Τη νέα εποχή της Intrakat, στην οποία η εξαγορά της Άκτωρ θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο, θεμελίωσε η διοίκηση το πρώτο μισό του 2023, διάστημα κατά το οποίο τα οικονομικά μεγέθη του τέταρτου τη τάξει (βάσει ανεκτέλεστων έργων) κατασκευαστικού ομίλου της χώρας βελτιώθηκαν άρδην.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα έσοδα της εταιρείας ήταν πάνω από μιάμιση φορές περισσότερα σε σύγκριση με το 2021, προτού περάσει στην ιδιοκτησία των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη, Δημήτρη Μπάκου και του Αλέξανδρου Εξάρχου. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 31 χρόνια από την Intracom Holdings του Σωκράτη Κόκκαλη και μπήκε στην ανάληψη δημοσίων κατασκευαστικών έργων το 2011. Σήμερα, ένα χρόνο μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών από τους Μπάκο – Καϋμενάκη – Εξάρχου σημειώνει υψηλό ιστορικό ανεκτέλεστου έργων. Ο όμιλος Κόκκαλη διακρατά ακόμη ποσοστό 5,1% στην κατασκευαστική. Τα κατασκευαστικά έργαπου θα εκτελέσει έχουν φτάσει τα 2,15 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1 δισεκατομμύριο σε 12 μήνες, όταν το 2021 επί Κόκκαλη δεν ξεπερνούσε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τζίρος αυξήθηκε κατά 70% και πλέον σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κατά 43% με το πρώτο μισό του 2022, φτάνοντας μια ανάσα 150 εκατομμυρίων. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 9 εκατομμύρια, τα καθαρά κέρδη τα 18 εκατομμύρια και τα ταμειακά διαθέσιμα τα 60 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 750% σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. Το θετικό αποτύπωμα σε όλους τους τομείς, οδηγεί το EBITDA να ανακάμψει σε λιγότερο από 12 μήνες από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση, στις ημέρες της οποίας οι ταμειακές ροές από χρηματοδοτικές δραστηριότητες έφτασαν τα 99 εκατομμύρια (από 17 εκατ. το 2021), χάρη στα έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα κατάφερε να μειώσει το δανεισμό κατά 26% μέσα σε ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να φτάνει πλέον τα 94 εκατομμύρια.
Το χτίσιμο του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστικού πόλου
Όταν κι εφόσον η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η δεύτερη θα έχει χτίσει τον δεύτερο μεγαλύτερο, από άποψη μεγεθών, παίκτη της κατασκευαστικής αγοράς. Τότε, η διοίκηση του ομίλου – που κατά πληροφορίες εξετάζει την αλλαγή επωνυμίας, αφήνοντας στο παρελθόν το «Intra» που συνδέεται με τον όμιλο Κόκκαλη – θα έχει στη φαρέτρα της ανεκτέλεστα έργα προϋπολογισμού 5 δισεκατομμυρίων και θα πετύχει στην Άκτωρ αυτό που πέτυχε σε λιγότερο από ένα χρόνο στην Intrakat, όπως είπε ενώπιον των χρηματιστηριακών αναλυτών την Τετάρτη, ο Αλέξανδρος Εξάρχου.
Η νέα εταιρεία θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο το διευθύνοντα σύμβουλο, ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα,αλλά και στα νότια Βαλκάνια, ωστόσο θα κινείται επιλεκτικά στο εξωτερικό, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία. Φαίνεται ότι η διοίκηση μελέτησε και δεν σκοπεύει να επαναλάβει τις κινήσεις του Άκτωρα εκτός συνόρων, που εξέθεσαν την κατασκευαστική σε ζημιογόνα έργα. Εξ’ου και ο κ. Εξάρχου τόνισε πως η επέκταση σε άλλες χώρες «θα γίνει συντηρητικά, ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν θα υποστούμε ζημιές που προέρχονται από άγνοια της αγοράς».
Πρώτη φορά έσοδα από την ενέργεια
Περισσότερα από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 40 δισ. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν σε έργα υποδομής έως το 2030, με την Intrakat να φιλοδοξεί να επωφεληθεί από αυτά, προκειμένου αφενός να αυξήσει το μερίδιο στα δημόσια έργα υποδομής, αφετέρου να στοχεύσει σε έργα με υψηλά περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, τα σχέδια του ομίλου συμπεριλαμβάνουν επενδύσεις στην ενέργεια, κλάδος που πρόκειται να γίνει ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης για την Intrakat. Μέχρι το 2025 θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της αιολικά πάρκα ισχύος 753 MW και φωτοβολταϊκά ισχύος 542 MW, ενώ μέχρι το 2030 θα έχει προσθέσει έργα αποθήκευσης ενέργειας 250 MW.
Με εγκατεστημένο το σύνολο των έργων αιολικών και φωτοβολταϊκών τα proforma EBITDA θα διαμορφώνονται σε 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Ήδη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνέβαλε στον κύκλο εργασιών του ομίλου για πρώτη φορά, με τα έσοδα του τομέα να ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.