23 Νοέ 2024
READING

Συνεχίζεται το ράλι του 2022 για τον όμιλο Quest

5 MIN READ

Συνεχίζεται το ράλι του 2022 για τον όμιλο Quest

Συνεχίζεται το ράλι του 2022 για τον όμιλο Quest

Όχημα ανάπτυξης η εμπορική δραστηριότητα και στο βάθος, επενδύσεις

Μετά την επιτυχημένη περσινή χρονιά, ο όμιλος Quest συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία και το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως αποδεικνύουν τα οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος της Εμπορικής Δραστηριότητας εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 22,5% έναντι των υπόλοιπων κλάδων δραστηριοποίησης.

Σπάζοντας το φράγμα του ενός δισ. ευρώ σε τζίρο το 2022, η Quest Συμμετοχών με βασικό μέτοχο τον Θεόδωρο Φέσσα παρουσίασε μια εξαιρετική πορεία στο διευρυμένο πεδίο δραστηριοτήτων της, με βασικά οχήματα την Apple, την ACS, τον τομέα της πληροφορικής και τις ΑΠΕ. Η ανοδική αυτή πορεία συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2023, με τον τομέα που περιλαμβάνει την Info Quest Technologies, την iSquare, την Quest on Line, την iStorm, την Clima Quest, την ΓΕΔ και την FoQus να εμφανίζει αύξηση πωλήσεων 22,5%, έναντι 20,5% των Υπηρεσιών Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi), 8,8% των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (ACS Courier) και 2,2% της Παραγωγής Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy).

Το διάστημα αυτό ο όμιλος Quest πέτυχε πωλήσεις 286 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 19,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων περί τα 13,7 εκατ. ευρώ περίπου. Σε σύγκριση με το 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20,1%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 15,3%, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) μειώθηκαν κατά 2,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) κατά 1,3%.

Ανάπτυξη μέσω Apple

Παρά τη γενικότερη αρνητική τάση που παρουσίασε η αγορά της τεχνολογίας το 2022, το οικοσύστημα της Apple εξέπληξε θετικά τον όμιλο Quest και το πρώτο τρίμηνο, που είδε την ζήτηση να ενισχύεται μετά την ισχυροποίηση της προηγούμενης χρονιάς.

Σε αντιδιαστολή με το 2021 όταν για ένα διάστημα στις αρχές του έτους τα καταστήματα ήταν κλειστά, τα δεδομένα της αγοράς για το 2022 ήταν εντελώς διαφορετικά με την αγορά να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Με την επαναφορά διαθεσιμότητας των προϊόντων Apple, και κόντρα σε αυτό το περιβάλλον η θυγατρική της Quest, iSquare Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην εμπορία προϊόντων της Apple, όσο και ο βραχίονας της λιανικής με αιχμή του δόρατος τα καταστήματα iStorm, σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις.

Κάτω από την ομπρέλα του εμπορικού τομέα δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες διανομής, η Infoquest και η iSquare, οι οποίες από κοινού κατέχουν μερίδιο πάνω από 40% στην εγχώρια αγορά διανομής τεχνολογίας καθώς και δύο εταιρείες λιανικής, η iStorm με ένα δίκτυο branded Apple καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και το online κατάστημα you.gr.

Τι αναμένεται από τις ΑΠΕ

Ήδη από πέρυσι, προβλεπόταν η ήπια ανάπτυξη του τέταρτου τομέα δραστηριοτήτων του ομίλου, ο οποίος σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της Quest Energy, που εμφάνισε το 2022 έσοδα 10 εκατ., ευρώ και ΕΒΙΤDA 7,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την νέα επενδυτική στρατηγική, εξάλλου, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της Quest Energy, που υπολογίζεται από 34 MW σε 40-45 MW. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η κατασκευή με εργολαβίες νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, περισσότερων ίσως σε αριθμό και μικρότερης ισχύος (π.χ. 0,5 MW), πέρα από όσα μεγαλύτερα έχουν εξαγοραστεί ή θα εξαγοραστούν μελλοντικά.

Εστίαση στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Ισχυρές προβλέπονται πως θα παραμείνουν οι προοπτικές και η ζήτηση στον κλάδο της πληροφορικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο σε δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο κομμάτι των συμπράξεων με το Δημόσιο.

Από την Uni Systems, που αποτελεί το βασικό όχημα του συγκεκριμένου τομέα, ο όμιλος προσδοκά έσοδα άνω των 190 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 176 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ διατηρεί ήδη ένα ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων που ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα δε ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εξειδικευμένης στον τομέα της εκπαίδευσης εταιρείας Έπαφος, αποτελώντας τον προάγγελο για ανάλογες κινήσεις με στόχο την είσοδο σε κάθετες αγορές, την συμπληρωματικότητα και την επίτευξη μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους.

Σημαντική ήταν άλλωστε πέρυσι και η συνεισφορά της Intelli Solutions στην κερδοφορία του ομίλου (5,5 εκατ. έσοδα, και 1,7 εκατ. EBITDA για το 2022), μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία, η οποία εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο της Quest Συμμετοχών πριν από περίπου δύο χρόνια.

Ο ρόλος της ACS

Ο τομέας των ταχυμεταφορών με την ACS Courier, ως leader της αγοράς , συνεχίζει να κερδίζει μερίδια εν μέσω υψηλού ανταγωνισμού, ωφελούμενος από την συνεχιζόμενη δυναμική του e-commerce.

Υπολογίζεται ότι πλέον ένα μεγάλο μέρος των ταχυμεταφορών που υπερβαίνει το 50% των συνολικών αποστολών που πραγματοποιούνται, προέρχονται από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες των εκάστοτε ηλεκτρονικών καταστημάτων και την ευρύτερη άνθιση του ecommerce τα τελευταία χρόνια και ιδίως από την πανδημία και ύστερα. Η ανάπτυξη αυτή του ηλεκτρονικού εμπορίου και η περαιτέρω ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια, ήταν εξάλλου ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε και την ACS να επενδύσει περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ για το νέο κέντρο διαλογής δεμάτων που δημιούργησε στο Αιγάλεω. Αποτέλεσε γενική μετπανδημική παραδοχή και αδήριτη ανάγκη από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων άλλωστε, η επένδυση σε υποδομές logistics και μάλιστα σε σύγχρονες υποδομές, κάτι στο οποίο η Ελλάδα ήταν ελλειμματική.

Η εταιρεία του ομίλου Quest έχοντας ήδη κάνει τις κινήσεις της επενδυτικά, εγκαινίασε το νέο hub διανομής τον Νοέμβριο του 2021, έχοντας την δυνατότητα να τριπλασιάσει την δυναμικότητα της διαλογής δεμάτων που διαχειρίζεται σε τουλάχιστον 50.000 τεμάχια κάθε ώρα. Ενδεικτικό είναι ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 το κέντρο διαλογής κατάφερε να εξυπηρετήσει περισσότερες από 10 εκατομμύρια αποστολές δεμάτων, με τον αριθμό αυτό να λαμβάνει ώθηση και να φτάνει σε αυτά τα επίπεδα και λόγω των εκπτωτικών περιόδων της Black Friday και της Cyber Monday αλλά και της εορταστικής περιόδου που ακολούθησε.

Εκτός αυτού, η ACS έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει 132 Smart Point Lockers σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Νάξο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Χανιά, Ρέθυμνο και έως το τέλος του 2023 θα έχει προσθέσει και άλλα προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την δυναμική της σε ένα ακόμη πεδίο παράδοσης προϊόντων που γνωρίζει άνθηση και έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και άλλων παικτών της αγοράς.

Στοχεύοντας μέσα στην επόμενη πενταετία να καταρρίψει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο προσεγγίζοντας τα 1,5 με 2 δισ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων, ο όμιλος σχεδιάζει κατά το 2023 να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Το ένα τρίτο αναμένεται να αξιοποιηθεί κυρίως για εξαγορές μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της πληροφορικής ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν. Το ένα τρίτο θα επενδυθεί για την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη και στο last mile για τον τομέα των ταχυμεταφορών, ενώ το τελευταίο το ένα τρίτο προορίζεται για τον τομέα της ενέργειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.