Η δύναμη της πρώτης εντύπωσης
Στο έντονα ανταγωνιστικό πεδίο των συνεντεύξεων για δουλειά, κάθε χειρονομία, κάθε λέξη και κάθε έκφραση μετράει. Και παρά τα εντυπωσιακά βήματα στην επιστήμη της αξιολόγησης και την ανάπτυξη των τεχνολογιών πρόσληψης, η παραδοσιακή συνέντευξη παραμένει μια σχεδόν αναπόφευκτη φάση της διαδικασίας διεκδίκησης μιας θέσης εργασίας.
Ωστόσο, αυτή η καθιερωμένη πλέον μέθοδος έχει πολλά μειονεκτήματα, κυρίως λόγω των ακούσιων προκαταλήψεων και του ισχυρού αντίκτυπου της πρώτης εντύπωσης. Οι άνθρωποι συνήθως χρειάζονται μόνο 30 δευτερόλεπτα για να σχηματίσουν γνώμη για εμάς με βάση τις πρώτες εντυπώσεις τους, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για μια δεύτερη ευκαιρία να κάνουμε μια καλή αρχική εντύπωση. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτές οι γρήγορες αποφάσεις για τις ικανότητες κάποιου είναι συχνά ανακριβείς και βασίζονται σε άσχετους παράγοντες.
Διαβάστε ακόμα: Human Centricity | Πώς θα είναι οι επαγγελματικές συνεντεύξεις στο μέλλον;
Πώς η γλώσσα του σώματος μπορεί να είναι παραπλανητική
Η γλώσσα του σώματος είναι ένα ισχυρό μέρος της επικοινωνίας, ιδίως στις συνεντεύξεις για εργασία. Οι υπεύθυνοι των συνεντεύξεων -είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα- λαμβάνουν σήματα από τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί ένας υποψήφιος, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την απόφασή τους. Ωστόσο, αυτά τα σήματα μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν πάντα με ακρίβεια το πόσο καλά θα αποδώσει ένας υποψήφιος στη θέση εργασίας. Με λίγα λόγια, οι αποφάσεις λαμβάνονται μερικές φορές με βάση εντυπώσεις που δεν είναι απολύτως σχετικές με τη θέση εργασίας.
Η πραγματική βαρύτητα της γλώσσας του σώματος
Σύμφωνα με το βιβλίο “Body Language in Business: Decoding the Signals” δύο ερευνητών ψυχολόγων, οι κοινές πεποιθήσεις συχνά υποδηλώνουν ότι η μη λεκτική επικοινωνία, όπως η γλώσσα του σώματος, αποτελεί το 80% των αλληλεπιδράσεών μας. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι υπερβολικό. Αναμφίβολα, η γλώσσα του σώματος συμβάλλει στην έκφραση των συναισθημάτων και των προθέσεών μας. Αλλά το πόσο σημαντική είναι για να αποφασίσουμε αν κάποιος είναι κατάλληλος για μια δουλειά, πιθανότατα είναι υπερβολικό και υπερτιμημένο.
Κατακτώντας το body language
Φυσικά, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να κρίνουν τις μη λεκτικές ενέργειές μας. Μπορούμε, όμως, να προσέχουμε τα σήματα που στέλνουμε. Πώς; Προσέχοντας τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε τον εαυτό μας επαγγελματικά και χρησιμοποιώντας τη γνώση μας για το τι αναζητούν οι άνθρωποι προς όφελός μας.
Διαφορετικά στοιχεία, όπως το πώς εμφανιζόμαστε (status), το πόσο ικανοί δείχνουμε (competence) και το πώς εκφράζουμε τα συναισθήματά μας (emotion) έχουν σημασία στη μη λεκτική επικοινωνία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Για παράδειγμα, μια επιμελώς επιμελημένη επίδειξη δέσμευσης, αυτοπεποίθησης και συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να επιδράσει θετικά τις προκαταλήψεις του συνομιλητή μας και να κατευθύνει τη συνέντευξη προς ένα πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα.
Ο ρόλος της τεχνολογίας
Οι πρόσφατες βελτιώσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) δείχνουν ότι μπορεί να κατανοήσει αρκετά καλά τα μη λεκτικά σημάδια των υποψηφίων κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, μερικές φορές ακόμη και καλύτερα από τους ανθρώπους. Με έναν αντικειμενικό φακό απαλλαγμένο από τις ανθρώπινες προκαταλήψεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύει και να ερμηνεύει τη γλώσσα του σώματός μας, τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε και άλλες φυσικές ενδείξεις με αυξημένη ακρίβεια και αξιοπιστία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η AI μπορεί να εστιάζει στη γλώσσα του σώματος χωρίς να αποσπάται η προσοχή της από αυτά που λένε οι άνθρωποι. Έτσι, αν η γλώσσα του σώματος είναι σημαντική για την επιτυχία στην εργασία, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι καλύτερη στο να την παρατηρεί και να την κατανοεί.
Διαβάστε ακόμα: Πώς το body language μπορεί να βλάψει την ηγεσία
To μέλλον των συνεντεύξεων εργασίας
Οι συνεντεύξεις αλλάζουν και η τεχνολογία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής. Η εμφάνιση αλγορίθμων ικανών να αναλύουν διάφορες πτυχές, όπως η φωνή, τα μοτίβα ομιλίας και η γλώσσα του σώματος, μας προετοιμάζει για ένα μέλλον όπου η πρόσληψη θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής και αντικειμενική.
Η εφαρμογή των τεχνολογικών εξελίξεων θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη των ανθρώπινων λαθών και προκαταλήψεων στην παλιά διαδικασία συνέντευξης. Ακόμη και αν αυτές οι τεχνολογίες φαίνονται τρομακτικές, ο στόχος τους είναι να κάνουν τις αξιολογήσεις πιο σωστές, οδηγώντας σε μια δίκαιη και αξιόπιστη διαδικασία πρόσληψης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μη χάσουμε το ανθρώπινο στοιχείο, τις λεπτές αποχρώσεις που κάνουν τις συνεντεύξεις μια ιδιαιτέρως προσωπική αλληλεπίδραση.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.