Οι μάρκες στη διασταύρωση της προσιτότητας και της βιωσιμότητας
Η Gen Z εκφράζει έντονη κλίση προς τη βιωσιμότητα, αλλά παραδόξως αυτό δε αποτυπώνεται στις καταναλωτικές της συνήθειες. Ενώ υποστηρίζει την ιδέα της περιβαλλοντικής προστασίας -δείχνοντας ενδιαφέρον για την αγορά μεταχειρισμένων αντικειμένων και προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά-, συχνά καταλήγει να αγοράζει προϊόντα που δεν είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά είναι πιο προσιτά και δημοφιλή.
Πράγματι, μία πρόσφατη μελέτη σχετικά με την υγιεινή και βιώσιμη διαβίωση της παγκόσμιας εταιρείας παροχής πληροφοριών και συμβουλών, GlobeScan, διαπιστώνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για βιώσιμες αγορές μεταξύ των καταναλωτών της γενιάς Z. Σε σύγκριση, μάλιστα, με τους Baby Boomers, η Gen Z στις ΗΠΑ-όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα- ενδιαφέρεται σημαντικά περισσότερο να αγοράζει second-hand προϊόντα (71% έναντι 34%), να φέρνει τα δικά της επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια στα καταστήματα καφέ (71% έναντι 36%), να αποφεύγει τα αντικείμενα μιας χρήσης (67% έναντι 40%) και να επιλέγει προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά (72% έναντι 46%).
Γιατί, λοιπόν, αυτοί οι οικολογικά ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές δεν κάνουν πάντα “πράσινες” επιλογές όταν ψωνίζουν;
Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι καταναλωτές ζητούν την βιωσιμότητα, αλλά αρνούνται να πληρώσουν γι’ αυτήν;
Η σύγκρουση ανάμεσα στην ηθική κατανάλωση και τη fast-fashion
Οι Gen Z-ers μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε δίλημμα μεταξύ της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και της απόλαυσης των αγορών. Οι περισσότεροι από αυτούς (58%) πιστεύουν ότι η κατοχή πολλών υλικών πραγμάτων φέρνει την ευτυχία. Συχνά ψωνίζουν από fast-fashion brands και μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται ένοχοι, καθώς έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν οι αγοραστικές τους συνήθειες στο περιβάλλον σε σύγκριση με την παλαιότερη γενιά.
Μήπως αυτή η ενοχή σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν και να κάνουν τη διαφορά; Έτσι φαίνεται. Συνδυάζοντας την ανάγκη της Gen Z για προσιτές και βιώσιμες επιλογές.
Κάνοντας την πράσινη διαβίωση προσιτή και εύκολη
Οι νέοι καταναλωτές φαίνεται να βρίσκονται ανάμεσα στην επιλογή να εξοικονομήσουν χρήματα ή να βοηθήσουν τον πλανήτη. Οι μάρκες μπορούν να τους δείξουν ότι αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα- μπορούν να κάνουν και τα δύο. Να τους κερδίσουν κάνοντας τα βιώσιμα προϊόντα πιο προσιτά και δείχνοντας ότι η οικολογία δεν χρειάζεται να είναι ακριβή. Η υιοθέτηση μοντέλων όπως η πώληση ή ενοικίαση μεταχειρισμένων αντικειμένων και η συμμετοχή στην κυκλική οικονομία μπορεί να καταστήσει ευκολότερο και πιο ελκυστικό για την Gen Z να επιλέξει φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές χωρίς να ανησυχεί πολύ για το κόστος.
Προωθώντας έναν καθαρό θετικό αντίκτυπο
Οι μάρκες που φιλοδοξούν να κερδίσουν την αφοσίωση της Gen Z θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να περιορίσουν τη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον. Η μελέτη της GlobeScan το επιβεβαιώνει αυτό δείχνοντας ότι δύο στους τρεις Gen Z-ers παγκοσμίως πιστεύουν ότι οι εταιρείες πρέπει να υποστηρίξουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.
Οι μάρκες που κατανοούν πραγματικά τι χρειάζονται οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι και οι κοινότητές τους θα καταφέρουν να βρουν τρόπους να επιλύσουν τόσο τα κοινωνικά όσο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου brand αποτελεί η The North Face Renewed, που πουλάει επιδιορθωμένα, ανθεκτικά outdoor ρούχα προωθώντας τη βιωσιμότητα σε χαμηλότερες τιμές.
Δημιουργώντας μια εμπειρία αγορών χωρίς waste
Οι σημερινές αγοραστικές συνήθειες συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον δημιουργώντας πολλά απόβλητα. Οι καταναλωτές είναι δυσαρεστημένοι με την υπερβολική συσκευασία και τα προϊόντα που χαλάνε γρήγορα και καταλήγουν στα σκουπίδια. Οι εταιρείες καλούνται, λοιπόν, να δημιουργούν νέα – λιγότερο “σπάταλα”- προϊόντα, ώστε να προσφέρουν μια πιο βιώσιμη αγοραστική εμπειρία. Αυτό περιλαμβάνει προϊόντα που είναι ανακυκλώσιμα, επαναγεμιζόμενα και δημιουργούνται με συνειδητή προσπάθεια ελαχιστοποίησης των αποβλήτων και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Διαβάστε ακόμα: Η αντιφατική συμπεριφορά της Gen Z
Εταιρείες όπως η Target εισάγουν νέες σειρές προϊόντων, όπως η Target Zero, η οποία περιλαμβάνει είδη που είναι εύκολο να ανακυκλωθούν, να κομποστοποιηθούν ή να ξαναγεμίσουν και που μειώνουν τα πλαστικά απόβλητα. Το ίδιο και το The Body Shop, που προωθεί ενεργά τα επαναγεμιζόμενα προϊόντα, με το πρόγραμμά του “Refill, Recuse, Repeat”.
Το μέλλον του βιώσιμου καταναλωτισμού
Οι μάρκες έχουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του βιώσιμου καταναλωτισμού. Ο συνδυασμός της καινοτομίας, του προσεκτικού σχεδιασμού και της ισχυρής δέσμευσης για θετικές κοινωνικές επιπτώσεις θα συμβάλει καθοριστικά στην καθοδήγηση της νέας εποχής του καταναλωτισμού, που θα χαρακτηρίζεται από βαθύ σεβασμό για τη βιωσιμότητα και τις ηθικές εκτιμήσεις.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.