Radius rules: Γεωγραφικά όρια σε έναν υβριδικό κόσμο
Καθώς η πίεση της πανδημίας χαλαρώνει και πολλές εταιρείες επιστρέφουν στα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας, η μετάβαση έχει δημιουργήσει καινοτόμες προσεγγίσεις για τη διαχείριση της παρουσίας στο γραφείο. Μια τέτοια αναδυόμενη τάση είναι η υιοθέτηση των “κανόνων ακτίνας” (radius rules). Ενσωματωμένοι στις πολιτικές επιστροφής στο γραφείο (RTO), οι κανόνες αυτοί επιβάλλουν την παρουσία στο γραφείο με βάση τη γεωγραφική εγγύτητα των εργαζομένων στο γραφείο. Πιο απλά: όσο πιο κοντά μένει κανείς, τόσο περισσότερο αναμένεται να εμφανίζεται στο γραφείο.
Πειραματισμός και πρώιμες υιοθεσίες
Ο κτηματομεσιτικός κολοσσός, Redfin, υιοθέτησε την τάση των κανόνων ακτίνας, απαιτώντας από τους υπαλλήλους που διαμένουν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από τα γραφεία του στο Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο να εργάζονται στο χώρο εργασίας τους κάθε Τρίτη και Τετάρτη. Όσοι βρίσκονται εκτός αυτής της ακτίνας, υποχρεούνται να εμφανίζονται κάθε τρίμηνο για προσωπικές συναντήσεις.
Διαβάστε ακόμα: Τελικά δεν θα γυρίσουμε στα γραφεία;
Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους. Η Density, μια εταιρεία ανάλυσης του χώρου εργασίας, κινείται με προσοχή. Ξεκίνησε μια πειραματική φάση τον Μάιο, προσκαλώντας τους υπαλλήλους σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το γραφείο της στο Σαν Φρανσίσκο να επιστρέψουν για τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η ευελιξία στις ώρες άφιξης και αναχώρησης είναι ένα πρόσθετο προνόμιο για την ανακούφιση των προβλημάτων μετακίνησης. Αν και ακόμη βρίσκεται υπό εξέταση, τα πρώτα σχόλια αποκαλύπτουν αύξηση της παραγωγικότητας κατά 90% μεταξύ των συμμετεχόντων εργαζομένων – σε σύγκριση με το παραδοσιακό πενθήμερο στο γραφείο.
Επιπλέον, παρατηρήθηκε ένα απρόβλεπτο αλλά θετικό αποτέλεσμα, καθώς οι εργαζόμενοι που ζουν εκτός της καθορισμένης ακτίνας άρχισαν να προσέρχονται εθελοντικά, υποδηλώνοντας μια πιθανή αρμονική συνύπαρξη μεταξύ της δομημένης και της αυθόρμητης παρουσίας στο γραφείο.
Διαχείριση του παρουσιασμού και της προκατάληψης της εγγύτητας
Ο δρόμος προς ένα ισορροπημένο υβριδικό μοντέλο εργασίας δεν υπολείπεται εμποδίων. Μια έντονη ανησυχία είναι η επανεμφάνιση του παρουσιασμού και της προκατάληψης της εγγύτητας, όπου η φυσική παρουσία υπερισχύει της πραγματικής απόδοσης. Μια έρευνα της Gartner σε περισσότερους από 2.000 ηγέτες επιχειρήσεων υπογραμμίζει αυτό το γεγονός, με το 64% να πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται on-site υπερτερούν έναντι των αντίστοιχων remoted εργαζομένων και το 76%, μάλιστα, να είναι πιο πιθανό να δώσει προαγωγή στους πρώτους.
Το γεγονός αυτό αποτελεί δίλημμα για την επαγγελματική ανέλιξη όσων βρίσκονται εκτός της καθορισμένης ακτίνας, αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως ένα “αόρατο εμπόδιο ανέλιξης ” εκτός αν μετακινηθούν πιο κοντά στο γραφείο.
Διαβάστε ακόμα: Τι είναι η “ενοχή της ασθένειας”;
Η διαίρεση των εργαζόμενων
Την ίδια στιγμή, μια έκθεση της Gallup υπογραμμίζει την τάση μείωσης της δέσμευσης μεταξύ των απομακρυσμένων εργαζομένων, οι οποίοι αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένοι με την αποστολή της εργασίας τους σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που εργάζονται στο γραφείο. Αυτή η αποσύνδεση απειλεί να υπονομεύσει την αίσθηση του σκοπού και ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσοστά των εργαζομένων που εγκαταλείπουν τις εταιρείες τους.
Καθώς, λοιπόν, οι κανόνες ακτίνας συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, το βάρος πέφτει στις εταιρείες να τελειοποιήσουν αυτές τις πολιτικές ώστε να προωθήσουν τη συμμετοχικότητα, τη δίκαιη μεταχείριση και τη δέσμευση σε όλους τους τομείς. Η εξέλιξη αυτών των πολιτικών θα είναι μια απόδειξη του πόσο επιδέξιοι είναι οι οργανισμοί στην εξισορρόπηση των διαφορετικών αναγκών και προσδοκιών του εργατικού δυναμικού τους σε αυτό το αναπτυσσόμενο κεφάλαιο της υβριδικής εργασίας.
Με πληροφορίες από Work Life
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.