκλαβενίτης σε 10 χρόνια: τζίρος επί 3, εργαζόμενοι επί 4, καταστήματα επί 5

Σκλαβενίτης σε 10 χρόνια: τζίρος επί 3, εργαζόμενοι επί 4, καταστήματα επί 5

Τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης αποτελούν μία εταιρεία πρότυπο σε πολλούς τομείς. Από την στάση της απέναντι στους εργαζόμενούς της, τον σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό και την ευαισθησία της σε κοινωνικά ζητήματα, μέχρι το επιχειρηματικό της πλάνο.

Το τελευταίο μάλιστα της επέτρεψε, μέσα στα πιο σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο να μην υποστεί απώλειες, αλλά, αντιθέτως, να καταφέρει μέσα σε μία δεκαετία (2012-2022) να υπερτριπλασιάσει τον τζίρο της, να τετραπλασιάσει σχεδόν τους εργαζόμενούς της και να υπερπενταπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων της.

Η συγκεκριμένη αποστολή μόνο εύκολο δε μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού, για να συμβεί αυτό, η εταιρεία έπρεπε να πάρει γενναίες επιχειρηματικές αποφάσεις που όμως, σε καμία περίπτωση, δεν την απομάκρυναν από τις γνωστές αξίες της.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σημερινές Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, ή όπως είναι ευρέως γνωστές «Σκλαβενίτης», είναι μία ελληνική εταιρεία, που δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε το 1954 από τον Γιάννη Σκλαβενίτη (1924-1993), τον Σπύρο Σκλαβενίτη (1927-2006) και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο (1920-1999), με αρχική δραστηριότητα στο χονδρεμπόριο. Το 1967 ιδρύεται η «Ι. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», με διακριτικό τίτλο ΤΗΛΕΞΥΠ, η οποία αποτελεί την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στην Ελλάδα.

Στον χώρο των σούπερ μάρκετ δραστηριοποιείται από το 1969, όταν ανοίγει το πρώτο κατάστημα στο Περιστέρι, ενώ το 1975 προσχωρεί στην επιχείρηση ο μικρότερος αδελφός του Σπύρου και του Γιάννη, Νάσος Σκλαβενίτης.

Την ίδια χρονιά, η εταιρεία επεκτείνεται και πέρα από τα όρια του Περιστερίου, ανοίγοντας μεγάλο κατάστημα στον Πειραιά, στη συνοικία Καμίνια. Το βήμα αυτό είναι μεγάλο και απαιτεί ανάλογα κεφάλαια, γι’ αυτό και στο επιχειρηματικό σχήμα που δημιουργείται (ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑΙ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.) θα έχει συμμετοχή με 49% ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος. Στη συνέχεια, και μέχρι το 1993, η εταιρεία θα ιδρύσει συνολικά 23 καταστήματα, όλα εντός της Αττικής.

Το «όχι» στην πρόταση εξαγοράς και η πορεία προς την κορυφή

Το 2005, λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο αείμνηστος Σπύρος Σκλαβενίτης, η εταιρεία φημολογείται ότι δέχτηκε πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος προσέφερε περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Τελικά, αρχές Μαρτίου του 2006 φεύγει από τη ζωή ο Σπύρος Σκλαβενίτης και λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου του ίδιου έτους τα τέσσερα παιδιά του, η Μαρία, ο Γεράσιμος, ο Στέλιος και η Βίκυ αναλαμβάνουν την σκυτάλη, απορρίπτοντας την πρόταση εξαγοράς και ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις τους να αναλάβουν την διοίκηση της εταιρείας. Μάλιστα, εξαγοράζουν, σε συνεργασία με τον κ. Νίκο Μαμιδάκη, τις μετοχές που είχαν στα χέρια τους οι οικογένειες του Γιάννη και του Νάσου Σκλαβενίτη και στις 30 Νοεμβρίου, τις μετοχές της οικογένειας του Μιλτιάδη Παπαδόπουλου. Μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, η μετοχική σύνθεση της επιχείρησης διαμορφώνεται περίπου ως εξής: Οικογένεια Σπύρου Σκλαβενίτη 80%, Νίκος Μαμιδάκης 14% και Ανδρέας Ποταμιάνος 6%.

Πλέον, ο Σκλαβενίτης έχει γυρίσει σελίδα και ετοιμάζεται να «εκτοξευτεί».

Οι πρώτες εξαγορές και η αρχική ανάπτυξη

Έχοντας πλέον νέα πνοή στη διοίκηση, αλλά και γερές βάσεις από το ένδοξο παρελθόν της, η εταιρεία οδηγείται σε μία καινούργια περίοδο ανάπτυξης. Μέχρι το 2008 έχουν ιδρυθεί και ενταχθεί στο δίκτυό της 17 νέα καταστήματα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το πρώτο Freshmarket, ένα πρωτοποριακό κατάστημα το οποίο δίνει έμφαση στα φρέσκα προϊόντα και την κάλυψη των καθημερινών, βασικών αναγκών των καταναλωτών. Ακόμα, στις 13 Ιουλίου του 2007 ανακοινώνεται η εξαγορά της αλυσίδας «Παπαγεωργίου», προσθέτοντας έτσι στο δίκτυό της 18 νέα καταστήματα, τα οποία εδρεύουν κυρίως στην περιοχή των νοτίων προαστίων.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και η ανθεκτικότητα της εταιρείας

Κάπως έτσι, η εταιρεία οδηγείται στο 2012. Η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση της σύγχρονης ιστορίας της και οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Την χρονιά εκείνη ο κύκλος εργασιών του Σκλαβενίτη έφτασε τα 1,230 δισ ευρώ, ενώ στα 86 καταστήματά του απασχολούσε 7.467 εργαζόμενους.

Παρά το ιδιαιτέρως δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, η εταιρεία καταφέρνει να διατηρήσει δυνάμεις, καταγράφοντας κύκλο εργασιών στα 1,191 δισ. ευρώ, ενώ πλέον τα καταστήματα έχουν φτάσει τα 109 και οι εργαζόμενοι τους 8.490.

Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία καταφέρνει ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Την ώρα που άλλες επιχειρήσεις προβαίνουν σε περικοπές θέσεων εργασίας και κλεισίματος καταστημάτων, ο Σκλαβενίτης αποδεικνύει την υψηλή του ανθεκτικότητα που του επιτρέπει όχι μόνο να παραμείνει σταθερός αλλά να καταγράψει και ανάπτυξη. Για του λόγου το αληθές, το 2014 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 1,239 δισ. ευρώ, το 2015 τα 1,305 δισ. ευρώ, το 2016 τα 1,399 δισ. ευρώ και το 2017 τα 1,385 δισ. ευρώ, ενώ πλέον οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει τους 9.138 και τα καταστήματα τα 120.

Από τους αριθμούς γίνεται σαφές ότι ο Σκλαβενίτης στήριξε και στηρίχθηκε από την ελληνική κοινωνία, δεν κατήργησε αλλά δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, λειτουργώντας μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Σημαντικές εξαγορές και η κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο διάστημα ο Σκλαβενίτης συνέχισε να λειτουργεί με ένστικτο ηγέτη στην αγορά. Τον Νοέμβριο του 2014 εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Makro Cash & Carry Hellas, εταιρεία η οποία είχε παρουσία σε 9 καταστήματα χονδρικής (2 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και από 1 σε Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα), απασχολώντας 1.073 εργαζομένους. Μετά την εξαγορά, η αλυσίδα μετονομάζεται σε The Mart. Ακόμα, τον Δεκέμβριο του 2014 πραγματοποιεί είσοδα στην αγορά της Κρήτης, εξαγοράζοντας από τη Βερόπουλος το 60% του συνόλου των μετοχών της αλυσίδας Χαλκιαδάκης, η οποία διέθετε 38 καταστήματα (27 στον Νομό Ηρακλείου, 7 στον Νομό Λασιθίου, 3 στον Νομό Χανίων και 1 στον Νομό Ρεθύμνης), απασχολώντας 940 εργαζομένους.

Η συμφωνία όμως που άλλαξε τα δεδομένα ήταν, χωρίς αμφιβολία, η εξαγορά του Ομίλου Μαρινόπουλος, τον Σεπτέμβριο του 2016. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές έρχονται σε συμφωνία, η οποία εγκρίνεται από δικαστική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 2017 και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 26 του ίδιου μήνα. Σημειώνεται ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Όμιλος Μαρινόπουλος αποτελούσε τον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Την 1η Μαρτίου 2017 ο ιστορικός Όμιλος Μαρινόπουλος κλείνει, με το συντριπτικό του ποσοστό να συγχωνεύεται στη νεοσυσταθείσα εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε., θυγατρική του Ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στην οποία εντάσσονται όλα τα καταστήματα Carrefour Express (εκτός από αυτά της βόρειας Ελλάδας ιδιοκτησίας Καρυπίδη) και Carrefour Μαρινόπουλος.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δίκτυο 361 καταστημάτων μέσω του οποίου ο Σκλαβενίτης επεκτείνεται σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπου δεν είχε παρουσία.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη κίνηση στην ιστορία του Ομίλου Σκλαβενίτη, ο οποίος τον Απρίλιο του 2021, προχώρησε στην απόκτηση 9 από τα 11 καταστήματα στα Ιωάννινα της SEP Παπαδόπουλος, ενώ στα τέλη του 2022 εξαγόρασε 4 καταστήματα της αθηναϊκής Γέγος (πρώην μέλος του ΕΛΟΜΑΣ) όπου από τις αρχές του 2023 λειτουργούν με κοινή ονομασία Γέγος-Σκλαβενίτης. Τέλος, την Άνοιξη του 2023 εξαγόρασε όλα τα καταστήματα της θεσσαλικής AS Αγορά (πρώην μέλος του ΕΛΟΜΑΣ) σε Λάρισα και Πιερία.

Η αλήθεια των αριθμών και η αισιοδοξία για το μέλλον

Η αλήθεια είναι πως όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά του Ομίλου Μαρινόπουλος, υπήρξαν και κάποιες φωνές που αμφισβητούσαν την ορθότητα της συγκεκριμένης κίνησης.

Αυτό γιατί, θεωρούσαν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο, μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, που αν δεν απέδιδε «καρπούς» θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην εταιρεία.

Τελικά, οι αριθμοί, αποδεικνύουν ότι η απόφαση αυτή είχε καθοριστική συμβολή στο να βρεθεί ο Σκλαβενίτης στην κορυφή της αγοράς, «εκτοξεύοντας» τόσο τον κύκλο εργασιών του, όσο και την παρουσία του.

Αναλυτικότερα, από το 2018, που ήταν και η πρώτη χρονιά κατά την οποία αποτυπώθηκαν τα αποτελέσματα της εξαγοράς του Ομίλου Μαρινόπουλος, μέχρι το 2022, ο κύκλος εργασιών έφτασε από τα 2,371 δισ. ευρώ, στα 3,714 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των υπαλλήλων, από 22.275 που ήταν το 2018, πλέον είναι 29.814, ενώ το δίκτυο καταστημάτων έχει επεκταθεί από τα 418, στα 441.

Νούμερα που αν συγκριθούν με εκείνα του 2012, όταν ο κύκλος εργασιών ήταν 1,230 δισ ευρώ, τα καταστήματα 86 καταστήματά και οι εργαζόμενοι 7.467, μαρτυρούν την γιγάντωση της εταιρείας μέσα σε μία δεκαετία σωστών αποφάσεων και επιτυχημένου management.

Μάλιστα, από το 2020 η εταιρεία έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, εξέλιξη που μαρτυρά ότι το «στοίχημα» της εξαγοράς του Ομίλου Μαρινόπουλος ήταν άκρως επιτυχημένο, με τον Σκλαβενίτη να στηρίζεται σε απόλυτα υγιείς βάσεις που του εξασφαλίζουν ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.