Η Apple ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει τα θύματα εμπορίας ανθρώπων να βρουν back office δουλειές στα καταστήματά της.
Η εταιρεία τεχνολογίας έχει συνεργαστεί με μια ΜΚΟ που θα βοηθήσει τα θύματα να πάρουν συνεντεύξεις για θέσεις φύλαξης και οργάνωσης μεταξύ άλλων ρόλων.
Τα άτομα δεν θα ταυτοποιηθούν στην Apple και θα προσληφθούν από τους προμηθευτές της και όχι απευθείας. Ωστόσο, σκοπεύει να παρακολουθεί την πρωτοβουλία.
Η ανακοίνωση συμπίπτει με τη διάκριση που κέρδισε η εταιρεία, το βραβείο Stop Slavery.
Το βραβείο δόθηκε από το Ίδρυμα Thomson Reuters και παραλήφθηκε από τον διευθυντή λιανικής της Apple, Angela Ahrendts στο Λονδίνο.
Αναγνωρίζει εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι δικαστές επαίνεσαν το «εξαιρετικά ισχυρό» πρόγραμμα ελέγχου της Apple και το γεγονός ότι «μοιράστηκε ανοιχτά τις γνώσεις της με το κοινό».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever, Paul Polman, τιμήθηκε επίσης με ένα βραβείο σε αναγνώριση του έργου που είχε κάνει.
Ωστόσο, μία ομάδα καμπάνιας περιέγραψε την απόφαση να τιμηθεί η Apple ως “αστείο”.
“Η Apple μπορεί να κάνει περισσότερα σε σύγκριση με άλλες εταιρείες, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή έχει τους πόρους για να το κάνει”, δήλωσε ο Li Qiang, εκτελεστικός διευθυντής της China Labor Watch. “Ωστόσο, η Apple δεν κάνει αρκετά, καθώς η καταναγκαστική εργασία παραμένει στα εργοστάσια των προμηθευτών της στην Κίνα”.
Φάρος ελπίδας
Το πρόγραμμα για τα θύματα εμπορίας της Apple βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, παρόλο που το BBC κατανοεί ότι μέχρι σήμερα έχουν απασχοληθεί ακόμα μόνο λίγοι άνθρωποι.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ είναι η ΜΚΟ που εμπλέκεται.
Η Angela Ahrendts αποδέχθηκε το βραβείο Stop Slavery σε τελετή στο Λονδίνο
Αν και η προσπάθεια αυτή περιορίζεται επί του παρόντος στις θέσεις εργασίας με τρίτους προμηθευτές, μπορεί να επεκταθεί εγκαίρως για να συμπεριλάβει το προσωπικό λιανικής πώλησης που απασχολείται από την ίδια την Apple.
“Αν και μόλις ξεκινήσαμε, βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες να γίνουμε ένας φάρος ελπίδας για τους επιζήσαντες της εμπορίας ανθρώπων που τους εντάσσουμε στην ομάδα λιανικής πώλησης”, δήλωσε η κ. Ahrendts στην ομιλία αποδοχής της.
“Αυτές οι προσπάθειες είναι μόνο μέρος μιας ευρύτερης σειράς πρωτοβουλιών για την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας από κάθε μέρος της εταιρείας μας, σε κάθε μέρος του κόσμου”.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ομάδα έχει εφαρμόσει ένα παρόμοιο σύστημα από το 2017.
Θα μπορούσε να πάει πολύ μακρυά
Άλλα παραδείγματα των προσπαθειών της Apple περιλαμβάνουν την απαγόρευση στους εργολάβους να παρακρατούν τα διαβατήρια των εργαζομένων τους ή να αναγκάζουν το προσωπικό να εργαστεί έως ότου εξοφλήσει ένα χρέος.
Η κ. Ahrendts δήλωσε ότι οι έλεγχοι που διεξήχθησαν για τον έλεγχο της αφαίρεσης των αμοιβών των υπαλλήλων για την εξασφάλιση των θέσεών τους είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουν τους προμηθευτές να επιστρέψουν πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 35.000 άτομα κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι εργολάβοι που έχουν κριθεί ένοχοι για την πρακτική απαγορεύονται να συνεχίσουν αν δεν κάνουν τις αποπληρωμές και τίθενται σε περιορισμό για ένα έτος εάν το κάνουν.
Η Apple δήλωσε ότι δεν υπάρχει “δικαιολογία” για τους ανήλικους εργαζόμενους να εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού της.
Η κυρία Ahrendts ανέφερε επίσης τις προσπάθειες της Apple να προμηθεύσει πιο υπεύθυνα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συσκευές της από το Κονγκό και αλλού.
Η αμερικανική εταιρεία ζημιώθηκε το 2016 όταν μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας την αναγνώρισε ως μια από τις πολλές εταιρείες τεχνολογίας που δεν κατάφεραν να ελέγξουν εάν το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες τους εξορύσσεται από παιδιά.
Η Apple έχει χαρτογραφήσει την αλυσίδα εφοδιασμού με κοβάλτιο και έχει δημοσιοποιήσει τα εμπλεκόμενα μέρη.
Επιπλέον, συνεργάζεται με δύο ΜΚΟ για να εκπαιδεύσει τις ορυκτικές κοινότητες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση παιδιών και τις ευκαιρίες για άλλες μορφές εργασίας.
Η Αμνηστία έχει αναγνωρίσει από τότε ότι η Apple συμπεριφέρεται τώρα καλύτερα από πολλούς από τους ανταγωνιστές της, αλλά δήλωσε ότι το βραβείο δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα σημάδι που η εταιρεία έκανε όσο μπορούσαν να γίνουν.
“Παρόλο που δεν θα έπρεπε να επιβραβεύονται εταιρείες για τη λήψη μέτρων για να σταματήσουν τη δουλεία στην επιχείρησή τους, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ορισμένες εταιρείες, όπως η Apple, κάνουν περισσότερα από άλλες για να είναι διαφανείς σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν τη δουλεία στην αλυσίδα εφοδιασμού , “δήλωσε ο Peter Frankental, διευθυντής του προγράμματος των επιχειρήσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Amnesty UK.
“Αν και είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι η Apple ερευνά την αλυσίδα εφοδιασμού της με κοβάλτιο, εξακολουθεί να παραλείπει να αποκαλύψει όλους τους κινδύνους και τις καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατά στο μεσοδιάστημα”.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.