Συνεργασία του marketplace με My Market και e-fresh
Μέσα σε δύο μήνες, η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων στην Ελλάδα, εγκαινίασε την προϊοντική κατηγορία “supermarket” μέσα από τη συνεργασία της με τα My Market και το online σούπερ μάρκετ e-fresh. Με τον τρόπο αυτό και η πλατφόρμα αποκτά πλέον το δικό της μερίδιο στο συγκεκριμένο κλάδο και τα δύο σούπερ μάρκετ αποκτούν πρόσβαση σε μια δεξαμενή εκατοντάδων χιλιάδων πελατών.
Σε μια κίνηση πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο Γιώργος Αυγουστίδης και ο Βασίλης Δήμος δημιούργησαν το 2005 μια μηχανή αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών, βάζοντας τα θεμέλια για μια αγορά που θα γνώριζε σε μερικά χρόνια τη δική της άνθηση και θα αποκτούσε αρκετές υποκατηγορίες. Εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων, το Skroutz πενταπλασίασε από το 2011 έως το 2016 τον τζίρο του από 1,5 εκατ. ευρώ σε 7,5 εκατ. ευρώ και συνέχισε να εξελίσσεται σε marketplace μεγεθύνοντας διαρκώς τα μεγέθη του.
Το βήμα στο food delivery
Η έλευση παικτών από το εξωτερικό και οι εξαγορές στον κλάδο, εκτόξευσε την ανάγκη για food delivery στην εγχώρια αγορά. Εχοντας την δική εμπειρία του delivery και απέναντι στην e-food και την Wolt, το Skroutz έκανε τον Σεπτέμβριο του 2019 τη δική του κίνηση λανσάροντας το Skroutz Food, μια υπηρεσία online παραγγελίας φαγητού που ξεκίνησε να είναι διαθέσιμη στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 1.000 εστιατόρια και καφέ.
Ο επόμενος χρόνος ωστόσο βρήκε το Skroutz να αποεπενδύει, αποφασίζοντας την πώληση του Skroutz Food στον όμιλο ΟΤΕ, για να ενσωματωθεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα ιδιοκτησίας του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας, το BOX.
Η συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ
Η πανδημία έφερε τις πλατφόρμες σε μια διαλεκτική σχέση με μεγάλες εταιρείες λιανικής και τα σούπερ μάρκετ τα οποία αναζήτησαν επιτακτικά να χτίσουν με τη βοήθειά τους το δικό τους δίκτυο ώστε να προσεγγίσουν όσους περισσότερους και νέους πελάτες. Η e-food, η Wolt, το BOX, η Instashop συνεργάστηκαν με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, παρέχοντας υπηρεσίες last mile ή και “καρφιτσώνοντας” το δικό τους καλάθι στις δικές τους πλατφόρμες, διευκολύνοντας την λειτουργία των ογκωδών υποδομών και της πολυδαίδαλης λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.
Παρά το άδοξο τέλος της προσπάθειάς της στο food delivery, το Skroutz δεν έμεινε αμέτοχο στις εξελίξεις ούτε όταν οι καταναλωτές άρχισαν να επιστρέφουν στο φυσικό retail. Αξιοποίησε τη διείσδυσή του και το brand awareness του στην αγορά και τους καταναλωτές, για να προβεί σε νέες συνεργασίες στον τομέα των τροφίμων, αυτή τη φορά εγκαινιάζοντας μια σειρά από συνεργασίες με σούπερ μάρκετ για τη διάθεση των προϊόντων τους, όχι όμως και την παράδοσή τους.
Η αρχή της φετινής χρονιάς βρήκε τις έξυπνες θυρίδες Skroutz Points, να τοποθετούνται σε καταστήματα Μασούτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε ένα πρώτο βήμα του Skroutz να προσεγγίσει με το δικό της τρόπο το οργανωμένο λιανεμπόριο.
Τον Αύγουστο, το Skroutz ξεκίνησε συνεργασία με τα My Market, με το καλάθι των σούπερ μάρκετ να έχει παρουσία στην πλατφόρμα, απ’ όπου οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα που θέλουν online. Τα 7.671 προϊόντα είναι διαθέσιμα προς το παρόν για περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με προοπτικές ανάπτυξης σταδιακά. Η ελάχιστη παραγγελία είναι 25 ευρώ, η αξία της διανομής στα 2 ευρώ, ενώ οι παραδόσεις είναι δωρεάν για παραγγελίες άνω των 59 ευρώ.
Η προσθήκη του e-fresh
Τώρα, δίπλα στο καλάθι των My Market, ήρθε να προστεθεί και αυτό του μοναδικού online σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, του e-fresh, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας νέας προϊοντικής κατηγορίας για το Skroutz, αυτή του supermarket. Οι χρήστες του Skroutz έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την παραγγελία τους μέσα από την πλατφόρμα του, όμως η εκτέλεση της και η παράδοση πραγματοποιείται από την e-fresh, προς το παρόν αποκλειστικά στην Αττική. Η ελάχιστη παραγγελία είναι 25 ευρώ, η αξία της διανομής στα 2 ευρώ, ενώ οι παραδόσεις είναι δωρεάν για παραγγελίες άνω των 100 ευρώ.
Δυναμική αγορά
Η είσοδος στην πώληση προϊόντων σούπερ μάρκετ φαινόταν αναπόφευκτη για τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων στην Ελλάδα. Και όχι αδίκως.
Τα στοιχεία που προέκυψαν εξάλλου από το συνέδριο “The power of e-commerce” που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάρτιο το Skroutz, έδειξαν πως μέχρι το 2026 μία στις τέσσερις λιανικές πωλήσεις θα γίνονται online, ενώ το 2040 υπολογίζεται ότι το 95% όλων των αγορών θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το ηγετικό marketplace στην Ελλάδα, να επενδύσει σε ολους τους τύπους πληρωμών και μάλιστα μέσα από διαφορετικούς τρόπους.
Είναι δεδομένο ότι η είσοδος του Skroutz στην αγορά του super market αλλάζει τις ισορροπίες αφού η πλατφόρμα έχει τους πελάτες ήδη και μπορεί να προσθέσει πωλήσεις σε μια κατηγορία με τεράστιο τζίρο. Και αυτό θα επηρεάσει τους υπόλοιπους “παίκτες”, είτε τους retailers είτε τις πλατφόρμες όπως το efood. Το Skroutz έχει εκτιμήσει ότι το 2023 θα αυξηθεί η πελατειακή βάση των μοναδικών χρηστών που πραγματοποιούν αγορά από 1,6 εκατομμύρια σε 2 εκατομμύρια, προφανώς λοιπόν έχει ήδη μια 2.000.000 πελάτες έτοιμους δυνητικά να αγοράσουν. Και συνεπώς αυτή η εξέλιξη μπορεί να αφαιρέσει πωλήσεις από άλλες πλατφόρμες ή και να μετακινήσει πελάτες από τους άλλους retailers προς το My Market κυρίως και προς το e-fresh συμπληρωματικά.
Οι δαπάνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 21% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία μέτρησης και ανάλυσης μέσων, Comscore. Πρόκειται για την καλύτερη χρονιά ψηφιακού εμπορίου που υπήρξε ποτέ, ενώ το 2023 αναμένεται να αποτελέσει ένα έτος-σταθμό για το online retail, χάρη στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε κάθε έκφανση του e-commerce.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.