18 Δεκ 2024
READING

Τα Αστέρια Γλυφάδας περνούν στην τρίτη χρυσή εποχή τους

3 MIN READ

Τα Αστέρια Γλυφάδας περνούν στην τρίτη χρυσή εποχή τους

Τα Αστέρια Γλυφάδας περνούν στην τρίτη χρυσή εποχή τους

Στην αδαμάντινη περίοδό τους περνούν τα Αστέρια Γλυφάδας, που γυρίζουν σελίδα για τρίτη φορά έπειτα από τη μεταπολίτευση. 

Πρόκειται εξάλλου για την πρώτη φορά αφότου «έφυγε» από την ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας που το επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση μίας από τις σημαντικότερες εκτάσεις της αθηναϊκής ριβιέρας ολοκληρώνεται μετά βαΐων και κλάδων και ευχών δια στόματος κυβερνητικών αξιωματούχων και κορυφαίων εκπροσώπων του επιχειρείν, σηματοδοτώντας «αλλαγή στους όρους του παιχνιδιού» του τουρισμού και του real estate.

Την περασμένη Δευτέρα, το νέο θέρετρο στη «χερσόνησο της Πούντας», όπως ονομαζόταν στην αρχαιοτήτα η ακτογραμμή, παρουσιάστηκε από τη Grivalia Hospitality και την αραβική Kerzner International που αναλαμβάνει τη διαχείριση του One & Only Aesthesis. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα από τα μόλις 35 συγκροτήματα που ανήκουν στο pipeline της One & Only παγκοσμίως. Η επένδυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνει 120 δωμάτια ξενοδοχείου και 14 κατοικίες προς πώληση, καθώς και εστιατόρια με διάσημες υπογραφές, όπως αυτή του Έκτορα Μποτρίνι. 

Πώς έφτασε όμως να αλλάξει ξανά χέρια και γιατί οι προσπάθειες των προηγούμενων διαχειριστών δεν μακροημέρευσαν;

Την αρχή για τη δημιουργία νυχτερινού κέντρου στην περιοχή – που προσέδωσαν και την προηγούμενη ταυτότητα στην έκταση – έκανε ο ΕΟΤ. Μετά τον πόλεμο κι αφού είχε καταστραφεί από τη γερμανική κατοχή, η πλαζ των Αστεριών αναγεννάται και το σχέδιο προβλέπει τη χρήση «Κέντρου Διασκέδασης». Το συγκρότημα έφερε σημαντικές υπογραφές, όπως αυτές των Εμμανουήλ Βουρέκα και Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, ενώ είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 200 άτομα και να εξυπηρετεί περίπου 5.000. Καλούταν έως και Μόντε Κάρλο στʼΑστέρια από το 1957, όταν η ΧΕΝ έδωσε στα Αστέρια τον μεγαλύτερο μεταπολεμικό χορό της Αθήνας, ενώ έγινε σκηνικό για πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Μέχρι το 1999 η έκταση των 285 στρεμμάτων ανήκε στην Εθνική Τράπεζα και στη θυγατρική της ΑΞΕ Αστήρ. Θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε ότι η Εθνική ήταν ιδιοκτήτρια και της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης πριν πωληθεί στους Άραβες επενδυτές. Τότε πέρασε στην Εστρέλια Τουριστική, συμφερόντων Αλλαμανή, ο οποίος σχεδίαζε την ανέγερση ξενοδοχείου 850 κλινών, water park και άλλων εγκαταστάσεων, το οποίο τελικά μπλόκαρε το ΣτΕ. Μετά την κατάρρευση της Alfa Alfa Συμμετοχών του επιχειρηματία το ακίνητο πέρασε στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (προκάτοχο της ΕΤΑΔ, φορέα του ελληνικού δημοσίου).

Η δεύτερη ευκαιρία

Στο παιχνίδι μπαίνει αργότερα ο όμιλος Παπαθεοχάρη, γνωστός από τη δραστηριοποίηση στη νυχτερινή διασκέδαση (για παράδειγμα από το Διογένη στη λεωφόρο Συγγρού). Το 2013 το υπογράφει με την Εθνική Τράπεζα σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης μέχρι το 2042 και η τελευταία υπομισθώνει με τη σειρά της το ακίνητο στη Ναυσικά Α.Ε. της οικογένειας Παπαθεοχάρη. Εντός του λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα beach μπαρ, εστιατόριο με μπαρ και πισίνα, το Balux Cafe, το Baluxaki, το Balux Seaside Escape και το Ark, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά όχι υπό την ομπρέλα του One & Only Aesthesis.

H αξιοποίηση της έκτασης για την προσέλκυση εισερχόμενων τουριστών δεν αποτελεί βέβαια έμπνευση των τελευταίων ιδιοκτητών, αφού και ο όμιλος Παπαθεοχάρη είχε καταθέσει φάκελο για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου με βίλες, πισίνες και spa. Μάλιστα η έκταση λεγόταν Asteras Complex, συναγωνιζόμενη έστω και κατ’ όνομα τον Αστέρα Βουλιαγμένης. 

Λιγότερο γνωστή ήταν η εμπλοκή του πρώην ιδιοκτήτη του Nammos της Μυκόνου, Γιάννη Παπαλέκα, που δανειοδότησε με ποσό άνω των 12 εκατομμυρίων τη Ναυσικά Α.Ε.. Η συμφωνία μεταξύ Παπαθεοχάρη και Grivalia Hospitality προέβλεπε και την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του επιχειρηματία από τη δεύτερη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.