Από την πασαρέλα στην πραγματικότητα: Ανανέωση των συζητήσεων για την βιωσιμότητα στη μόδα
Η “γρήγορη” μόδα αποτελεί εδώ και καιρό τον αγαπημένο αποδιοπομπαίο τράγο όταν πρόκειται για κριτική σε θέματα βιωσιμότητας. Οριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως “μεγάλες ποσότητες ενδυμάτων χαμηλότερης ποιότητας σε χαμηλές τιμές”, η fast fashion έρχεται αντιμέτωπη με εκκλήσεις για απαγορεύσεις και αυστηρούς κανονισμούς. Αλλά, είναι η fast fashion αποκλειστικά υπεύθυνη για τα προβλήματα βιωσιμότητας της βιομηχανίας; Ή μήπως υπάρχει κάτι περισσότερο στην ιστορία που πρέπει να διαλευκανθεί;
Βλέποντας πέρα από τις ετικέτες
Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι μάρκες πολυτελείας είναι πιο βιώσιμες, ενώ η γρήγορη μόδα είναι το αντίθετο. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Όταν κοιτάμε πιο προσεκτικά, βλέπουμε ότι και οι δύο τομείς, συχνά μοιράζονται εγκαταστάσεις παραγωγής, υλικά και εργατικό δυναμικό. Το να κατηγορούμε μόνο τη fast fashion για τα προβλήματα βιωσιμότητας δεν δείχνει ολόκληρη την εικόνα και παραβλέπει τις κοινές ευθύνες στον κόσμο της μόδας.
Διαβάστε ακόμα: Fast Fashion και resale: Ο ιδανικός συνδυασμός για τη βιωσιμότητα, ή όχι;
Αυτή η αφήγηση παραβλέπει τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή, την ποσότητα και την ποιότητα των ειδών μόδας. Παραπλανά τους καταναλωτές, χαρακτηρίζοντας ολόκληρες εταιρείες όπως η H&M ως “fast fashion”, υπονοώντας ότι η αγορά από αυτές είναι ανεύθυνη. Αυτή η προοπτική ωφελεί κυρίως τις πολυτελείς μάρκες προωθώντας την αντίληψη ότι η φθηνή, μαζικής παραγωγής μόδα – που συνήθως κατασκευάζεται σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Καμπότζη – είναι ο κύριος ένοχος για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Εξερευνώντας τη βιωσιμότητα πέρα από τις ετικέτες τιμών
Η βιωσιμότητα υπερβαίνει τις τιμές και τις κατηγορίες των εμπορικών σημάτων. Περιλαμβάνει τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τις συνθήκες εργασίας και τις στρατηγικές διαχείρισης αποβλήτων. Η απόδοση της βιωσιμότητας με βάση τη θέση μιας μάρκας στην αγορά ή τη χώρα παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις και να μην αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες της μη βιωσιμότητας στον κλάδο.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, πολλά fast fashion brands χρησιμοποιούν μερικές φορές καλύτερα υλικά, όπως βιολογικό βαμβάκι, και διατηρούν διαφανείς πρακτικές παραγωγής. Από την άλλη πλευρά, τα luxury brands, παρά τις υψηλές τιμές και τη φήμη τους, έχουν αντιμετωπίσει κριτική για αμφισβητήσιμες πρακτικές βιωσιμότητας και συνθήκες εργασίας. Έτσι, η επανεκτίμηση των βαθιά ριζωμένων πεποιθήσεων και μια πιο διαφοροποιημένη κατανόηση των πρακτικών βιωσιμότητας σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας φαίνεται επιτακτική ανάγκη.
Ενιαία δράση για βιώσιμη μόδα
Για να εξελιχθεί πραγματικά η βιομηχανία της μόδας, είτε πρόκειται για πολυτελή είτε για fast fashion, πρέπει να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες για την ποιότητα, την ηθική και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Ο ανοικτός διάλογος, η σαφής υποβολή εκθέσεων και η σταθερή δέσμευση για τη βελτίωση της βιωσιμότητας αποτελούν βασικά βήματα προς την κατεύθυνση της προώθησης μιας βιομηχανίας που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις ηθικές και περιβαλλοντικές αξίες.
Διαβάστε ακόμα: Πόσο απέχει το greenwashing από το greenhushing;
Αλλαγή των προτεραιοτήτων της βιομηχανίας
Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναπτύσσουν βιώσιμες στρατηγικές. Εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, να στραφούν σε πιο αποτελεσματική τεχνολογία, να διασφαλίσουν την ευημερία του προσωπικού τους και να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους με υπευθυνότητα και διαφάνεια. Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για όλους είναι διαφορετικές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η απάντηση όμως βρίσκεται στη βιωσιμότητα. Και όσες εταιρείες δεν τη θέσουν ως προτεραιότητα, θα ξεπεραστούν από την ίδια την ιστορία.
Η βιομηχανία της μόδας έχει την ευκαιρία να αναδιαμορφώσει την αφήγησή της για τη βιωσιμότητα. Υιοθετώντας μια ευρύτερη κατανόηση της βιωσιμότητας, μπορεί να υποστηρίξει δράσεις που βοηθούν πραγματικά το περιβάλλον και την κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, ο κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί μέσω υπεύθυνων δράσεων, κινούμενος προς ένα μέλλον που θα επικεντρώνεται πραγματικά στη βιωσιμότητα.
Με πληροφορίες από Forbes
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.