22 Νοέ 2024
READING

Τι θεωρούν οι online καταναλωτές καλή έκπτωση;

3 MIN READ

Τι θεωρούν οι online καταναλωτές καλή έκπτωση;

Τι θεωρούν οι online καταναλωτές καλή έκπτωση;

Ο ορισμός της” καλής έκπτωσης”

Το 2023 έχει παρατηρηθεί αξιοσημείωτη άνοδος των ηλεκτρονικών αγορών, η οποία μπορεί να αποδοθεί στην ευκολία και την εξατομίκευση που προσφέρει στους καταναλωτές, αναδιαμορφώνοντας το τοπίο του retail όπως το γνωρίζουμε. Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και να ανταποκριθούν στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών, οι εκπτώσεις έχουν αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα για την προσέλκυση πελατών και την προώθηση των διαδικτυακών πωλήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια πρόσφατη δημοσκόπηση των Google/Ipsos στους καταναλωτές των ΗΠΑ παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το τι θεωρούν οι διαδικτυακοί αγοραστές ως καλή έκπτωση και ρίχνει φως στις στρατηγικές πλοήγησης στον κόσμο των διαδικτυακών αγορών.

Διαβάστε ακόμα: Το online shopping έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα για το ένα τέταρτο των καταναλωτών

Ποιος είναι ο ορισμός της καλής έκπτωσης

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι ένα σημαντικό 43% των καταναλωτών αναζητά ενεργά προσφορές όταν κάνει διαδικτυακές αγορές. Όσον αφορά τον ορισμό μιας καλής προσφοράς, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν θεωρεί δελεαστικές τις εκπτώσεις που είναι μικρότερες από 10%. Αντίθετα, αντιλαμβάνονται τις εκπτώσεις που κυμαίνονται από 10% έως 29% και 30% έως 49% ως εκπτώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ως καλή συμφωνία.

Ενδιαφέρον είναι, ακόμα, ότι σχεδόν οι μισοί (49%) καταναλωτές είναι πρόθυμοι να περιμένουν ένα μήνα ή περισσότερο για να αγοράσουν ένα μη απαραίτητο προϊόν, εάν γνωρίζουν ότι μπορούν να το αποκτήσουν σε έκπτωση σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Επιπλέον, μεταξύ αυτών των υπομονετικών καταναλωτών, το 18% περιμένει συγκεκριμένα τις ημέρες των εορταστικών προσφορών για να αγοράσει τελικά ένα μη απαραίτητο προϊόν.

Γιατί έχουν τύψεις οι online buyers;

Η έρευνα εμβάθυνε επίσης στη σφαίρα των τύψεων του αγοραστή στις ηλεκτρονικές αγορές. Το αξιοσημείωτο 42% των καταναλωτών παραδέχτηκαν ότι αγόρασαν κάτι σε έκπτωση και αργότερα το μετάνιωσαν. Ο κύριος λόγος για τις τύψεις αυτές – που αναφέρθηκε από το 62% των online αγοραστών που μετάνιωσαν – είναι η συνειδητοποίηση ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζονταν το αντικείμενο που αγόρασαν.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μεταμέλεια των καταναλωτών είναι η παρορμητική αγορά (42%), η κατοχή ήδη πολλών πραγμάτων (34%), η εύρεση του προϊόντος σε χαμηλότερη τιμή αλλού (19%), η έλλειψη σωστής έρευνας (17%) και η αποτυχία σύγκρισης τιμών από άλλα καταστήματα (13%).

Είναι ενδιαφέρον ότι περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (53%) πιστεύουν ότι η δυνατότητα σύγκρισης τιμών σε διαφορετικά καταστήματα retail και μάρκες θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή των “τύψεων του αγοραστή”. Ωστόσο, μερικοί καταναλωτές θεωρούν ότι ο προγραμματισμός των αγορών εκ των προτέρων (37%), η λήψη ειδοποιήσεων για την πτώση των τιμών (28%), η αξιολόγηση του κατά πόσον η τιμή ενός προϊόντος είναι υψηλή, τυπική ή χαμηλή (25%) ή η παρακολούθηση των διακυμάνσεων των τιμών ενός προϊόντος κατά τις τελευταίες 90 ημέρες (25%) αποτελούν αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη των αγορών που προκαλούν τύψεις.

Συνολικά, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των καταναλωτών συνδέουν τις τύψεις του αγοραστή είτε με παρορμητικές αγορές (39%) είτε με την αγορά αντικειμένων που δεν χρειάζονται πραγματικά (25%). Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της προσεκτικής σκέψης και της αυτογνωσίας κατά την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το TikTok επεκτείνεται στο e-commerce

Τα στοιχεία της έρευνας αναδεικνύουν τη σημασία των εκπτώσεων στις ηλεκτρονικές αγορές και την ανάγκη οι καταναλωτές να προσεγγίζουν τις αγορές με προσεκτική σκέψη και αυτογνωσία. Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσαρμόζονται και να καινοτομούν, χρειάζεται να αναγνωρίζουν το ρόλο των εκπτώσεων στην προσέλκυση πελατών, προωθώντας παράλληλα υπεύθυνες πρακτικές αγορών.

Κατανοώντας τη δυναμική των διαδικτυακών εκπτώσεων και παρέχοντας στους καταναλωτές πληροφορίες και εργαλεία για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν σε αυτό το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο του e-commerce.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.