Προχωρούν οι εργασίες και προστίθενται νέοι “ένοικοι”
Καταρρίπτοντας κάθε μύθο του παρελθόντος -από τον θρύλο που τον ήθελε να μιμείται τη δόξα του Πύργου Αθηνών μέχρι τη φημολογία ότι έχει κλίση-, οι εργασίες ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά υλοποιούνται με βάση τον προγραμματισμό, προκειμένου να ολοκληρωθεί τμηματικά και να παραδοθούν στους μισθωτές οι πρώτοι χώροι.
Το τοπόσημο του Πειραιά, επί της Ακτής Ποσειδώνος, είναι 84 μέτρων, διαθέτει 24 ορόφους και δύο υπόγεια, καθώς και συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623 τ.μ. Η κατασκευή του Πύργου ξεκίνησε το 1972, επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση, στη θέση όπου βρισκόταν η παλιά αγορά και το ρολόι του Πειραιά, το οποίο κατεδαφίστηκε. Τη σχεδίαση ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Λοΐζου, το οποίο συνεργάστηκε με τον Ιωάννη Βικέλα, αρχιτέκτονα του Πύργου Αθηνών, και τον Δημοσθένη Μολφέση.
Ο σκελετός του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1974. Την περίοδο 1979-82 λειτούργησαν τα πρώτα καταστήματα στο ισόγειο του Πύργου, όμως η επένδυση των προσόψεων με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα ολοκληρώθηκε το 1983, με τον κυρίως όγκο του κτιρίου να παραμένει εσωτερικά ημιτελής. Αξιοποιήθηκαν μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοι του κτιρίου, για καταστήματα, γραφεία και εκπαιδευτήρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο πριν το 2000, στο ισόγειο του Πύργου λειτουργούσαν καταστήματα, στον πρώτο όροφο βρίσκονταν αποθήκες και στον δεύτερο στεγαζόταν η Ράλλειος Σχολή και η Δημοτική Επιχείρηση Προβολής του Δήμου Πειραιά (ΔΕΠΕΠ).
Η εξέλιξη του concept σε Piraeus Tower
Ένα χρόνο μετά το κτίριο πέρασε στην κατοχή του δήμου Πειραιά, ο οποίος προσπάθησε αρκετές φορές ανεπιτυχώς να προωθήσει την εκμετάλλευσή του. Τον Μάιο του 2019, ωστόσο, ο διαγωνισμός από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για αποπεράτωση και αξιοποίηση του κτιρίου για 99 χρόνια έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 1.010.000 ευρώ ετησίως, με 2% αναπροσαρμογή κάθε χρόνο, ήταν γόνιμος.
Η Dimand σε κοινοπραξία με την EBRD και την Prodea Investments ανέλαβε να ξυπνήσει τον “Κοιμισμένο Γίγαντα” -σύμφωνα με το χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί κατά το παρελθόν- από το λήθαργό του, το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA να επανασχεδιάσει την πρόσοψή του, η ΤΕΡΝΑ τις κατασκευαστικές εργασίες, με επικεφαλής αρχιτέκτονα την BETAPLAN και αρχιτέκτονα λιανικής την ASPA KST.
Και “πράσινος” και ψηφιακός
Υλοποιώντας μια επένδυση 78 εκατ. ευρώ, ο ουρανοξύστης φέρει ψηφιακό και “πράσινο” χαρακτήρα, αφού έχει σκαναριστεί και ψηφιοποιηθεί με τεχνολογία ΒΙΜ, γεγονός το οποίο βοηθά ώστε όλα τα συστήματα να ελέγχονται ηλεκτρονικά, με αυτόνομη λειτουργία κάθε ορόφου, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Επίσης, στοχεύει στην πιστοποίηση LEED Platinum, όπως και στην πιστοποίηση WELL, που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες του πύργου είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να περιορίζεται κατά 45% η έκθεσή της στον ήλιο, με αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του κτιρίου.
Ενώ τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα της φύτευσης πάνω στον πύργο θα αρδεύονται μέσω ενός έξυπνου ψηφιακού συστήματος με 100% βρόχινο νερό, το οποίο συγκεντρώνεται σε έξι δεξαμενές στο υπόγειο, όπου και θα φιλτράρονται.
Στο υπόγειο επίσης έχουν τοποθετηθεί τρεις γεννήτριες που θα τροφοδοτούν το κτίριο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ενώ στην κορυφή του θα τοποθετηθούν 500 τ.μ. φωτοβολταϊκών για την καθημερινή ηλεκτροδότηση των κοινόχρηστων χώρων.
Οι “ένοικοι” και οι retailers
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη συμφωνία, στον 22ο όροφο πρόκειται να στεγαστεί η Anti Pollution, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην παροχή λιμενικών εγκαταστάσεων και διαχείρισης απορριμμάτων στη Μεσόγειο, μέλος του ομίλου V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη.
Στο ισόγειο (190 τ.μ.) και στον 1ο όροφο (960 τ.μ.) του Πύργου έχει κλείσει θέση η βρετανική αλυσίδα JD Sports, εκ των κορυφαίων sportswear και outdoor retail groups στον κόσμο, με τζίρο 7,3 δισ. ευρώ. Το 2021 η JD Sports αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική αγορά, αποκτώντας το 80% της κρητικής εταιρείας αθλητικών ειδών Cosmos Sport, ενώ ήδη μετράει δύο μεγάλα καταστήματα στην Αττική, ένα στο Smart Park στα Σπάτα και το δεύτερο στο εμπορικό κέντρο River West.
Στο ισόγειο του κτιρίου θα στεγάζονται τα flagship καταστήματα του ομίλου Inditex, Zara και Zara Home, καθώς επίσης και σε χώρους του πρώτου και του δευτέρου ορόφου, σε μια συνολική επιφάνεια 5.850 τ.μ.
Εκτός αυτού, έχουν ήδη κλείσει οι συμφωνίες με το premium γυμναστήριο Athlesis, που θα δημιουργήσει σχετικές εγκαταστάσεις στον 3ο και 4ο όροφο, καθώς και με τον όμιλο εστίασης Nice n Easy, που έχει μισθώσει το μεγαλύτερο μέρος του 3ου ορόφου (800 τ.μ.) για τη δημιουργία χώρων εστίασης – ειδικότερα ένα bar-restaurant 24ωρης λειτουργίας, σε επιφάνεια 600 τ.μ. στο εσωτερικό και άλλων 700 τ.μ. στη “βεράντα” του Πύργου.
Στους γραφειακούς χώρους του Πύργου των 22 ορόφων, συνολικής επιφάνειας 19.250 τ.μ., θα εγκατασταθούν τουλάχιστον τρεις μεγάλες εταιρείες. Από τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, η ελληνική συμβουλευτική startup Dialectica, έχει προχωρήσει στη μίσθωση 6 ορόφων συνολικής μεικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ. προκειμένου να στεγάσει συγκεντρωμένα όλα τα γραφεία της και τους 550 εργαζομένους της, από τον 9ο μέχρι το 14ο όροφο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.