Επαγγελματική ανέλιξη στην ψηφιακή εποχή
Ως η πρώτη γενιά με ψηφιακή καταγωγή, η Gen Z εισέρχεται στο εργατικό δυναμικό, φέρνοντας μαζί της ένα κύμα νέων προοπτικών και προσδοκιών που πρόκειται να επαναπροσδιορίσει την επαγγελματική ανέλιξη και την εργασιακή κουλτούρα. Ωστόσο, με την έναρξη της πανδημίας και την επακόλουθη στροφή προς τα απομακρυσμένα και υβριδικά μοντέλα εργασίας, η πορεία προς την επαγγελματική εξέλιξη των Gen Ζ-ers δεν φαίνεται καθόλου συμβατική.
Άγνωστο εργασιακό περιβάλλον
Οι προηγούμενες γενιές έμαθαν πολλά σχετικά με τον εργασιακό χώρο απλά και μόνο παρατηρώντας τους άλλους ανθρώπους γύρω τους. Κανείς δεν χρειάστηκε να τους πει τι να φορέσουν για να συναντήσουν έναν πελάτη ή πώς να συμπεριφέρονται σε μια συνάντηση. Ακολουθούσαν, απλώς, το παράδειγμα του manager τους. Όμως για τους Gen Z-ers που δεν γνωρίζουν πώς να φερθούν στο γραφείο, δεν είναι τόσο εύκολο. Και η εργασιακή κατάσταση που επικρατεί σήμερα, τους δυσκολεύει στο να κατανοήσουν τις λεπτές αποχρώσεις των χώρων εργασίας τους.
Διαβάστε ακόμα: Μπορούν οι Gen X-ers να αλλάξουν καριέρα πάνω από τα 45;
Προκατάληψη εγγύτητας και έλλειψη καθοδήγησης
Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την απομακρυσμένη εργασία είναι η επικράτηση της προκατάληψης της εγγύτητας, όπου η ηγεσία τείνει να ευνοεί τους υπαλλήλους που βρίσκονται φυσικά κοντά της. Αυτή η προκατάληψη απειλεί τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης για τους εργαζόμενους της γενιάς Z, γεγονός που καθιστά αναγκαίες καινοτόμες λύσεις για την προώθηση αποτελεσματικών ευκαιριών καθοδήγησης και δικτύωσης σε έναν εικονικό κόσμο.
Παρά τη γοητεία της ευελιξίας που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία, οι εργαζόμενοι της Gen Z θέλουν να επιστρέψουν στα γραφεία για να βελτιώσουν τις μαθησιακές τους εμπειρίες και να διευρύνουν τα επαγγελματικά τους δίκτυα. Η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και δημιουργίας ουσιαστικών σχέσεων με τους συναδέλφους είναι μια σημαντική πτυχή που τους προσελκύει στο γραφείο. Την ίδια στιγμή, οι Gen Z-ers δίνουν προτεραιότητα στις ευκαιρίες απόκτησης νέων δεξιοτήτων και γνώσεων και το περιβάλλον γραφείου προσφέρει δυνατότητες μάθησης που η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να μην παρέχει.
Η απομακρυσμένη εργασία έχει διαταράξει, επίσης, τις παραδοσιακές ευκαιρίες καθοδήγησης. Από την άλλη, η on-site εργασία διευκολύνει την άμεση πρόσβαση καλλιεργώντας μια κουλτούρα μάθησης και επαγγελματικής ανάπτυξης.
Εξερευνώντας νέους δρόμους καριέρας στην ψηφιακή εποχή
Οι επαγγελματικές φιλοδοξίες της Gen Z αποκλίνουν σημαντικά από εκείνες των προηγούμενων γενεών. Οι Gen Z-ers είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν διαφορετικές διαδρομές καριέρας και ρόλους σε έναν οργανισμό αντί να παραμείνουν σε μια μοναδική τροχιά. Ο γρήγορος ρυθμός του ψηφιακού κόσμου χρειάζεται πάντα νέες δεξιότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Gen Z είναι ανοιχτή στο να δοκιμάσει διαφορετικά μονοπάτια στην καριέρα της.
Αξιοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων
Αυτό το άνοιγμα στην εξερεύνηση της πορείας σταδιοδρομίας δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Gen Z αξιοποιεί τις ψηφιακές εξελίξεις. Μια έκθεση της εταιρείας ανάλυσης ανθρώπινων συμπεριφορών, Visier, έδειξε ότι τα νεότερα άτομα -μεταξύ 18 και 25 ετών- στρέφονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το YouTube, το LinkedIn και το TikTok για την κατάρτιση δεξιοτήτων. Αυτή η εξάρτηση από τις ψηφιακές πλατφόρμες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι ενδεικτική της ετοιμότητας της Gen Z να προσαρμόζεται και να μαθαίνει συνεχώς στο ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η Gen Z αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας;
Προτεραιότητα στην ατομικότητα και την ενσωμάτωση
Ωστόσο, οι ψηφιακές ικανότητες δεν είναι το μόνο μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς. Οι Gen Z-ers επιθυμούν επίσης να εκτιμηθούν ως άτομα, όχι μόνο ως επαγγελματίες, τονίζοντας τη σημασία της ένταξης και της δέσμευσης στον εργασιακό χώρο. Γι’ αυτούς, το να ακούγεται η φωνή τους σχετίζεται άμεσα με την εργασιακή τους ικανοποίηση και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.
Καθώς, λοιπόν, η Gen Z συνεχίζει να εισέρχεται στο εργατικό δυναμικό, οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν και να επαναξιολογήσουν τα υφιστάμενα συστήματά τους για να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες ανάγκες και φιλοδοξίες αυτών των νέων εργαζομένων. Οι εταιρείες που μπορούν να παρέχουν με επιτυχία ένα ευνοϊκό περιβάλλον για συνεχή μάθηση, ατομική ανάπτυξη, ένταξη και δέσμευση είναι πιθανό να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους καλύτερους αυτής της νέας γενιάς εργαζομένων, διασφαλίζοντας έτσι το μέλλον των οργανισμών τους.
Με πληροφορίες από Work Life
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.