15 Νοέ 2024
READING

Μετά την πανδημία, οι γυναίκες είναι περισσότερο φιλόδοξες

3 MIN READ

Μετά την πανδημία, οι γυναίκες είναι περισσότερο φιλόδοξες

Μετά την πανδημία, οι γυναίκες είναι περισσότερο φιλόδοξες

Κατάρριψη των εργασιακών μύθων

Σε μια εποχή που ορίζεται από σημαντικές αλλαγές στη δυναμική του εργασιακού χώρου, η ετήσια έκθεση “Women in the Workplace Report 2023” της LeanIn.Org και της McKinsey & Company προσφέρει νέες πληροφορίες για την πρόοδο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις επιχειρήσεις.

Η διάχυτη αφήγηση που συνδέει την εξ αποστάσεως εργασία με τη μείωση των φιλοδοξιών των γυναικών έχει καταρριφθεί πανηγυρικά. Σε αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς, η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες όχι μόνο είναι το ίδιο φιλόδοξες με τους άνδρες συναδέλφους τους, αλλά και πιο φιλόδοξες από ό,τι πριν από την πανδημία. Αυτή η αύξηση των φιλοδοξιών τροφοδοτείται, εν μέρει, από τα ευέλικτα περιβάλλοντα εργασίας που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα: Tο φαινομένο του “γυάλινου γκρεμού” στην ηγεσία

Ενώ η περσινή έκθεση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες ηγέτες έφευγαν σε αριθμό ρεκόρ σε αυτό που ονομάστηκε “Η μεγάλη παραίτηση”, η φετινή έκθεση διαπιστώνει ότι ο αριθμός των γυναικών στη C-Suite έχει αυξηθεί στο 28%, την ίδια στιγμή που η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Το φαινόμενο του “σπασμένου σκαλοπατιού”

Πέρα από τη “γυάλινη οροφή” (glass ceiling) – τον όρο αυτό που αναφέρεται κυρίως σε γυναίκες και μειονότητες, και χαρακτηρίζει το αόρατο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν στην επαγγελματική ανέλιξή τους προς υψηλότερες θέσεις ευθύνης – ένα μεγάλο ζήτημα που συχνά παραβλέπεται είναι το “σπασμένο σκαλοπάτι” (broken rung). Πρόκειται για τα δυσανάλογα ποσοστά προαγωγών από το εισαγωγικό επίπεδο σε διευθυντικούς ρόλους με άλλα λόγια για το πώς λιγότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες παίρνουν την πρώτη τους μεγάλη προαγωγή.

Για να εξισώσουν πραγματικά τους όρους ανταγωνισμού, οι εταιρείες πρέπει να επανεκτιμήσουν τα κριτήρια προαγωγής τους, ξεπερνώντας τις παγιωμένες προκαταλήψεις που ευνοούν τις δυνατότητες των ανδρών έναντι των αποδεδειγμένων ικανοτήτων των γυναικών.

Καταρρίπτοντας τους μύθους στον εργασιακό χώρο

Χάσμα φιλοδοξίας: Ενώ η φιλοδοξία στους άνδρες επαινείται, οι φιλοδοξίες των γυναικών συχνά παραβλέπονται. Τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες, τώρα περισσότερο από ποτέ, κυνηγούν τους επαγγελματικούς τους στόχους.

Ευέλικτη εργασία: Όλοι, όχι μόνο οι γυναίκες, θέλουν ευέλικτο ωράριο εργασίας. Βοηθά στην εξισορρόπηση της ζωής και στο να αισθάνονται καλύτερα συνολικά.

Μικροεπιθέσεις: Αυτές οι ανεπαίσθητες, αλλά επιζήμιες ενέργειες ή σχόλια που ευνοούν διακρίσεις εμποδίζουν σημαντικά την εργασιακή εμπειρία των γυναικών. Κάθε άλλο παρά ασήμαντες, οδηγούν σε αυξημένη αυτοπροστασία και μειωμένη δέσμευση, επηρεάζοντας αρνητικά την εταιρική καινοτομία και παραγωγικότητα.

Τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες;

Κατ’ αρχάς, οι εταιρείες οφείλουν να εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους ώστε να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις διακρίσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια των προαγωγών και των αξιολογήσεων των επιδόσεων. Η παροχή ευέλικτων μορφών εργασίας σε όλο το προσωπικό, επίσης, διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα κριθεί αρνητικά επειδή το επιλέγει.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους οργανισμούς να καλλιεργούν ένα περιβάλλον όπου ο σεβασμός αποτελεί θεμέλιο, η συνεργασία ενθαρρύνεται και οι ανοιχτός διάλογος σχετικά με τις προκλήσεις διευκολύνεται.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στην ηγεσία

Η έκθεση για τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο του 2023 μας δίνει μια πολύπλευρη εικόνα των εργαζόμενων γυναικών στον κόσμο των επιχειρήσεων.  Ενώ έχουν γίνει βήματα προόδου, οι προκλήσεις εξακολουθούν να παραμένουν. Καταρρίπτοντας τους μύθους και υιοθετώντας εφαρμόσιμες στρατηγικές, υπάρχει ελπίδα για ένα πιο συμπεριληπτικό και δίκαιο εργασιακό περιβάλλον στον ορίζοντα.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.