22 Νοέ 2024
READING

Μπορούν οι ακτιβιστές να αναμετρηθούν με την Adidas;

5 MIN READ

Μπορούν οι ακτιβιστές να αναμετρηθούν με την Adidas;

Μπορούν οι ακτιβιστές να αναμετρηθούν με την Adidas;

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι πρόσφατες περιπέτειες της Adidas με τον Kanye West είχαν τελειώσει, ένα νέο γεγονός ήρθε για να ταράξει πάλι τα νερά της.  Οι Yes Men, μια καλά οργανωμένη ομάδα ακτιβιστών, μετά την Εβδομάδα Μόδας του Βερολίνου, εμφανίστηκε ξανά στο τεχνολογικό συνέδριο Web Summit της Λισσαβόνας, με σκοπό να εκθέσει την Adidas, με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Η Adidas επικρίνεται για αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιεί ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα της ένδυσης και έχει γίνει στόχος της εκστρατείας “Pay Your Workers”, που ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια παραγωγής δεν πληρώθηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η εκστρατεία διεκδικεί $11 εκατ. αναδρομικούς μισθούς που θεωρείται ότι οφείλονται στους εργαζόμενους και κατηγορεί την Adidas ότι ήταν ο χειρότερος παραβάτης στην παρακράτηση μισθών την εποχή της πανδημίας.

Τί έχει πραγματικά συμβεί

Η αλήθεια είναι ότι την εποχή της πανδημίας, πολλές κυβερνήσεις στις χώρες παραγωγής ενδυμάτων μείωσαν προσωρινά τους κατώτατους μισθούς ως απάντηση στις ακυρώσεις παραγγελιών των διαφόρων brands, χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη των εργαζομένων τους. Στην Καμπότζη για παράδειγμα, τα εργοστάσια πλήρωσαν μόνο το 40% του κατώτατου μισθού, ενώ η κυβέρνηση επιδότησε ένα επιπλέον 20%, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι κατέληξαν με μόλις 60% αυτού που αποτελούσε ήδη μισθό φτώχειας.

Έκτοτε, η συνδικαλιστική και ακτιβιστική δράση κατά της εταιρείας έχει αυξηθεί, καθώς εργαζόμενοι και συνδικάτα αξιώνουν από την Adidas την κάλυψη αυτής της διαφοράς.

Η Adidas συνεργάζεται με εργοστάσια στην Ινδονησία, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα, το Μεξικό, την Τουρκία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Μιανμάρ και την Καμπότζη. Οι 30.200 εργαζόμενοι στα 8 εργοστάσια της Καμπότζης διεκδικούν $11,2 εκατ, ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 0,0005% των εσόδων ύψους 22δις ευρώ για το 2022.

Η Adidas αποποιείται της ευθύνης για τις εργατικές διαφορές και επιρρίπτει το βάρος στους προμηθευτές της. Οι δε προμηθευτές κατηγορούνται επίσης από τους Yes Men ότι καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι επιρρεπείς στη δουλεία.

Οι Yes Men πηγαίνουν τον ακτιβισμό σε άλλο επίπεδο

Εννιά μόλις μήνες πριν, οι Yes Men, με ψεύτικα δελτία τύπου είχαν ενημερώσει τους bloggers μόδας ότι ο CEO της Adidas, Bjørn Gulden διόρισε έναν πρώην Καμποτζιανό συνδικαλιστή εργαζόμενο στη θέση του Co-CEO. Ο πρώην εργαζόμενος, εμφανίστηκε στην Εβδομάδα Μόδας του Βερολίνου και έδωσε μια παθιασμένη ομιλία για τις άθλιες συνθήκες εργασίας της εταιρείας, δεσμεύτηκε ότι όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν και ενημέρωσε πως η Adidas θα λανσάριζε μια νέα συλλογή ρούχων τα οποία θα φοριούνται από τους εργάτες των εργοστασίων πριν βγουν στην αγορά.

Και αυτά ήταν μόνο η αρχή. Το κοινό ενημερώθηκε για τη νέα σειρά προϊόντων RealityWear που υποτίθεται ότι είχε επιμεληθεί ο ράπερ Pharrel Williams και αποτελούνταν από ανακυκλωμένα ρούχα που φορούσαν Καμποτζιανοί εργαζόμενοι ασταμάτητα για έξι μήνες.

Σε μια εκδήλωση στο κέντρο του Βερολίνου, μελανιασμένα και ματωμένα μοντέλα σκόνταφταν πάνω στην πασαρέλα, υποδηλώνοντας την ταλαιπωρία και κακομεταχείριση που υφίστανται, ενώ το κοινό φαινόταν να αποδέχεται τη συλλογή ρούχων ως γνήσια. Το αποκορύφωμα, ήταν ένα ζευγάρι παντόφλες με καρφιά, το οποίο παρουσιάστηκε σε γυάλινη προθήκη, ως παράδειγμα της εργασιακής ηθικής της εταιρείας.

Η Adidas φυσικά έσπευσε να διαψεύσει τα όσα ειπώθηκαν, δηλώνοντας ότι έχει εξασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας και δίκαιους μισθούς και πως είναι πλήρως συμμορφωμένη με τις νόμιμες απαιτήσεις εισοδήματος σε κάθε μεμονωμένο εργοστάσιο.

Κι όμως, το κακό συνεχίστηκε

Η απάντηση της εταιρείας ωστόσο, δεν ικανοποίησε τους Yes Men. Την περασμένη εβδομάδα σχεδίασαν και υλοποίησαν ακόμη μια δράση κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού συνεδρίου Web Summit της Λισαβόνας. Ακτιβιστές της οργάνωσης υποδυόμενοι εκπροσώπους της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους σε κρυπτονομίσματα, προκειμένου να είναι σε θέση να αγοράζουν προϊόντα σε ένα εικονικό “AdiVerse” -προϊόντα στα οποία δεν έχουν πρόσβαση λόγω του υψηλού τους κόστους.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη κι όταν ακούστηκε αυτή η εξωφρενική ιδέα, κανείς από τους συμμετέχοντες στο Web Summit δεν αντέδρασε, ούτε πρόβαλλε αντιρρήσεις. Κάποιοι δημοσιογράφοι μάλιστα χαρακτήρισαν την ιδέα ως επαναστατική. Έτσι, ενώ οι Yes Men είχαν προετοιμαστεί για το χάος που μπορεί να προκαλούσε μια τέτοια δήλωση, η «φάρσα» αυτή διήρκεσε 30 ώρες και μόνο όταν οι ίδιοι την αποκάλυψαν, ξεκίνησαν οι δημοσιογράφοι να επικοινωνούν με την Adidas για ένα σχόλιο.

Ό ένας εκ των ιδρυτών της Yes Men, ο οποίος δραστηριοποιείται με το ψευδώνυμο Mike Bananno, δήλωσε ότι η Adidas έχει ιστορία απίστευτων σκανδάλων που έχει καταφέρει να ξεπεράσει και προκάλεσε τον CEO Bjørn Gulden να κάνει το σωστό.

Εκπρόσωποι των εκστρατειών “Pay Your Workers” και “Clean Clothes Campaign” δηλώνουν ότι η εταιρεία φέρει την ευθύνη να διορθώσει αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καλούν να υπογράψει τη συμφωνία “Pay Your Workers” καταβάλλοντας ουσιαστικά τη μισθολογική διαφορά στους εργαζόμενους της Καμπότζης. Εδώ και ενάμιση χρόνο ωστόσο η εταιρεία αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ύστερα από την πρόσφατη δράση της Yes Men στο Web Summit, ίσως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα απολογισμό και να θέσουμε το εξής ερώτημα: ακόμη κι αν οι πολυεθνικοί κολοσσοί αγνοούν τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων τους στην αλυσίδα ανεφοδιασμού, πώς είναι δυνατόν αυτό να μην αμφισβητείται σημαντικά από το δυτικό κόσμο;

Με πληροφορίες από Fashion United

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.