Οι πολύπλευρες επιδράσεις του καφέ στην υγεία
Το άρωμα ενός φρέσκου φλιτζανιού καφέ είναι μια πρωινή ιεροτελεστία για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με αυτό το αγαπημένο ρόφημα, αποτελούσαν πάντα θέμα έντονης συζήτησης μεταξύ των ερευνητών και των λάτρεις του καφέ. Καθώς εμφανίζονται νέες μελέτες, η αφήγηση γύρω από τον καφέ και τις επιδράσεις του στην ανθρώπινη υγεία, φαίνεται να μετατοπίζεται προς μία πιο θετική κατεύθυνση.
Τα οφέλη του καφέ για την υγεία
Πρόσφατες μελέτες που ερευνούν τις επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης του καφέ στην υγεία, υπογραμμίζουν τα πολυάριθμα οφέλη του. Μια από αυτές (British Medical Journal, 2017) παρουσίασε χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των ανθρώπων που πίνουν καφέ με μέτρο, αναδεικνύοντας πιθανές προστατευτικές επιδράσεις έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βρίσκονται στον καφέ, ιδίως από τις πολυφαινόλες και άλλες φυτικές ενώσεις που περιέχει.
Όσοι καταναλώνουν 3 έως 5 φλιτζάνια καφέ καθημερινά, τείνουν να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η νόσος του Πάρκινσον. Τα πιθανά οφέλη εκτείνονται και σε παθήσεις του ήπατος, όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος, καθιστώντας τον καφέ ένα ελκυστικό πεδίο για συνεχή έρευνα στην προληπτική ιατρική.
Ανησυχίες για την κατανάλωση καφέ
Παρά το θετικό αφήγημα, δεν είναι όλες οι επιδράσεις του καφέ τόσο ενθαρρυντικές. Η υπερκατανάλωση, ιδίως από μέλλουσες μητέρες και άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα. Η διφορούμενη φύση των επιδράσεων της καφεΐνης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας.
Έχει σημασία η προετοιμασία;
Η προετοιμασία του καφέ δεν επηρεάζει μόνο τη γεύση του αλλά και τις επιπτώσεις του στην υγεία. Οι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής, σε συνδυασμό με την επιλογή ανάμεσα σε σκούρο ή ελαφρύ καβούρδισμα, χοντρό ή λεπτό άλεσμα και ποικιλία Arabica ή Robusta, δημιουργούν ένα φάσμα επιλογών, κάθε μία από τις οποίες έχει το μοναδικό της αποτύπωμα στην υγεία.
Επιπλέον, ο τρόπος παρασκευής του καφέ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επίδρασή του στα επίπεδα χοληστερόλης. Ο αφιλτράριστος καφές, που συνηθίζεται σε παραλλαγές όπως ο ελληνικός καφές, περιέχει ενώσεις που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ειδικά από για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήδη σχετικά θέματα υγείας.
Η περιεκτικότητα
Ο espresso περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης σε σύγκριση με τον καφέ φίλτρου, αλλά συνήθως καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς το δικό του όριο καφεΐνης, καθώς ορισμένοι άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν γενετική προδιάθεση που επιβραδύνει τον μεταβολισμό της.
Γλυκιοί ή Γλυκείς πειρασμοί: Το θέμα με τα πρόσθετα
Πόσοι από εμάς βάζουμε ζάχαρη ή κρέμα στον καφέ μας; Αν και μια μελέτη του 2015 δεν έδειξε αρνητικές επιπτώσεις που να σχετίζονται με αυτά τα πρόσθετα, η αναπτυσσόμενη αγορά των γλυκών ροφημάτων καφέ με υπέρογκες θερμίδες αποτελεί πλέον ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά σε πολλά ροφήματα καφέ που διατίθενται στο εμπόριο, αναιρεί τα πιθανά οφέλη ενός σκέτου καφέ.
Βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία
Αυτό που συμπεραίνουμε, είναι πως η συζήτηση σχετικά με τον καφέ και την επίδρασή του στην υγεία είναι πολυπαραγοντική. Ενώ η μέτρια κατανάλωση του συνδέεται με αρκετά οφέλη, οι πιθανοί κίνδυνοι δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Η προσαρμογή της κατανάλωσης του καφέ, ανάλογα με τις ατομικές συνθήκες υγείας και τον τρόπο παρασκευής του καφέ, μπορεί να αποτελέσει είναι το κλειδί για να τον απολαμβάνουμε χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.