18 Οκτ 2024
READING

ΙΒΜ Eλλάς: Οι στόχοι της για την ελληνική αγορά και η πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη

4 MIN READ

ΙΒΜ Eλλάς: Οι στόχοι της για την ελληνική αγορά και η πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη

ΙΒΜ Eλλάς: Οι στόχοι της για την ελληνική αγορά και η πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς αναπτύσσεται η ΙΒΜ Ελλάδος, η οποία κατάφερε να επιστρέψει σε επίπεδα κύκλου εργασιών περίπου ανάλογα με εκείνα του 2021, όταν και πραγματοποιήθηκε η απόσχιση του κλάδου υπηρεσιών διαχείρισης υποδομών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους ο κ. Νίκος Μανιάτης, νέος γενικός διευθυντής της εταιρείας, το 2023 αναμένεται να είναι μία εξαιρετική χρονιά, καθώς ο κύκλος εργασιών αναμένεται να κλείσει στα 136 εκατ. ευρώ, έναντι 126 εκατ. ευρώ το 2022. Μάλιστα, τα νούμερα αυτά ενδέχεται να είναι ακόμα καλύτερα, με την εταιρεία τελικά να «τρέχει» ίσως και με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι το 2021, πριν δηλαδή την απόσχιση, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 147 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, η εξέλιξη αυτή των εσόδων μαρτυρά ότι πλέον έχει γεφυρωθεί το χάσμα που δημιουργήθηκε την περίοδο της απόσχισης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση σχετικά με το τι αφορά αυτός ο κύκλος εργασιών.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο Γενικός Διευθυντής της IBM Ελλάδος και Κύπρου, το 50% αφορά οικονομικές υπηρεσίες (financial services), το 10 με 15% αφορά έργα στον τομέα της ενέργειας, ένα ποσοστό 8 με 10% προέρχεται από τον δημόσιο τομέα και ένα 10% από τις τηλεπικοινωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα παραπάνω έργα, τα μισά (50%) είναι επαναλαμβανόμενα (recurring), ενώ σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη το 75% του κύκλου εργασιών προέρχεται από λογισμικό και υπηρεσίες, ενώ το υπόλοιπο 25% έργα υποδομής (infrastructure).

Οι στόχοι για την ελληνική αγορά

Ο κ. Νίκος Μανιάτης, ο οποίος έχει αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην IBM από τον περασμένο Φεβρουάριο, στάθηκε και στους τομείς στους οποίους στοχεύει η εταιρεία να αναπτυχθεί περισσότερο στην ελληνική αγορά καθώς θεωρεί ότι παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Οι μεγάλοι πελάτες και οργανισμοί που έχουν ανάγκη για λύσεις τεχνολογίας -κυρίως τράπεζες- στους οποίους η ΙΒΜ παρέχει μια σειρά υπηρεσιών, από σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις λογισμικού και εξοπλισμοί που ενσωματώνουν την ανοιχτή πλατφόρμα Hybrid Cloud και AI της ΙΒΜ, μέχρι την υλοποίηση πολύπλοκων έργων πληροφορικής με έτοιμες επιχειρηματικές εφαρμογές και ανάπτυξη εφαρμογών αξιοποιώντας τις δυνατότητες του τομέα IBM Consulting, και την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους της αγοράς.

Ο δημόσιος τομέας στον οποίο θα επενδυθούν κονδύλια.

Ο τομέας της ενέργειας.

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται

Στόχος της ΙΒΜ είναι η παροχή λύσεων σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, προκειμένου να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες τους με τη βοήθεια των αναδυόμενων τεχνολογιών. Ακόμα, μέσω μιας ομάδας εξειδικευμένων συμβούλων βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων προκειμένου να ολοκληρώσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό μέσω του επανασχεδιασμού διαδικασιών και εφαρμογών.

Η ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, παρουσιάζει μια σειρά ευκαιριών, σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η διαχείριση παγίων υποδομών, το Sustainability, την κυβερνοασφάλεια (για την οποία υποστήριξε ότι η χώρα μας βρίσκεται μπροστά από τον παγκόσμιο μέσο όρο), οι αυτοματοποιημένες συνεργασίες (για τις οποίες παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα υπολείπεται) και, φυσικά, η τεχνητή νοημοσύνη.

Για την τελευταία, σχολιάζοντας τον προβληματισμό που ακούγεται από όλο και μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων, τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις από αυτήν, αλλά οι επιχειρήσεις που δεν θα υιοθετήσουν τα συγκεκριμένα εργαλεία κινδυνεύουν από εκείνες που θα το κάνουν και θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα.

Μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα

Η ΙΒΜ είναι μια εταιρεία με παρουσία στην Ελλάδα πάνω από 86 χρόνια και με μακρά παράδοση συνεισφοράς στην τεχνολογική και επιχειρηματική κληρονομιά της χώρας, καθώς οι μεγαλύτεροι οργανισμοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα την εμπιστεύονται για την παροχή τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αποτελεί σημαντικό εργοδότη που απορροφά υψηλής κατάρτισης εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ διαθέτει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που εκτείνεται από την παροχή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων λογισμικού και εξοπλισμού που ενσωματώνουν την ανοιχτή πλατφόρμα Hybrid Cloud και AI της ΙΒΜ, μέχρι την υλοποίηση πολύπλοκων έργων πληροφορικής με έτοιμες επιχειρηματικές εφαρμογές ή/και ανάπτυξη εφαρμογών αξιοποιώντας τις δυνατότητες του τομέα IBM Consulting, και την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους της αγοράς.

Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας είναι δυναμικό, καθώς αναπτύσσεται συνεχώς στην ελληνική και κυπριακή αγορά, σχεδιάζοντας και επενδύοντας στην περαιτέρω επέκταση της.

Επιπρόσθετα, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει αξία στους πελάτες της, η ΙΒΜ μετασχηματίζεται διαρκώς με στόχο να προσφέρει βελτιωμένες λύσεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη των αναδυόμενων τεχνολογιών στο μέγιστο βαθμό, ενώ μέσω των εξειδικευμένων συμβούλων της, βοηθάει τις επιχειρήσεις στον επανασχεδιασμό διαδικασιών και εφαρμογών ώστε να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.