Καθορισμός υγιών ορίων στην εργασία
Στην εργασία μας, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μια συνεχή ροή αιτημάτων, διαφορετικού μεγέθους και σημασίας, τα οποία προέρχονται όχι μόνο από τους εργοδότες ή τους συναδέλφους μας αλλά και από εξωτερικές πηγές – όπως οι φίλοι, η οικογένεια, ακόμη και άγνωστα άτομα. Αυτή η αδιάκοπη εισροή αιτημάτων μπορεί να είναι αποθαρρυντική.
Στο σημερινό επαγγελματικό τοπίο, η επιτυχία και η ευημερία των εργαζομένων είναι συνυφασμένες με την ικανότητά τους να διαχειρίζονται αποτελεσματικά αυτή την εισροή. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα της πλατφόρμας, Future Forum, το εντυπωσιακό 42% των εργαζομένων βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση, καθιστώντας σαφές ότι ο καθορισμός ορίων είναι ένα πιεστικό ζήτημα.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η παραγωγικότητα των εργαζομένων φθίνει;
Το δίλημμα των ορίων
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να λέμε “ναι” σε όλους και σε όλα και να περιμένουμε να διαπρέψουμε σε κάθε προσπάθεια. Η υπερβολική δέσμευση μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη χρόνου, εξάντληση ενέργειας και οικονομικών πόρων, καθώς και στην απόσπαση της προσοχής από αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.
Ωστόσο, το δίλημμα έγκειται στην απόρριψη αυτών των αιτημάτων. Κανείς δεν επιθυμεί να απογοητεύσει τους συναδέλφους του ή να χάσει πολύτιμες ευκαιρίες καριέρας. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της προσαρμογής και της άρνησης των απαιτήσεων είναι μια λεπτή τέχνη.
Η τέχνη του να λέμε όχι
Για να ευδοκιμήσει, λοιπόν, κανείς σε αυτό το πολύπλοκο τοπίο, πρέπει να γίνει έμπειρος στο να διακρίνει πότε και πώς να εκφέρει τόσο το “όχι” όσο και το “ναι”. Ένα καλά μελετημένο “όχι” χρησιμεύει ως “ασπίδα”, προστατεύοντας την προσωπική ευημερία των εργαζόμενων. Αντίθετα, ένα στρατηγικό “ναι” τους δίνει τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ουσιαστικά, να προωθήσουν θετικές αλλαγές και επιτυχημένες συνεργασίες και να διευρύνουν την επιρροή τους.
Επομένως, οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίπτουν με σύνεση τα αιτήματα όταν είναι απαραίτητο, αλλά και να διασφαλίζουν ότι κάθε καταφατική απάντηση έχει σημαντικό αντίκτυπο. Κατακτώντας την τέχνη του καθορισμού ορίων, δεν προστατεύουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα, αλλά δημιουργούν και μια εργασιακή κουλτούρα που εκτιμά τον σεβασμό, την ισορροπία και την παραγωγικότητα.
Αναγνωρίζοντας τα σημάδια
Σημάδια όπως η απογοήτευση, η υπερένταση και το άγχος χρησιμεύουν συχνά ως ενδείξεις ότι χρειάζονται βελτιωμένα όρια. Όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με ένα παράλογο αίτημα, αν αισθάνεται μια ξαφνική αύξηση των καρδιακών παλμών ή αναμένει τις αλληλεπιδράσεις με συγκεκριμένα άτομα ή την απόρριψη αιτημάτων με μια αίσθηση τρόμου, αυτά χρησιμεύουν ως σημάδια ότι η εφαρμογή των ορίων μπορεί να είναι απαραίτητη.
Καθιέρωση μιας καθημερινής πρακτικής
Ο καθορισμούς των ορίων δεν πρέπει να αποτελεί περιστασιακό γεγονός αλλά μάλλον καθημερινή συνήθεια. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα όρια είναι προσωπικά όρια που κάποιος προσδιορίζει και μεταφέρει μέσω των πράξεων και των λόγων του. Όταν μια κατάσταση μοιάζει ανησυχητική ή υπερβολική, η έκφραση της ανάγκης για ένα διάλειμμα είναι απαραίτητη. Με την καθημερινή εξάσκηση, γίνεται κανείς πιο ικανός στο να διεκδικεί με αυτοπεποίθηση τον εαυτό του, να προάγει την ευημερία του και να διαχειρίζεται τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους.
Διαβάστε ακόμα: Πώς τα “Lazy Girls” επαναπροσδιορίζουν την εργασία
Εστίαση στις προτεραιότητες
Η επιτυχία της θέσπισης ορίων βασίζεται στη σαφή κατανόηση των προτεραιοτήτων του ατόμου. Όταν ένας εργαζόμενος έχει μια σταθερή αντίληψη των στόχων του και του που πρέπει να κατευθύνει την ενέργειά του, γίνεται απλούστερο να απορρίπτει εργασίες ή αιτήματα που δεν ευθυγραμμίζονται με αυτούς τους στόχους. Με τη σταθερή εστίαση στις προτεραιότητες, όχι μόνο βελτιώνεται η παραγωγικότητα, αλλά αποτελεί και παράδειγμα για τους άλλους μέσα στην ομάδα.
Ο καθορισμός ορίων στην εργασία δεν αφορά μόνο την απόρριψη αιτημάτων, αλλά και την καλλιέργεια μιας ισορροπημένης και αποτελεσματικής εργασιακής ατμόσφαιρας. Κατακτώντας την τέχνη της οριοθέτησης, όχι μόνο προστατεύουμε την ευημερία μας, αλλά εμπνέουμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Εξάλλου, τα όρια δεν είναι εμπόδια – είναι το θεμέλιο για υγιείς και επιτυχημένες εργασιακές σχέσεις.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.