Ο δρόμος προς την επαγγελματική ευελιξία
Στο παρελθόν, η εξέλιξη της σταδιοδρομίας ήταν σχετικά απλή: οι εργαζόμενοι παρέμεναν συχνά στην ίδια δουλειά ή στον ίδιο κλάδο για ολόκληρη τη σταδιοδρομία τους. Αφού αποκτούσαν σημαντική εμπειρία και επαγγελματική επιρροή, μπορεί να επεκτείνονταν σε συναφείς ρόλους, όπως να γίνονταν σύμβουλοι ή μέλη διοικητικών συμβουλίων στον τομέα τους, ή ακόμη και να ξεκινούσαν μια μικρή επιχείρηση σχετική με την ειδικότητά τους.
Τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση της σταδιοδρομίας έχει αλλάξει. Η αλλαγή εργασίας ή η πλήρης αλλαγή καριέρας είναι πολύ πιο συνηθισμένη. Με γνώμονα τις τεχνολογικές εξελίξεις και την αυξανόμενη εστίαση στην εξισορρόπηση της εργασίας με την προσωπική ζωή, ένας αυξανόμενος αριθμός επαγγελματιών στρέφεται και προς την καριέρα “portfolio career”.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί κάποιοι εργαζόμενοι κάνουν αίτηση για τη θέση εργασίας που ήδη κατέχουν;
Ο όρος αυτός αφορά έναν τρόπο εργασίας όπου οι άνθρωποι συνδυάζουν διάφορες θέσεις εργασίας ή πηγές εισοδήματος, αποκλίνοντας από το συμβατικό μοντέλο μιας και μόνο, σταθερής εργασίας.
Η ανάπτυξη της Gig Economy και της καριέρας χαρτοφυλακίου
Η οικονομία gig υπήρξε καταλύτης αυτής της αλλαγής. Η gig economy είναι ένα σύστημα ελεύθερης αγοράς στο οποίο οι άνθρωποι εργάζονται ανεξάρτητα σε διάφορες βραχυπρόθεσμες εργασίες αντί να έχουν μία εργασία πλήρους απασχόλησης.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες διευκολύνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους σε διάφορους τομείς. Μια μελέτη της McKinsey το 2022 έδειξε ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιλέγουν να εργάζονται ανεξάρτητα. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από 27% το 2016 σε 36%. Η τάση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη επιθυμία για αυτονομία και ευελιξία στις επαγγελματικές αναζητήσεις.
Τα υπέρ και τα κατά
Η ταυτόχρονη ενασχόληση με διαφορετικά είδη εργασίας μπορεί να προσφέρει μεγάλη ευελιξία, ενώ επιτρέπει στους ανθρώπους να δοκιμάζουν διάφορα ενδιαφέροντα και να αναπτύσσουν διαφορετικές δεξιότητες. Αυτό μπορεί να κάνει την επαγγελματική ζωή πιο ενδιαφέρουσα και ικανοποιητική.
Αλλά αυτό το είδος ελευθερίας έχει και τα μειονεκτήματά του. Η έλλειψη ενός δομημένου εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να θολώσει τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να εργάζονται όλη την ώρα χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Η αδιάκοπη επιδίωξη της εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση (burnout).
Διαβάστε ακόμα: Τι θέλουν τελικά οι σύγχρονοι εργαζόμενοι;
Ο μελλοντικός αντίκτυπος των portfolio careers
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν πολλές καριέρες ταυτόχρονα, αυτό θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στις θέσεις εργασίας και στην οικονομία. Αυτός ο τρόπος εργασίας θα μπορούσε να κάνει την αγορά εργασίας ισχυρότερη. Οι άνθρωποι δεν θα εξαρτώνται μόνο από έναν κλάδο, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι θα μένουν χωρίς δουλειά όταν η οικονομία δυσκολεύεται. Επίσης, αυτή η τάση θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται περισσότερο σαν επιχειρηματίες, να έχουν πάντα νέες ιδέες και να προσαρμόζονται σε νέες ευκαιρίες.
Το μέλλον της εργασίας
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των portfolio careers σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην αγορά εργασίας. Αντιπροσωπεύει μια στροφή προς ένα πιο δυναμικό, διαφοροποιημένο και αυτόνομο εργασιακό περιβάλλον. Καθώς η τάση αυτή συνεχίζεται, μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας για την επιτυχία και την παραγωγικότητα στην εργασία.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.