18 Δεκ 2024
READING

Nίκος Λαβίδας: Ένας μίνι απολογισμός στο τιμόνι της ΑΒ Βασιλόπουλος

5 MIN READ

Nίκος Λαβίδας: Ένας μίνι απολογισμός στο τιμόνι της ΑΒ Βασιλόπουλος

Nίκος Λαβίδας: Ένας μίνι απολογισμός στο τιμόνι της ΑΒ Βασιλόπουλος

Ο Νίκος Λαβίδας ήταν το πρόσωπο που ήρθε να επαναφέρει την σταθερότητα στη διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος και κατά περίπτωση να λάβει αποφάσεις που σχετίζονταν με την αλλαγή υψηλόβαθμων στελεχών σε νευραλγικές διοικητικές θέσεις της επιχείρησης.

Η ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει καθήκοντα στον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο σούπερ μάρκετ της Ελλάδας ελήφθη πριν από έναν χρόνο, όπου ουσιαστικά ήρθε να διαδεχθεί τον προκάτοχό του, Βασίλη Σταύρου, μετά από ένα μεταβατικό στάδιο αρκετών μηνών που ακολούθησε την αποχώρησή του όπου επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος διετέλεσε και ο Jesper Lauridsen, Chief Operations Officer της Ahold Delhaize στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που περιλαμβάνει την Τσεχία, την Ρουμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα.

Ο κύριος Λαβίδας θήτευσε τόσο σε ανώτατες θέσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο, αποτελώντας κατά το παρελθόν μέλος της διοίκησης του ομίλου Σκλαβενίτη, αλλά και με διοικητικές θέσεις στη βιομηχανία τροφίμων,  ως διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες όπως η Kraft Foods Ελλάς κατά το παρελθόν, αλλά και η Upfield που ήταν ο τελευταίος επαγγελματικός του σταθμός πριν καταλήξει να διοικεί την ΑΒ Βασιλόπουλος. 

To στοίχημα της επαναφοράς

Το στοίχημά του Νίκου Λαβίδα ήταν κατά κύριο λόγο να αποδείξει στο καταναλωτικό κοινό ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος, δεν είναι «η πιο ακριβή αλυσίδα στην Ελλάδα», όπως κάποιοι πιστεύουν. Και ταυτόχρονα να επαναφέρει ισορροπίες ή να ανατρέψει δεδομένα ετών που έφεραν την επιχείρηση να χάνει διαδοχικά μερίδια από τον ανταγωνισμό της τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως από τον Σκλαβενίτη, ο οποίος σήμερα κυριαρχεί άνευ σοβαρού ή άμεσου ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο τζίρος του είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και της ΑΒ Βασιλόπουλος περί τα 1,95 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ο ίδιος ήρθε αντιμέτωπος με ειδικές συνθήκες στην αγορά και με δεδομένο το υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού και την ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης που πλήττει τις πωλήσεις αρκετών αλυσίδων ακόμα και σήμερα σε επίπεδο όγκου, δεδομένου ότι ο τζίρος είναι ανοδικός σχεδόν για το σύνολο της αγοράς λόγω των ανατιμήσεων που έχουν επιβληθεί στα αγαθά. Συν τοις άλλοις όμως η ΑΒ Βασιλόπουλος και ο ίδιος ο Λαβίδας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν με ταχείες παρεμβάσεις και πρωτοβολίες, το κενό διοίκησης που άφησε κατά την αποχώρησή του ο Βασίλης Σταύρου καθότι μπορεί προσωρινά να ανέλαβε καθήκοντα CEO ο Jesper Lauridsen, ωστόσο το γεγονός αυτό από μόνο του δεν ήταν ικανό – όπως αναμενόταν -, να εγγυηθεί διοικητική συνοχή. Άλλωστε η έδρα και τα καθήκοντά του Lauridsen βρίσκονται στην Τσεχία, και επομένως η φυσική του παρουσία περιοριζόταν σε συγκεκριμένες επισκέψεις εντός του μήνα στην Ελλάδα και σε εναλλακτική συμμετοχή σε συνεδριάσεις των διοικητικών στελεχών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Νίκος Λαβίδας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσηνής, καθώς πρόκειται για στέλεχος με εμπειρία και γνώση της ελληνικής αγοράς και των ιδιαιτεροτήτων της. Γι’ αυτό και θεωρήθηκε από τον όμιλο της Ahold Delhaize ως η πιο ενδεδειγμένη λύση για τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας.

Επισήμως ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο φθινόπωρο και παρά το γεγονός ότι η άφιξή του στην ΑΒ είχε ήδη γίνει γνωστή από το καλοκαίρι του 2022. Το εάν έχει πετύχει το στόχο που είναι να αυξήσει τα μερίδια της αλυσίδας στην αγορά, είναι κάτι που κατά πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει συμβεί. Διότι ενώ η αγορά κινείται με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, η ΑΒ Βασιλόπουλος κινείται κάτω από το ποσοστό αυτό, συνεχίζοντας να χάνει μερίδιο. 

Who is who

Από πλευράς ακαδημαϊκής εκπαίδευσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Διεθνές και Εμπορικό Δίκαιο (1994 – LLM in International and Commercial Law, University of Buckingham, UK, Graduated with Distinction) καθώς και πτυχιούχος της Διοίκησης Επιχειρήσεων (1993, BSc in Business Administration University of Buckingham, UK Graduated with Merit). Στον Σκλαβενίτη, θυμίζουμε ότι ανέλαβε το 2011 καθήκοντα γενικού διευθυντή Ανάπτυξης με κύρια ευθύνη την αναδιοργάνωση της εταιρείας και την δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου προκειμένου να υποστηριχθεί μια σειρά εξαγορών, οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου λιανικής στην Ελλάδα με τζίρο που ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 500 καταστήματα πανελλαδικά και εργατικό δυναμικό άνω των 30,000 υπαλλήλων.

Σε συνέχεια της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Carrefour στην Ελλάδα το 2016, ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διοικητικού Διευθυντή με κύριο στόχο την απορρόφηση του τοπικού δικτύου της και την ομαλή ένταξη του στο σύστημα λειτουργίας  της Σκλαβενίτης. Εν τέλει το 2019 δέχτηκε πρόταση από την πολυεθνική Upfield Greece, η οποία είχε μόλις αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο ελαίων και φυτικών προϊόντων της Ελαΐς Unilever, καλούμενος ουσιαστικά να διαχειριστεί την οργάνωση της νεοσύστατης εταιρείας μετά την εξαγορά μαργαρινών και ελαίων και την επαναφορά του κλάδου αυτού σε πορεία ανάπτυξης. 

Σε ό,τι αφορά την ΑΒ Βασιλόπουλος είναι αρκετά νωρίς για να κρίνει κανείς την έως τώρα συμβολή του στην πορεία της επιχείρησης, σε μία ιδιαίτερα απαιτητική και ευαίσθητη θέση μίας αλυσίδας που προσπαθεί να επανακτήσει τα κεκτημένα του παρελθόντος. Επομένως το οποιοδήποτε συμπέρασμα για την διοικητική του δεινότητα, είναι κάτι που θα κριθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Δεν παύει πάντως να αποτελεί ένα πρόσωπο για δύσκολες αποστολές κάτι που απέδειξε τόσο με την πορεία του στον Σκλαβενίτη μετά την εξαγορά Μαρινόπουλου, όσο και στην Upfield μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Ελαΐς Unilever. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.