Retail, ενέργεια και οπτικές ίνες αποτελούν τα major projects της εταιρείας
Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα βιώνει έναν πρωτόγνωρο για τα μέχρι πρότινος δεδομένα της μετασχηματισμό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η εταιρεία υπό διοίκηση Γιώργου Στάσση στρέφεται σε επενδύσεις στην “πράσινη” μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την πελατοκεντρική προσέγγιση και εσχάτως, στο retail, όπου αναπάντεχα εμφανίζεται ως διεκδικητής του Κωτσόβολου.
Έχοντας απέναντί της τον όμιλο Quest και το Πλαίσιο, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να διεκδικήσει την απόκτηση του Κωτσόβολου μετά το πωλητήριο της μητρικής Currys. Στόχος, η απόκτηση πρόσβασης σε περισσότερους καταναλωτές μέσω του δικτύου 93 καταστημάτων που διαθέτει ο πρώτος τη τάξει παίκτης της αγοράς ηλεκτρικών/ ηλεκτρονικών ειδών, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού στον οποίο βρίσκεται η εταιρεία όλο το τελευταίο διάστημα.
Το χαρτοφυλάκιο της αλυσίδας δεν είναι τόσο ξένο για τη ΔΕΗ. Στο δίκτυο καταστημάτων που αναπτύσσει εκτός από τα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και τις ενεργειακές λύσεις που παρέχει, διαθέτει πλέον και ειδικούς χώρους πώλησης “έξυπνων” προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή που και ο Κωτσόβολος μπαίνει στα “δικά της χωράφια” με δραστηριότητες μελέτης, πώλησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ηλιακών θερμοσίφωνων και αντλιών θερμότητας.
Με όχημα το franchise
Ομοίως, η ΔΕΗ αποφάσισε να αξιοποιήσει το μοντέλο της δικαιόχρησης και να δώσει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να αποκτήσουν κατάστημα ΔΕΗ μέσω του προγράμματος «ΔΕΗ myStore». Πρόκειται για ένα μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης το οποίο δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό και προσοδοφόρο όφελος για τον συνεργάτη-franchisee.
Για το λόγο αυτό η εταιρεία δημιούργησε ένα portfolio συνεργασίας franchise, το οποίο περιλαμβάνει ανταγωνιστική και ανταποδοτική εμπορική πολιτική, πλήρη υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του καταστήματος και της εξυπηρέτησης των πελατών, συνεχή εκπαίδευση του συνεργάτη-franchisee και του προσωπικού του, συμβουλευτική από εξειδικευμένη ομάδα, εγχειρίδια λειτουργίας και διαφημιστική επικοινωνία εστιασμένη στα καταστήματα ΔΕΗ.
Η εταιρεία επιλέγει το ακίνητο και την τοποθεσία όπου θα ανοίξει το κάθε κατάστημα. Τα σημεία θα λειτουργούν με το μοντέλο δικαιοχρησίας, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Προβλέπεται, ωστόσο, ότι την κατασκευή και διαμόρφωση καταστήματος την αναλαμβάνει εξολοκλήρου η ΔΕΗ, το κατάστημα παραδίδεται «με το κλειδί στο χέρι», ενώ γίνεται υπομίσθωση από τη ΔΕΗ στον δικαιοδόχο.
Επενδύσεις σε ΑΠΕ
Την ίδια στιγμή η εταιρεία επενδύει στο core business της, συνάπτοντας συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW. Η εξαγορά αυτή συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ στα Βαλκάνια καθώς έχουν προηγηθεί οι συμφωνίες με την Enel και την Mytilineos στη Ρουμανία.
Είσοδος στις οπτικές ίνες
Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο εξάλλου η ΔΕΗ έκανε τα πρώτα της βήματα στην αγορά των οπτικών ινών, υλοποιώντας τηλεπικοινωνιακά έργα για να διευρύνει σταδιακά την παρουσία της και σε αυτόν τον τομέα. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου εντάσσεται και η συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την κατασκευαστική εταιρεία Intrakat, η οποία έχει αναλάβει την εγκατάσταση σύγχρονων υποδομών οπτικών ινών νέας γενιάς.
Τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) αποτελούν μία από τις βασικότερες και σημαντικότερες εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας σε ό,τι αφορά την παροχή υψηλών ταχυτήτων Internet με τη ΔΕΗ να υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξή τους σε 3.000.000 νοικοκυριά. Για το 2023, η ΔΕΗ προχωρά στην ανάπτυξη του δικτύου σε 13 Δήμους της Αττικής, στοχεύοντας σε υπερυψηλές ταχύτητες internet για 440.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η Intrakat έχει προχωρήσει το έργο για τρεις μεγάλους αττικούς δήμους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.