Silver Workforce: Εστίαση στη μεγαλύτερη γενιά εργαζομένων
Τον τελευταίο καιρό, η αφήγηση γύρω από τη δυναμική του εργατικού δυναμικού περιστρέφεται συχνά γύρω από την εμφάνιση και την ενσωμάτωση των εργαζομένων της Gen Z. Ενώ οι νέες προοπτικές που φέρνει η νεότερη γενιά εργατικού δυναμικού είναι ανεκτίμητες, αυτή η αφήγηση τείνει να επισκιάζει ένα εξίσου κρίσιμο τμήμα της αγοράς εργασίας – τη γενιά των Baby Boomers.
Η αλήθεια είναι ότι οι Baby Boomers – ηλικίας σήμερα μεταξύ 57 και 75 ετών – παρατείνουν την παραμονή τους στο εργατικό δυναμικό λόγω καλύτερης υγείας, οικονομικών αναγκών ή απλώς επειδή θέλουν να παραμείνουν ενεργοί. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια νέα παγκόσμια μελέτη της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης, Bain & Company, μέχρι το 2031 πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου των εργαζομένων θα είναι άνω των 55 ετών.
Διαβάστε ακόμα: Η ψηφιοποίηση της εργασίας περνάει από την Gen Z
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε τοπικό επίπεδο – στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή η αλλαγή στην ηλικία του εργατικού δυναμικού απαιτεί την επανεξέταση των υφιστάμενων πρακτικών στο χώρο εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι ανταποκρίνονται στις μοναδικές ανάγκες και προσδοκίες των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.
Μέτρα για την υγεία των εργαζόμενων
Ένας τομέας που απαιτεί άμεση προσοχή είναι οι παροχές υγειονομικής περίθαλψης προσαρμοσμένες στην “ηλικιωμένη” γενιά. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, προβλήματα -όπως για παράδειγμα η απώλεια ακοής- γίνονται πιο συνηθισμένα, οπότε τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης χρειάζονται επανεξέταση. Επιπλέον, η προσφορά παροχών για την εμμηνόπαυση και ευέλικτων χρονοδιαγραμμάτων για τα ραντεβού με γιατρούς μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος.
Καλλιέργεια ευέλικτου εργασιακού περιβάλλοντος
Τα ευέλικτα ωράρια εργασίας είναι ανεκτίμητα για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, ιδίως για όσους έχουν ευθύνες φροντίδας εγγονών ή ηλικιωμένων γονέων. Ορισμένες προοδευτικές εταιρείες έχουν ήδη εισαγάγει την “άδεια παππούδων και γιαγιάδων”, επιτρέποντας στους εργαζομένους επιπλέον άδεια μετ’ αποδοχών για να περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους. Τέτοιες πολιτικές, εκτός από την προώθηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, είναι ελκυστικές για τους εργαζόμενους όλου του γενεαλογικού φάσματος.
Κατάρριψη του ηλικιακού ρατσισμού
Ο ηλικιακός ρατσισμός (ageism), ένα είδος διάκρισης που συχνά αγνοείται, μπορεί να εμποδίσει τα δυνητικά οφέλη ενός εργατικού δυναμικού με ηλικιακή ποικιλομορφία. Στερεότυπα όπως η υποτιθέμενη αδυναμία των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας να προσαρμοστούν στη νέα τεχνολογία πρέπει να καταρριφθούν.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Gen X δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό
Εξάλλου, η τεράστια εμπειρία και η σταθερότητα που προσφέρουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας είναι ασυναγώνιστες. Συνήθως αναζητούν μακροχρόνια εργασία, η οποία μπορεί να μειώσει το κόστος πρόσληψης νέων ατόμων και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διδασκαλία και καθοδήγηση των νεότερων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, οι εδραιωμένες σχέσεις τους με τους πελάτες αποτελούν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της επιχείρησης.
Ένα βήμα προς ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον
Καθώς το εργατικό δυναμικό αλλάζει, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους εργοδότες να δημιουργήσουν ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλες τις ηλικίες. Η διαμόρφωση χώρων εργασίας κατάλληλων για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι απλώς μια ευγενική πράξη, αλλά μια έξυπνη επιλογή που μπορεί να βελτιώσει την εταιρική κουλτούρα και τα κέρδη. Με τις σωστές πολιτικές και την αλλαγή στάσης, η ένταξη της παλαιότερης γενιάς εργαζομένων μπορεί να γίνει εύκολα, δίνοντας το καλό παράδειγμα για ένα πραγματικά φιλόξενο και ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό.
Με πληροφορίες από Work Life
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.