Από τις θρησκευτικές τελετουργίες στις μηχανές espresso
Ο καφές έχει μακρά και πλούσια ιστορία. Το ταξίδι του ξεκίνησε από τα μυστικιστικά τοπία της Αιθιοπίας και διέσχισε ηπείρους και πολιτισμούς, για να γίνει η απαραίτητη πηγή ενέργειας των σύγχρονων κοινωνιών. Η ανακάλυψή του καλύπτεται από μύθους, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος προέλευσής του.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους μύθους, ο καφές ανακαλύφθηκε από έναν Αιθίοπα κτηνοτρόφο με το όνομα Kaldi τον 9ο αιώνα, αν και τα ιστορικά στοιχεία για την ιστορία αυτή είναι ελάχιστα. Λέγεται ότι ο Kaldi ανακάλυψε τον κόκκο καφέ αφού παρατήρησε ότι τα ζώα του αποκτούσαν ενέργεια μετά την κατανάλωση καρπών από ένα συγκεκριμένο δέντρο, το οποίο σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι το δέντρο του καφέ.
Ιστορικά, η πρώτη αξιόπιστη μαρτυρία για την κατανάλωση καφέ ή τη γνώση του καφεόδεντρου εμφανίζεται στα μέσα του 15ου αιώνα, στα μοναστήρια των Σούφι της Υεμένης, στη νότια Αραβία. Οι έμποροι της Υεμένης έφεραν σπόρους καφέ στην Υεμένη από την Αιθιοπία και άρχισαν να καλλιεργούν το φυτό.
Το ταξίδι του καφέ
Ανακαλύφθηκε στα καταπράσινα δάση της αρχαίας Αιθιοπίας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε θρησκευτικές τελετουργίες, καθώς η διεγερτική του δράση ήταν αντικείμενο σεβασμού. Ο “σεβαστός” κόκκος σύντομα ταξίδεψε πέρα από την Ερυθρά Θάλασσα στην Υεμένη, όπου έγινε σύντροφος των Σούφι κατά τη διάρκεια των νυχτερινών θεϊκών χορών και προσευχών τους.
Καθώς έφτασε στην Αραβική Χερσόνησο, ο καφές βρήκε μόνιμη θέση στο πολιτιστικό περιβάλλον. Το λιμάνι Μόκα της Υεμένης έγινε συνώνυμο του εμπορίου καφέ. Μέχρι τον 15ο αιώνα, η Περσία, η Αίγυπτος, η Συρία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία τον είχαν ήδη αφομοιώσει. Τα καφενεία έγιναν κέντρα κοινωνικής δραστηριότητας, πνευματικών συζητήσεων και μουσικής απόλαυσης.
Η σχέση της Ευρώπης με τον καφέ ξεκίνησε τον 17ο αιώνα, αντιμετωπίστηκε αρχικά με σκεπτικισμό, αλλά σύντομα τα καφενεία γέμισαν τις μεγάλες πόλεις. Τα μέρη αυτά έγιναν κέντρα κοινωνικής αλληλεπίδρασης, πολιτικών συζητήσεων και επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων και συχνά αναφέρονταν ως “πανεπιστήμια της δεκάρας” για τον πλούτο των γνώσεων που μπορούσε κανείς να αποκτήσει σε αυτά στην τιμή ενός καφέ.
Η σκοτεινή κληρονομιά του παγκόσμιου εμπορίου καφέ
Το επικερδές εμπόριο καφέ δεν διέφυγε της προσοχής των Ευρωπαίων αποικιοκρατών. Με την εγκατάσταση φυτειών καφέ σε αποικιοκρατούμενες περιοχές, ιδίως στην Καραϊβική, τη Νότια Αμερική και την Ασία, άλλαξαν σημαντικά την παγκόσμια δυναμική του καφέ. Η σκοτεινή πλευρά της ιστορίας του καφέ είναι συνυφασμένη με την αποικιοκρατία και το δουλεμπόριο, καθώς τα εδάφη των ιθαγενών σφετερίστηκαν και οι τοπικοί πληθυσμοί υποτάχθηκαν.
Οι επιπτώσεις αυτής της σκοτεινής περιόδου συνεχίζουν να αντηχούν στην παγκόσμια βιομηχανία καφέ. Η εγκατάσταση φυτειών καφέ από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη καλλιέργεια και τα δίκτυα εμπορίου καφέ, αλλά άφησε επίσης κληρονομιά οικονομικής ανισότητας και κοινωνικής αναταραχής σε πολλές περιοχές παραγωγής καφέ. Οι εκμεταλλευτικές πρακτικές των αποικιοκρατικών δυνάμεων απογύμνωσαν τις τοπικές κοινότητες από τα εδάφη και τους πόρους τους, δημιουργώντας ένα σύστημα εξάρτησης και φτώχειας που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα.
Παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση
Σήμερα, χώρες όπως η Βραζιλία, η Κολομβία και το Βιετνάμ είναι οι κύριοι παραγωγοί καφέ, τροφοδοτώντας μια παγκόσμια βιομηχανία αξίας δισεκατομμυρίων. Η κουλτούρα της κατανάλωσης καφέ έχει επίσης εξελιχθεί, από την ιταλική ευλάβεια για τον espresso μέχρι την άνοδο των ειδικών καφεκοπτείων όπως τα Starbucks, δημιουργώντας μια κουλτούρα καφέ που χαίρει σεβασμού παγκοσμίως.
Ανησυχίες βιωσιμότητας
Με την εκτίναξη της παγκόσμιας ζήτησης, έχουν ανακύψει ζητήματα βιωσιμότητας. O περιβαλλοντικός αντίκτυπος της μεγάλης κλίμακας καλλιέργειας καφέ είναι μεγάλος, με την αποψίλωση των δασών και την καταστροφή των οικοτόπων να αποτελούν συνήθεις παρενέργειες αυτού του κερδοφόρου εμπορίου. Καθώς η ζήτηση για καφέ συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, η κατανόηση και η αντιμετώπιση των ιστορικών αδικιών και των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων που είναι συνυφασμένες με την παραγωγή καφέ παραμένει μια κρίσιμη πρόκληση, προτρέποντας τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους καταναλωτές προς πιο βιώσιμες και δίκαιες πρακτικές στο πλαίσιο του παγκόσμιου εμπορίου καφέ.
Μελλοντικές προοπτικές
Παρά τις προκλήσεις, ο ορίζοντας είναι πολλά υποσχόμενος. Νέες περιοχές αναδύονται ως βιώσιμες περιοχές καλλιέργειας καφέ και οι τεχνολογικές εξελίξεις μαζί με τις ηθικές εμπορικές πρακτικές γεννούν ελπίδες για ένα βιώσιμο μέλλον του καφέ.
Το ενδιαφέρον ταξίδι του καφέ από ένα “ιερό” ρόφημα σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο αντανακλά την εξέλιξη του κοινωνικοπολιτιστικού και οικονομικού τοπίου των κοινωνιών που άγγιξε. Καθώς απολαμβάνουμε τον καθημερινό μας καφέ, δεν καταναλώνουμε απλώς ένα ρόφημα, αλλά συμμετέχουμε σε μια κληρονομιά που προέρχεται από αιώνες παράδοσης, καινοτομίας και συνεχούς αναζήτησης ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Με πληροφορίες από BBC
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.