Χρεωστική κάρτα, BNPL και δόσεις στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών
Ύστερα από 18 χρόνια λειτουργίας, η Skroutz βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμα μεγάλη πρόκληση: να συνδυάσει αποτελεσματικά όλα εκείνα τα στοχεία που την έφεραν στην πρώτη θέση του τομέα παροχής υπηρεσιών διανομής και ηλεκτρονικών πωλήσεων στην Ελλάδα, τους 8.000 συνεργαζόμενους εμπόρους με τους 2 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και τις νέες ολιστικές υπηρεσίες, διευκολύντας με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση των αγορών και την εκπλήρωση των πληρωμών με κάθε σύγχρονη μέθοδο που παρέχει ασφάλεια και ταχύτητα.
H δυναμική επιστροφή των καταναλωτών στο φυσικό retail, δεν έχει εκτοπίσει το online shopping και -όπως όλα δείχνουν- δεν θα καταφέρει να το κάνει εύκολα. Οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην τιμή και την ευκολία πληρωμών, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που παρέχουν τα σύγχρονα marketplaces. Την εξοικείωση αυτή κατέδειξαν τα στοιχεία ηλεκτρονικών αγορών της Skroutz, σύμφωνα με τα οποία η χρεωστική κάρτα συγκεντρώνει την πλειοψηφία των προτιμήσεών τους.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από το συνέδριο “The power of e-commerce” που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάρτιο η Skroutz, έδειξαν πως μέχρι το 2026 μία στις τέσσερις λιανικές πωλήσεις θα γίνονται online, ενώ το 2040 υπολογίζεται ότι το 95% όλων των αγορών θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το ηγετικό marketplace στην Ελλάδα, να επενδύσει σε ολους τους τύπους πληρωμών και μάλιστα μέσα από διαφορετικούς τρόπους.
Επενδύοντας στις ηλεκτρονικές πληρωμές
Στο πλαίσιο αυτό η Skroutz αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση εταιρείς fintech, καθώς φέτος εξαγόρασε και το υπόλοιπο 75% της Every Pay (το 2020 είχε κάνει την αρχή με ένα 25%), ενώ λάνσαρε συνδρομητική υπηρεσία με ειδικά προνόμια για τους συνδρομητές της, τη Skroutz Plus, στα πρότυπα του Amazon Prime. Την ίδια στιγμή παρέχει μικροπιστώσεις (δάνεια 300 έως 2.000 ευρώ για αγορές που γίνονται μέσω του Skroutz Marketplace), ενώ λάνσαρε και υπηρεσία Buy Now, Pay Later (BNPL) για αγορές από 20 έως 300 ευρώ σε συνεργασία με την TBI Bank.
Οι προτιμήσεις στη χρεωστική κάρτα
Οι επενδύσεις αυτές διεύρυναν ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά της στην αγορά και βελτίωσαν τις υπηρεσίες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνελέχθησαν κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2023, ο πιο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής είναι η χρεωστική κάρτα με σχεδόν 3 εκατομμύρια παραγγελίες να έχουν πραγματοποιηθεί με αυτή τη μέθοδο πληρωμής και με μέσο όρο αξίας καλαθιού 58€.
Εννιαπλάσια αξία καλαθιού για τα BNPL
Ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφουν και οι αγορές με δόσεις που έχουν εννιαπλάσια αξία καλαθιού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Οι καταναλωτές φροντίζουν να εκμεταλλευτούν τις προσφερόμενες μεθόδους πληρωμής Buy Now, Pay Later, με το πρόγραμμα «Δόσεις για όλους» να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πιο συγκεκριμένα, η μέση αξία του καλαθιού για αγορές με το πρόγραμμα «Δόσεις για όλους» αγγίζει τα 450 ευρώ.
Άλλες δημοφιλείς επιλογές
Οι αγορές με δόσεις μέσω πιστωτικής παραμένει ένας ακόμη δημοφιλής τρόπος πληρωμής για αγορές μέσω Skroutz, με το μέσο καλάθι για τις παραγγελίες που πραγματοποιήθηκαν να φτάνει τα 190 ευρώ.
Την ίδια στιγμή η μέθοδος της αντικαταβολής εξακολουθεί να έχει μια θέση στην καρδιά 400.000 χρηστών που την προτίμησαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με τη μέση αξία καλαθιού να διαμορφώνεται στα 52 ευρώ.
Οι τελευταίες προσθήκες
Τον τελευταίο μήνα, μάλιστα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο κριτήριο “ταχύτητα” στους τρόπους πληρωμής για αγορές μέσω Skroutz προστέθηκαν η τραπεζική κατάθεση μέσω ΙRIS, και η πληρωμή μέσω Google Pay και Apple Pay. Μέσα σε μόνο ένα μήνα, φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί σε προτιμητέο τρόπο πληρωμής με το μέσο καλάθι αγορών μέσω IRIS να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Η πληρωμή μέσω Google/Apple Pay φαίνεται να διευκολύνει τους καταναλωτές για γρήγορες αγορές με μέση αξία καλαθιού 45 ευρώ και 56 ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. φαίνεται να αξιοποιούν τη δυνατότητα που τους προσφέρει το Skroutz να εκδώσουν τιμολόγιο χωρίς την καταβολή Φ.Π.Α., καθώς 16,4 χιλιάδες αγορές (κινητά τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet) έγιναν με απαλλαγή Φ.Π.Α.
Οι δαπάνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 21% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία μέτρησης και ανάλυσης μέσων, Comscore. Πρόκειται για την καλύτερη χρονιά ψηφιακού εμπορίου που υπήρξε ποτέ, ενώ το 2023 αναμένεται να αποτελέσει ένα έτος-σταθμό για το online retail, χάρη στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε κάθε έκφανση του e-commerce.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.