18 Δεκ 2024
READING

Η βιωσιμότητα κυρίαρχος παράγοντας απόφασης στους online αγοραστές ηλεκτρονικών ειδών

4 MIN READ

Η βιωσιμότητα κυρίαρχος παράγοντας απόφασης στους online αγοραστές ηλεκτρονικών ειδών

Η βιωσιμότητα κυρίαρχος παράγοντας απόφασης στους online αγοραστές ηλεκτρονικών ειδών

Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο για τους online αγοραστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων

Τα τελευταία χρόνια, η βιωσιμότητα έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα για τους καταναλωτές όταν λαμβάνουν αγοραστικές αποφάσεις. Ο κλάδος των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, ιδίως στο χώρο του online retail, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα “Global Voices” που διεξήγαγε η εταιρεία παροχής λύσεων e-commerce, ESW, το συντριπτικό 87% των online αγοραστών ηλεκτρονικών ειδών θεωρούν τη βιωσιμότητα ως κρίσιμο παράγοντα στις αποφάσεις αγοράς τους. Το νούμερο αυξάνεται ακόμη περισσότερο μεταξύ των νεότερων δημογραφικών ομάδων, με το 90% των Millennials και το 92% των Gen Z-ers να δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα στις αγορές τους. Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών για την επόμενη γενιά καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως η μεταπώληση χρειάζεται καταστήματα;

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι επτά στους 10 (71%) καταναλωτές είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ένα προϊόν εάν έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Επιπλέον, έξι στους 10 (59%) αγόρασαν από νέες μάρκες ειδικά λόγω των πρακτικών βιωσιμότητας που εφαρμόζουν. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η βιωσιμότητα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αφοσίωση των εμπορικών σημάτων και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Τι έδειξε η έρευνα

  • Η Gen Z αγκαλιάζει τις ηλεκτρονικές αγορές: Πάνω από το 90% των καταναλωτών της Gen Z προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές για ηλεκτρονικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, του λογισμικού και των smartphones. Η εξάρτηση αυτής της γενιάς από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές στον χώρο του online retail.

  • Διεθνείς αγορές: Τόσο οι Gen Z-ers όσο και οι Millennials παρουσιάζουν μια προτίμηση στις διασυνοριακές ηλεκτρονικές αγορές, με σχεδόν το 25% να αγοράζει προϊόντα ηλεκτρονικών ειδών τόσο από εγχώριες όσο και από διεθνείς αγορές. Η τάση αυτή υπογραμμίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της αγοράς καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών και την ανάγκη για πρακτικές αειφορίας που ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα.

  • Επίδραση των περιβαλλοντικών διαπιστευτηρίων: Μια σημαντική πλειοψηφία των καταναλωτών παγκοσμίως (54%) έχει σταματήσει τις αγορές από μάρκες ηλεκτρονικών ειδών που δεν διαθέτουν περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους κατασκευαστές και τις μάρκες ότι τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας αποτελούν πλέον ουσιαστική πτυχή της προσέλκυσης και διατήρησης πελατών.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη βιωσιμότητα αυξάνεται

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και η έρευνα “Blue Yonder 2023 Sustainability” της Blue Yonder – μίας αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας που λειτουργεί ως ανεξάρτητη θυγατρική της Panasonic. Η έρευνα της Blue Yonder επικεντρώθηκε στους καταναλωτές των ΗΠΑ και εξέτασε βαθύτερα στη στάση τους απέναντι στη βιωσιμότητα κατά τις αγορές.

  • Προθυμία πληρωμής: Ένα σημαντικό 69% των καταναλωτών είναι πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο το 4% είναι διατεθειμένο να πληρώσει πριμοδότηση 20%. Οι καταναλωτές επιδεικνύουν μια ευέλικτη προσέγγιση, με την πλειοψηφία (5%) να δηλώνει πρόθυμη να πληρώσει επιπλέον 5% για φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις.

  • Επιρροή και εμπιστοσύνη των συνομηλίκων: Οι αξιολογήσεις των καταναλωτών προσδιορίστηκαν ως ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη οικολογικών αγοραστικών αποφάσεων, με το 32% των καταναλωτών να τους δίνει τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη δύναμη των προφορικών συστάσεων και υπογραμμίζει τη σημασία της διαφάνειας των εμπορικών σημάτων όσον αφορά τις προσπάθειες βιωσιμότητας που καταβάλλουν.

  • Εταιρικά περιβαλλοντικά μηνύματα: Ένα σημαντικό ποσοστό (56%) των καταναλωτών παραμένει αδιάφορο ή αβέβαιο ως προς την εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς των εμπορικών σημάτων για την αειφορία – όσον αφορά την παραγωγή, τις πρακτικές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ανακύκλωση. Αυτός ο σκεπτικισμός απαιτεί από τις μάρκες να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους και να επιδεικνύουν πραγματική δέσμευση για τη βιωσιμότητα.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές εξισορροπούν την τιμή με τη βιωσιμότητα

Και οι δύο έρευνες αποδεικνύουν περίτρανα ότι η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό στοιχείο για τους ηλεκτρονικούς αγοραστές ηλεκτρονικών ειδών. Οι μάρκες που επιδιώκουν να ευδοκιμήσουν σε αυτόν τον κλάδο χρειάζεται να δώσουν προτεραιότητα στη διαφάνεια και να αναδείξουν τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες, ιδίως τις νεότερες γενιές που δίνουν μεγάλη αξία στις βιώσιμες πρακτικές.

Με την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον στρατηγικών, οι μάρκες μπορούν όχι μόνο να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των καταναλωτών αλλά και να συμβάλουν σε ένα πιο “πράσινο” μέλλον. Καθώς η βιωσιμότητα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο, η βιομηχανία καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών καλείται να προσαρμοστεί και να αγκαλιάσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει.

 

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.