22 Νοέ 2024
READING

Η ΜΕΒΓΑΛ στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό

4 MIN READ

Η ΜΕΒΓΑΛ στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό

Η ΜΕΒΓΑΛ στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό

Υλοποιεί το πενταετές επενδυτικό της πλάνο για ενίσχυση των γραμμών παραγωγή της

Το 2021 η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξόδου της Vivartia από τη ΜΕΒΓΑΛ ενίσχυσε το μερίδιο της στην βιομηχανία που ίδρυσε ο πατέρας της στο 64,5%, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έγινε μέτοχος του 21,5% και η αδερφή της Νίκη Χατζάκου- Συμεωνίδη παρέμεινε με το 14%. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία σε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας, με έμφαση στις προϊοντικές κατηγορίες γάλα, γιαούρτι και τυροκομικά, ενισχύοντας επίσης τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεών της.

Αυτό το big deal ήταν η αρχή για την επαναφορά της εταιρείας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Ένα χρόνο μετά, η εταιρεία αποτιμούσε θετικά την προσπάθειά της να διαφυλάξει την κερδοφορία της και να ενδυναμώσει τη θέση της στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου (μετά το φόρο εισοδήματος) σημείωσαν αύξηση κατά 25% και διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,1 εκατ. ευρώ (αναπροσαρμοσμένο) την προηγούμενη χρήση. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας και του ομίλου διαμορφώθηκε στο ποσό των 129,6 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 116,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,95%, η οποία κρίθηκε ως ικανοποιητική λόγω των επισφαλειών που δημιουργούσε τότε το επισφαλές οικονομικό περιβάλλον.

Η επένδυση σε γραμμή παραγωγής φέτας

Κατά το 2021, οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο 35,7% του τζίρου της εταιρείας -όταν το 2020 βρίσκονταν στο 33,64%-, ποσοστό που σκοπεύει φέτος να ξεπεράσει η εταιρεία μέσα από στοχευμένες κινήσεις, ιδιαίτερα το κομμάτι της φέτας. Η ΜΕΒΓΑΛ εξάλλου βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης επενδυτικού προγράμματος που αφορά την επέκταση της τυροκομικής μονάδας. Ήδη η πρώτη φάση υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2022 και φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη. Αυτή την περίοδο αναμένεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός από τη Γερμανία προκειμένου το επόμενο διάστημα η νέα γραμμή παραγωγής να τεθεί σε λειτουργία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση της ολοκλήρωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Το ύψος της επένδυσης είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και αφορά κυρίως στην αύξηση παραγωγικότητας στη φέτα. Η κίνηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν κερδίζει συνεχώς μερίδιο, παρά το γεγονός ότι υστερεί σε σχέση με τις εξαγωγές του γιαουρτιού. Το 2021 οι εξαγωγές διαμορφώνονταν σε 60% για το γιαούρτι και 40% για την φέτα.

Στόχος η αύξηση των εξαγωγών

Η κίνηση κατά το πρώτο πεντάμηνο είναι ενθαρρυντική για την πορεία της εταιρείας μέσα στην υπόλοιπη χρονιά, κυρίως γιατί δεν συντρέχουν τα προβλήματα του 2022, που ταλαιπώρησαν την αγορά στο σύνολό της. Η βελτίωση στα αποθέματα πρώτης ύλης δίνει την δυνατότητα στη ΜΕΒΓΑΛ να επανέλθει δυναμικότερα στον χώρο των εξαγωγών, κάτι που ενισχύει και με την παρουσία της σε μεγάλες διεθνείς εκθεσιακές διοργανώσεις, όπως η PLMA World of Private Label στην Ολλανδία, και την προγραμματισμένη συμμετοχή της στην έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga τον Οκτώβριο στη Γερμανία.

Η εταιρεία αναπτύσσει ήδη από το 1985 την εξαγωγική της δραστηριότητα, φτάνοντας σήμερα να εξάγει 231 συνολικά προϊόντα της σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό είναι ότι 1 στα 5 γιαούρτια που εξάγει η Ελλάδα, φέρει τηνυπογραφή της ΜΕΒΓΑΛ. Ωστόσο, η αμερικανική αγορά είναι αυτή που έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη σε πωλήσεις της εταιρείας εκτός Ελλάδας. Οι εξαγωγές αφορούν κυρίως σε βιολογική φέτα και φθάνουν πλέον τα 9 εκατ. ευρώ.

Η εγχώρια αγορά και η επάνοδος της ΑΓΝΟ

Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, οι πωλήσεις λευκού γάλακτος υποχώρησαν σε όγκο κατά 6,4%, των τυριών κατά 5,1% και ειδικά της φέτας κατά 8,8%, του γιαουρτιού κατά 6,6%, της κρέμας γάλακτος κατά 5,3% και του σοκολατούχου γάλακτος κατά 4,8%. Αιτία ήταν οι μεγάλες ανατιμήσεις οι οποίες στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προκλήθηκαν πέρα από την αύξηση του κόστους ενέργειας και ζωοτροφών, και λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων γάλακτος, κυρίως αιγοπρόβειου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αναμένεται το φθινόπωρο η επανατοποθέτηση στην αγορά του brand ΑΓΝΟ, το οποίο πέρασε διά πυρός και σιδήρου για να καταλήξει το Απρίλιο του 2022 στα χέρια της οικογένειας Σαράντη και της Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Τα πρώτα προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, βούτυρο κ.ά.) αναμένεται να βρεθούν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ τον Σεπτέμβριο, με τη διανομή να εστιάζεται αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία. Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για τις αρχές της χρονιάς, το επαναλανσάρισμα μετατέθηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση του νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Σήμερα πλέον η ΜΕΒΓΑΛ συνεργάζεται με 54 φάρμες αγελαδινού γάλακτος που αποδίδουν 70.000 τόνους/ έτος, όπως και με 450 φάρμες αιγοπρόβειου γάλακτος με δυνατότητα παραγωγής 16.000 τόνων/ έτος. Χάρη στο εκτενές δίκτυο διανομής της, τα 7 υποκαταστήματα και τους 54 αντιπροσώπους της στην επικράτεια, η εταιρεία έχει πετύχει να διαθέτει 205 κωδικούς σε περισσότερα από 17.000 σημεία πώλησης στην ελληνική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.