Plant-based seafood: Το μέλλον της βιώσιμης κατανάλωσης θαλασσινών
Καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση θαλασσινών, αυξάνεται και η ανάγκη για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Οι δυνατότητες των φυτικών θαλασσινών να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα είναι προφανείς, αλλά η πορεία είναι γεμάτη προκλήσεις.
Κατά την τελευταία δεκαετία, τα θαλασσινά γνώρισαν μια αλματώδη άνοδο στη δημοτικότητα, ιδίως σε περιοχές όπως η Ασία, η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική και η Ωκεανία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της McKinsey & Company, μπορούμε να αναμένουμε μια αξιοσημείωτη αύξηση της κατανάλωσης θαλασσινών κατά 14% έως το 2030, σε σχέση με το 2020.
Διαβάστε ακόμα: Έρχεται το τέλος του plant-based meat;
Αυτή η αύξηση της ζήτησης συνοδεύεται από περιβαλλοντικό κόστος. Με πάνω από το 85% της παγκόσμιας αλιείας να έχει φθάσει ή να έχει υπερβεί τα βιώσιμα όριά της, ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως εναλλακτικές λύσεις. Ο στάσιμος ρυθμός παραγωγής θαλασσινών με άγρια αλιεία αποτελεί απόδειξη της εξάντλησης των ωκεανών.
Οι δυνατότητες των φυτικών θαλασσινών
Κάπως έτσι, κάνουν την εμφάνισή τους τα θαλασσινά με βάση τα φυτά. Μια βιομηχανία που εκτιμάται σε πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και προβλέπεται να αυξάνεται κατά 5,5% ετησίως μέχρι το 2032. Η γοητεία είναι προφανής. Ωστόσο, η εξομοίωση της τεράστιας ποικιλίας επιλογής θαλασσινών δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τόνο. Ως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε όρους ετήσιας παραγωγής, είναι ένα από τα πιο υπεραλιευμένα είδη. Η μεγάλη ποικιλία τύπων τόνου, από το λευκόπτερο μέχρι τον ερυθρόπτερο, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή γεύση και τιμή, αποτελεί μοναδική πρόκληση για την αγορά εναλλακτικών θαλασσινών.
Καινοτομίες στην αγορά
Παρά τις προκλήσεις αυτές, τα food brands μπαίνουν στο παιχνίδι. Η καναδική Konscious Foods, που ξεκίνησε από τον Γάλλο σεφ, Yves Potvin, παρουσίασε το πρώτο φυτικό σούσι στα Whole Foods (μια αμερικανική πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, θυγατρική του Amazon). Το μενού τους, συμπεριλαμβανομένων των nigiri και των poke bowls, χρησιμοποιεί καινοτόμα συστατικά όπως το φυτό konjac και το ρύζι Jasberry. Σε παρόμοιο πλαίσιο, η Good Catch που ξεκίνησε το 2021, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας αναπτύσσοντας 100% φυτικές εναλλακτικές λύσεις θαλασσινών και τράβηξε την προσοχή ακόμη και εταιρειών όπως η εταιρεία plant-based τροφίμων, Wicked Kitchen.
Ανησυχίες σχετικά με το κόστος
Ένα σημαντικό εμπόδιο για τα εναλλακτικά θαλασσινά είναι το πόσο προσιτά είναι οικονομικά. Ενώ ορισμένα θαλασσινά, όπως ο τόνος, έχουν υψηλές τιμές στις οποίες μπορούν να στοχεύσουν οι εναλλακτικοί παραγωγοί, άλλα είδη θαλασσινών διατίθενται σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Η γεφύρωση αυτού του χάσματος και η παραγωγή οικονομικά αποδοτικών εναλλακτικών προϊόντων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του κλάδου.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το “Plant-Based” αρέσει περισσότερο από το “Vegan”
Κερδίζοντας τους καταναλωτές
Πέρα από την τιμολόγηση, υπάρχει το θέμα της γεύσης και της παράδοσης. Τα θαλασσινά έχουν βαθύτατους πολιτιστικούς δεσμούς σε πολλές κουλτούρες. Η αναπαραγωγή των μοναδικών γεύσεων, υφών, ακόμη και της “ψαρίλας” των θαλασσινών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να προσελκύει τα γούστα παγκοσμίως.
Ο τομέας των εναλλακτικών θαλασσινών βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Οι δυνατότητες αντιμετώπισης του χάσματος μεταξύ ζήτησης και προσφοράς θαλασσινών είναι τεράστιες. Ωστόσο, η πορεία προς τα εμπρός δεν είναι απλή. Με την καινοτομία, τη στρατηγική τιμολόγηση και την εστίαση στη γεύση, ο κλάδος έχει την ευκαιρία να ευδοκιμήσει.
Με πληροφορίες από Food Dive
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.