ΙΚΕΑ, Patagonia, Typology δίνουν το παράδειγμα
Η Black Friday είναι γνωστή για τις μεγάλες εκπτώσεις της και αποτελεί περίοδο αιχμής για τις πωλήσεις λιανικής. Τα τελευταία χρόνια, η περίοδος αυτή είναι η χαρά του καταναλωτισμού. Φέτος, οι παγκόσμιες πωλήσεις της Black Friday και της Cyber Monday έφτασαν σχεδόν τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ, μόνο οι online πωλήσεις στις ΗΠΑ έφτασαν το ρεκόρ των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αλλά τώρα, ορισμένες καινοτόμες μάρκες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη Μαύρη Παρασκευή. Μάρκες όπως η ΙΚΕΑ, η Patagonia και η Typology ηγούνται μιας αλλαγής παραδείγματος – χρησιμοποιούν την Black Friday για να δείξουν τη δέσμευσή τους για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη δίκαιη τιμολόγηση.
Διαβάστε ακόμα: Πόσο μακριά θα φτάσουν οι καταναλωτές για την βιωσιμότητα;
Η ασυμφωνία της Black Friday και της βιωσιμότητας
Παραδοσιακά, η Μαύρη Παρασκευή είναι μια ημέρα μεγάλων εκπτώσεων και εξίσου μεγάλης κατανάλωσης. Ωστόσο, αυτή η πρακτική έρχεται όλο και περισσότερο σε σύγκρουση με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικές και ηθικές ανησυχίες Ο τεράστιος όγκος αγορών της ημέρας, οδηγεί σε σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως οι αυξημένες εκπομπές CO2 και τα απόβλητα από τα επιστρεφόμενα αντικείμενα.
Σύμφωνα με τη βρετανική ενεργειακή εταιρεία, Good Energy, περίπου το 15% των ρούχων που αγοράζονται τη Black Friday επιστρέφονται. Ενώ, πέρυσι, μόνο η παράδοση αντικειμένων σε όλη την Ευρώπη δημιούργησε πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους CO2.
Ηθική κατανάλωση vs εκπτώσεις
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η αύξηση του καταναλωτισμού κατά τη διάρκεια της Black Friday έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες ενός αυξανόμενου τμήματος του πληθυσμού, ιδίως μεταξύ των καταναλωτών της Gen Z. Σύμφωνα με την Klarna, 9 στους 10 καταναλωτές της Gen Z σχεδίαζαν να ψωνίσουν κατά τη διάρκεια της Black Friday – ένα ενδιαφέρον γεγονός αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται φαινομενικά για την πιο οικολογική γενιά.
Οι Gen Z-ers μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε δίλημμα μεταξύ της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και της απόλαυσης των αγορών. Οι περισσότεροι από αυτούς (58%) πιστεύουν ότι η κατοχή πολλών υλικών πραγμάτων φέρνει την ευτυχία. Συχνά ψωνίζουν από fast-fashion brands και μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται ένοχοι, καθώς γνωρίζουν ότι οι αγοραστικές τους συνήθειες μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον, περισσότερο απ’ ό,τι συνειδητοποιούν οι παλαιότερες γενιές.
Μάρκες που πρωτοπορούν με το παράδειγμά τους
- Η προσέγγιση της ” Green Friday” της ΙΚΕΑ
Η ΙΚΕΑ έχει υιοθετήσει μια μοναδική προσέγγιση στη Black Friday από το 2021, προωθώντας τη στάση της “Green Friday”. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου της εταιρείας να γίνει μια πλήρως κυκλική επιχείρηση μέχρι το 2030. Η σουηδική εταιρεία προβάλλει το πρόγραμμα επαναγοράς και τη δωρεάν υπηρεσία συναρμολόγησης εξαρτημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να επαναχρησιμοποιούν ή να επισκευάζουν προϊόντα αντί να αγοράζουν καινούργια. Αυτό όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με τους στόχους βιωσιμότητας της ΙΚΕΑ, αλλά και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να προσφέρει προσιτά προϊόντα όλο το χρόνο.
- Η περιβαλλοντική στάση της Patagonia
Η Patagonia, μια μάρκα συνώνυμο του περιβαλλοντικού ακτιβισμού, εκμεταλλεύεται τη Black Friday για να εμπνεύσει τους καταναλωτές να αλλάξουν τον τρόπο που ψωνίζουν. Προωθεί την αγορά μεταχειρισμένων ειδών, την ανταλλαγή ή τη επισκευή όσων ήδη έχουν. Αυτή η εστίαση στην επιλογή προϊόντων μεγάλης διάρκειας αντί για μαζικές αγορές είναι ο τρόπος με τον οποίο η Patagonia συνδυάζει την προσέγγιση της Black Friday με τον ευρύτερο στόχο της για την προστασία του περιβάλλοντος.
- Η πρωτοβουλία “Black for Good” της Typology
Η γαλλική μάρκα περιποίησης δέρματος Typology – γνωστή για τα vegan και cruelty free προϊόντα της – έχει ξεκινήσει το κίνημα “Black for Good”. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε το 2019, έχει ως στόχο να μετατρέψει την Black Friday σε μια ευκαιρία για αλληλεγγύη. Οι μάρκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υπόσχονται να δώσουν ένα μέρος των χρημάτων των πωλήσεών τους σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, μετατρέποντας μια ημέρα υπερβολικού καταναλωτισμού σε ευκαιρία για φιλανθρωπική προσφορά.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το πάθος της Gen Z για τη βιωσιμότητα δεν οδηγεί πάντα σε “πράσινες” επιλογές;
Μια νέα εποχή για τη Μαύρη Παρασκευή;
Καθώς η Black Friday παραμένει μια σημαντική ημέρα αγορών, τέτοιες πρωτοβουλίες από μεγάλα brands επηρεάζουν τον κόσμο του retail. Αυτή η αλλαγή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή στρατηγική marketing – είναι μια πρόσκληση για δράση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Όπως αποδεικνύουν αυτές οι μάρκες, το να εξισορροπηθεί η κερδοφορία με την κοινωνική υπευθυνότητα και την περιβαλλοντική μέριμνα είναι εφικτό.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η τάση θα αναπτυχθεί και αν περισσότερες εταιρείες αρχίσουν να υιοθετούν έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο επιχειρηματικής δράσης κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες περιόδους αγορών του έτους.
Με πληροφορίες από Forbes
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.