22 Νοέ 2024
READING

Τι θα τρώμε το 2050;

5 MIN READ

Τι θα τρώμε το 2050;

Τι θα τρώμε το 2050;

Το μέλλον των τροφίμων

Σε μια εποχή που διαρκώς εξελίσσεται, η παγκόσμια κουζίνα – τα πιάτα μας, αλλάζουν ριζικά μαζί της.  Αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις, αύξηση πληθυσμού, υπερθέρμανση πλανήτη, ανάγκη για βιωσιμότητα, ο κόσμος των τροφίμων είναι έτοιμος για μια “επανάσταση”.

Μέχρι το 2050, ο πλανήτης μας θα φιλοξενεί περίπου 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη φέρνει αναπόφευκτα μαζί της, απότομη αύξηση των απαιτήσεων σε τρόφιμα. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για πιθανή έλλειψη τροφίμων λόγω περιορισμών σε νερό, γη και ενεργειακούς πόρους. Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν αρκετό φαγητό;

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται το τέλος του plant-based meat;

Η κλιματική αλλαγή και οι γαστρονομικές επιπτώσεις της

Η υπερθέρμανση του πλανήτη , που εντείνεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απειλεί τις καλλιέργειες, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές και μειωμένη προσφορά τροφίμων. O πλανήτης ήδη μας αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ξηρασίας, των επιδημιών εντόμων, των πλημμυρών, των πυρκαγιών και της μείωσης των αποθεμάτων νερού.

Αυτές οι περιβαλλοντικές συνέπειες μαζί με την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού ενισχύουν την ανάγκη για βιώσιμες και ασφαλείς λύσεις για τα τρόφιμα. Η παραδοσιακή βιομηχανία κρέατος, ιδίως η βοοτροφία, βρίσκεται εδώ και καιρό υπό έλεγχο για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Η αποψίλωση των δασών, άμεση συνέπεια της όρεξής μας για κρέας, επιδεινώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και απειλεί τη βιοποικιλότητα. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσαμε να απολαμβάνουμε τις μπριζόλες μας χωρίς αυτές τις επιπτώσεις;

Αλλαγή παιχνιδιού: “Καλλιεργημένο” κρέας

Το καλλιεργημένο κρέας, που καλλιεργείται απευθείας από ζωικά κύτταρα, υπόσχεται ένα μέλλον όπου θα μπορούμε να ικανοποιούμε την επιθυμία μας για κρέας χωρίς το σχετικό περιβαλλοντικό κόστος. Αρκετές εταιρείες πρωτοπορούν ήδη σε αυτή την αλλαγή, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες για την παραγωγή πραγματικού κρέατος με ένα κλάσμα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Αν και η βιομηχανία βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, είναι πολύ πιθανό να γίνει σύντομα μια δημοφιλής παγκόσμια επιλογή πρωτεΐνης. Γιατί; Εάν έχει γεύση και θρέφει όπως το κανονικό κρέας, ίσως οι άνθρωποι θα προτιμήσουν αυτή την φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Προσφέρει οφέλη όπως καλύτερη ασφάλεια τροφίμων και νερού, λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και λιγότερη αποψίλωση των δασών. Με απλά λόγια, το “καλλιεργημένο” κρέας είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η άνοδος του plant-based

Τα τελευταία τρία χρόνια η ζήτηση για τρόφιμα και ροφήματα φυτικής προέλευσης έχει αυξηθεί και φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από μια παροδική τάση ή μόδα. Από τις φακές και τα ρεβίθια μέχρι το τόφου και το τέμπε, αυτές οι πηγές πρωτεΐνης δεν είναι μόνο θρεπτικές αλλά και αβλαβείς για τον πλανήτη.

Οι καινοτομίες στη βιομηχανία τροφίμων έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη φυτικών υποκατάστατων κρέατος που μιμούνται πιστά τη γεύση και την υφή των ζωικών κρεάτων, προσελκύοντας ακόμη και τους πιο σκληροπυρηνικούς σαρκοφάγους. Τα προϊόντα αυτά, που παρασκευάζονται από συστατικά όπως η σόγια, ο αρακάς και το σιτάρι, προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά κρέατα.

Διαβάστε ακόμα: Ο αντίκτυπος του vegan trend στο retail

Νέες πρωτεϊνικές πηγές για το μέλλον

Πέρα από το καλλιεργημένο κρέας και τις μέχρι τώρα γνωστές plant-based επιλογές, το μέλλον προσφέρει πολλές βιώσιμες επιλογές πρωτεϊνών.

Φύκια και άλγη

Αυτά τα θαλάσσια φυτά είναι κάτι περισσότερο από απλά υλικά για σούσι. Είναι γεμάτα πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και η καλλιέργειά τους απαιτεί ελάχιστους πόρους, καθιστώντας τα μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή τροφίμων.Τα φύκια και άλλες θαλάσσιες πηγές τροφής θα γίνουν πιο άφθονα, ειδικά με την εξάντληση των θρεπτικών συστατικών στο έδαφος από τις συμβατικές γεωργικές πρακτικές. Τα φύκια μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν γρήγορα και σε αφθονία, ενώ παρέχουν επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και αντιοξειδωτικά.

Ένα είδος φυκιών, τα φύκια θα γίνει ιδιαίτερα εμφανές στο μπακάλικο.

Φασόλια, όσπρια και ξηροί καρποί

Ήδη καταναλώνουμε πολλές πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως φασόλια, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Ας προετοιμαστούμε να δούμε περισσότερα από αυτά, καθώς αυτές οι καλλιέργειες έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, ενώ παραμένουν και φθηνές.

Μάλιστα, η παραγωγή φασολιών, φακών και ξηρών καρπών αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν 100% έως 200% έως το 2050, ενώ οι πηγές πρωτεΐνης κόκκινου κρέατος αναμένεται να μειωθούν στην παραγωγή κατά περίπου 75%.

Δημητριακά

Το σιτάρι που μας έχει μεγαλώσει και γνωρίζουμε είναι πιθανό να αντικατασταθεί με περισσότερα δημητριακά και “ψευδοδημητριακά” τις επόμενες δεκαετίες. Το σιτάρι που χρησιμοποιούμε για αιώνες μέχρι τώρα έχει υποβληθεί σε επιλεκτική αναπαραγωγή, αφήνοντας μικρή γενετική διαφοροποίηση και δημιουργώντας μια ευάλωτη καλλιέργεια που αγωνίζεται να προσαρμοστεί, ένα σημαντικό ζήτημα εν μέσω της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι, πολλοί άνθρωποι θα μάθουν να μαγειρεύουν και να ψήνουν με διαφορετικά δημητριακά ή ψευδοδημητριακά, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν όπως τα δημητριακά, αλλά τεχνικά δεν είναι ούτε δημητριακά ούτε χόρτα. Θα αυξήσουμε τις ποσότητες σε κινόα, αμάρανθο, φαγόπυρο και fonio στο ντουλάπι μας. Το άλλο όφελος αυτών των τροφών είναι ότι είναι κατάλληλες για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

“Ψεύτικες” μπανάνες

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 100 δισεκατομμύρια μπανάνες ετησίως, εν μέρει λόγω της αύξησης των αποδόσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι τώρα  – οι μπανάνες έχουν ιστορικά ευδοκιμήσει σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η καλλιέργεια σύντομα θα φτάσει στο απόγειο και θα αρχίσει να παρατηρείται πτώση στις αποδόσεις, καθιστώντας αυτό το δημοφιλές φρούτο λιγότερο διαθέσιμο και πιο ακριβό.

Μια σχετική καλλιέργεια, η “ψεύτικη” μπανάνα, είναι ήδη βασικό προϊόν στην Αιθιοπία και αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα περιζήτητο παγκοσμίως. Μόλις 15 “ψεύτικα” φυτά μπανάνας θα μπορούσαν να θρέψουν ένα άτομο για ένα χρόνο και είναι πυκνά σε θερμίδες, χαρίζοντας στο φυτό το παρατσούκλι «δέντρο κατά της πείνας». Αυτό το φυτό μπορεί επίσης να συλλεχθεί όλο το χρόνο.

Κοιτάζοντας μπροστά

Η πορεία προς το 2050 θα είναι, αναμφίβολα, γεμάτη πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για θετικές αλλαγές. Η υιοθέτηση βιώσιμων πηγών τροφίμων, από το καλλιεργημένο κρέας μέχρι τα φύκια, είναι κάτι περισσότερο από μια τάση – είναι μια επιτακτική ανάγκη. Οι επιλογές που θα κάνουμε θα διαμορφώσουν όχι μόνο τη διατροφή μας αλλά και το μέλλον του πλανήτη μας.

Με πληροφορίες από Steakholder Foods

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.