Όταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έδινε το 2018 την έγκρισή του για την διάσωση και εξυγίανση του ομίλου Λεμονή που διατηρούσε τα γνωστά καταστήματα παπουτσιών Καλογήρου, τα δεδομένα για τη δημοφιλή αλυσίδα ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτά που είναι σήμερα.
Ωστόσο έδινε το πράσινο φως για να αναλάβει τον έλεγχο της επιχείρησης ο όμιλος Φάις, ο οποίος διατηρεί μία σειρά από δραστηριότητες από τον τομέα του εξοπλισμού γυμναστηρίου με την Technogym έως την Puma, τις μοτοσυκλέτες Indian, την Kiko Milano, τη Στοά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκη και αρκετές ακόμη.
Σε μία περίοδο που η επιχείρηση αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ο Σάμι Φάις λάμβανε την απόφαση να ρισκάρει, διαβλέποντας τότε τις σημαντικές προοπτικές που θα είχε για τον όμιλό του μία τέτοια κίνηση. Το αποτέλεσμα σήμερα, λίγα μόλις χρόνια μετά την εξαγορά, φαίνεται ότι τον δικαιώνει, με την εταιρεία να έχει επιστρέψει όχι μόνο στα κέρδη, αλλά να παρουσιάζει ισχυρή κερδοφορία που θα ζήλευε κάθε ανταγωνιστής της. Ιδιαίτερα ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα που έγραψε η Καλογήρου το 2022 όταν ο τζίρος της έφτασε τα 45,98 εκατομμύρια ευρώ από 36,77 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 4,8 εκατομμύρια ευρώ από 2,4 εκατομμύρια ευρώ.
Το πλήγμα της κρίσης και η ολική επαναφορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των πολυτελών υποδημάτων και αξεσουάρ ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν πληγεί περισσότερο από την δεκαετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την Καλογήρου, η οποία παρά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και μείωσης κόστους που επιχείρησε η οικογένεια Λεμονή, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Όλα έδειχναν ότι το 2017 όταν και έκανε την κρούση για την εξαγορά της ο Σάμι Φάις, ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1890 θα αποτελούσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα με τα ισχυρά λουκέτα της κρίσης. Αρκεί να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία του 2015, οι πωλήσεις της Καλογήρου ήταν στα 55 εκατ. ευρώ και οι ζημίες στα 10 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις προς τράπεζες ξεπερνούσαν τα 60 εκατ. ευρώ και προς τους προμηθευτές τα 27 εκατ. ευρώ.
Οι κινήσεις ουσιαστικής εξυγίανσης και η αναδιάρθρωση των καταστημάτων
Στη διάρκεια των ετών η εταιρεία κατάφερε να εξορθολογίσει το λειτουργικό της κόστος και το δίκτυο λιανικής της, επανατοποθετώντας καταστήματα σε νέα σημεία, ανακαινίζοντας κάποια από τα υπάρχοντα, ενώ ταυτόχρονα προσέθεσε και νέα καταστήματα όπου κρίθηκε απαραίτητο.
Στο πλαίσιο των κινήσεων που υλοποίησε η Καλογήρου ήταν και ο εξορθολογισμός του αριθμού του προσωπικού. Η αναδιάρθρωση του δικτύου της αλυσίδας περιλάμβανε μεταξύ άλλων την διακοπή λειτουργίας καταστημάτων που θεωρήθηκαν ασύμφορα για τη λειτουργία της επιχείρησης.
Τέτοιες περιπτώσεις ήταν τα σημεία πώλησης της Πατησίων, της Πανδρόσου (Μοναστηράκι), της Ηροδότου (Κολωνάκι), ενώ ταυτόχρονα προέβη σε ανακαινίσεις στο εμβληματικό κατάστημα Καλογήρου επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, στο κατάστημα Χαραλάς στη Γλυφάδα, στα Geox και Χαραλάς στο Athens Mall και μετέφερε τη boutique της Tod’s από τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου στην οδό Πανεπιστημίου.
Περαιτέρω αύξηση πωλήσεων το 2023
Στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 η Καλογήρου κατάφερε να πετύχει αύξηση πωλήσεων κατά 15% ή κατά 2,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Με βάση τα στοιχεία αυτά και τις εκτιμήσεις της διοίκησης προοιωνίζεται βελτίωση των βασικών μεγεθών τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, EBITDA και κέρδη προ φόρων όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων.
Αυτή την περίοδο η εταιρεία ετοιμάζει εκτός των άλλων την είσοδό της στο Ελληνικό με παρουσία σε κάποιο από τα εμπορικά κέντρα που θα δημιουργηθεί εντός της εμβληματικής επένδυσης. Η μέχρι στιγμής πορεία της δείχνει ότι όσα προηγήθηκαν αποτελούν μόνο ένα κακό παρελθόν ή απλά μία παρένθεση με τη συνέχεια να είναι όχι απλά θετική αλλά σημαντικά θετικότερη των αρχικών προσδοκιών κατά την εξαγορά της Καλογήρου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.