18 Δεκ 2024
READING

Τι αγοράζουν οι Έλληνες σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα;

3 MIN READ

Τι αγοράζουν οι Έλληνες σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα;

Τι αγοράζουν οι Έλληνες σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα;

Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και e-commerce σε άνοδο

Τα κρατικά προγράμματα ανακύκλωσης και ψηφιοποίησης έδωσαν ώθηση στην κατηγορία των ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών, οδηγώντας τους καταναλωτές στα φυσικά καταστήματα που σημείωσαν αύξηση της επισκεψιμότητάς τους. Την ίδια στιγμή η ενίσχυση των marketplaces και η βελτίωση των υπηρεσιών, δεν οδήγησε σε απομείωση των ηλεκτρονικών αγορών, αλλά οδήγησαν την Ελλάδα στην όγδοη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στον συγκεκριμένο τομέα.

Τι οδήγησε σε αύξηση επισκεψιμότητας σε φυσικά καταστήματα

Αύξηση 27% σημείωσε η αγορά των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών το εφτάμηνο του 2023, όπως έδειξαν τα στοιχεία της εταιρείας Gfk, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα στα 1,815 δισ. ευρώ.

Βασικό όχημα για την αύξηση αυτή ήταν τα προγράμματα επιδότησης αγοράς κλιματιστικών και ψυγείων που οδήγησαν σε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 8,6%, δίνοντας ώθηση και στην αγορά μικρότερων ηλεκτρικών συσκευών.

Ειδικότερα, η αύξηση των πωλήσεων στα κλιματιστικά έφτασε το εντυπωσιακό 123,6% λόγω του προγράμματος “Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή”, ενώ κατά 46,6% αυξήθηκαν οι πωλήσεις των μεγάλων οικιακών συσκευών όπως τα ψυγεία που περιλαμβάνονταν στο ίδιο πρόγραμμα.

Οι μικρότερες συσκευές ευνοήθηκαν επίσης από την αύξηση της επισκεψιμότητας των καταστημάτων λόγω του εν λόγω προγράμματος, σημειώνοντας αύξηση 22,2%. Τα προϊόντα τηλεπικοινωνίας εμφάνισαν επίσης άνοδο 10,8%, ενώ προϊόντα όπως οι τηλεοράσεις και οι κονσόλες σημείωσαν αύξηση 8,5% και οι φωτογραφικές μηχανές 7,3%.

Μετά την απότομη άνοδο της πανδημικής διετίας και το πρόγραμμα της “Ψηφιακής Μέριμνας”, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές συνέχισαν να υποχωρούν σε πωλήσεις με 17,4%. Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι μετά από τους πρώτους μήνες του 2022, κατά τους οποίους η πτώση ήταν ισχυρά διψήφια, της τάξης του 30%, το β’ τρίμηνο η μείωση των πωλήσεων κινήθηκε ποσοστιαία στα επίπεδα του 12%, σύμφωνα και με τα αντίστοιχα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

Σε σταθερή άνοδο οι ηλεκτρονικές αγορές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 70,9% των καταναλωτών στην Ελλάδα που έκανε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα το 2022, προτίμησε είδη ένδυσης και υπόδησης ή αξεσουάρ. Πρόκειται για το όγδοο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υψηλότερο και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που ήταν το 2022 68,1%. Η χώρα στην οποία οι καταναλωτές αγόρασαν κυρίως ρούχα, παπούτσια και γενικά είδη μόδας ήταν η Βουλγαρία με 81,3%.

Αντίστοιχα μεγάλη ήταν η προτίμηση των καταναλωτών σε online παραγγελία φαγητού. Οι πλατφόρμες efood, Wolt και Box συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις τουλάχιστον του 45% όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές. Ποσοστό που αποτεεί το έβδομο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να διαμορφώνεται μόλις στο 30,4%.

Στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των e-consumers βρέθηκαν προϊόνα ομορφιάς και ευεξίας με ποσοστό 31,2% κυρίως από ηλεκτρονικά φαρμακεία. Την τάση αυτή κατέγραψε και το Convert Group, σύμφωνα με την οποία εξάλλου ο τζίρος των ηλεκτρονικών φαρμακείων υπολογίζεται σε 271 εκατ. ευρώ το 2022 από 241 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το α΄ εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε 146 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Με θετικό πρόσημο και τα online σούπερ μάρκετ

Ομοίως, οι έξι μήνες του 2023 είδαν τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, δικαιώνοντας τις κινήσεις των παικτών της αγοράς για επενδύσεις στα e-shop τους.

Για το πρώτο μισό του 2023, η αύξηση του τζίρου των online super market άγγιξε το 15% και 153 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Convert Group. Τα δεδομένα αφορούν την απόδοση των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ, χωρίς να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως οι Box, eFood Market, Instashop, Pop Market και Wolt Market που κερδίζουν ωστόσο συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.