22 Νοέ 2024
READING

Ο ΟΤΕ, η Nova, η Vodafone αλλά και η ΔΕΗ στον “πόλεμο” της οπτικής ίνας

4 MIN READ

Ο ΟΤΕ, η Nova, η Vodafone αλλά και η ΔΕΗ στον “πόλεμο” της οπτικής ίνας

Ο ΟΤΕ, η Nova, η Vodafone αλλά και η ΔΕΗ στον “πόλεμο” της οπτικής ίνας

Πεδίο για ανάπτυξη και διαρκείς επενδύσεις προσφέρει η οπτική ίνα στην Ελλάδα

Πρωταγωνιστής των επενδύσεων είναι ο όμιλος ΟΤΕ, ενώ συνεπικουρούν στην ανάπτυξη του δικτύου και οι άλλοι δύο βασικοί παίκτες η Nova και η Vodafone. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι και δυνάμεις εκτός του κλάδου των τηλεπικοινωνιών όπως η ΔΕΗ, επενδύουν σε αυτόν τον τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Intrakat έχει αναλάβει για τις ανάγκες της ΔΕΗ, να κατασκευάσει ένα δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home) σε  τρεις αθηναϊκούς δήμους. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, επιτρέποντας σε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά στους δήμους Αμαρουσίου, Βάρης–Βούλας-Βουλιαγμένης και Γλυφάδας να έχουν στη διάθεσή τους υπερυψηλές ταχύτητες Internet.

Όπως προείπαμε, στο πεδίο των οπτικών ινών, κυρίαρχος επενδυτικά είναι ο όμιλος ΟΤΕ. Ο εσωτερικός ανταγωνισμός έχει εκτοξευθεί, ενώ η πολιτική εταιρειών όπως είναι για παράδειγμα η Nova, επικεντρώνεται στην προσφορά υπερυψηλών ταχυτήτων ίντερνετ, στα 500Μbps, στην ίδια τιμή με τη γραμμή των 100Mbps. To ακλόνητο γεγονός είναι πάντως ότι οι υπερυψηλές ταχύτητες αποτελούν την επόμενη μέρα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και όλοι οι παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τα δίκτυά τους, κερδίζοντας μερίδιο από την πίτα των εν δυνάμει συνδρομητών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οι συνδρομητές έχουν αυξηθεί σημαντικά στην αγορά των ταχυτήτων 100 Mbps, ύστερα και από την πρωτοβουλία του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες σε περιοχές και σημεία όπου υπήρχε η τεχνική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, υπήρχαν 733.484 συνδέσεις FTTC. Ο ΟΤΕ από το σύνολο αυτών των συνδέσεων καταλαμβάνει μεριδιακά το 82% της αγοράς, με 598.933 συνδέσεις και οι υπόλοιποι πάροχοι καλύπτουν τις υπόλοιπες 134.551 συνδέσεις. Χαμηλότερα είναι στις FTTH συνδέσεις (οπτική ίνα έως το σπίτι), που φτάνουν συνολικά τις 102.703 με τον ΟΤΕ να έχει τις 83.155 και τους υπόλοιπους παρόχους τις 19.548.

Ως προς τις συνδέσεις έως και 300 Mbps με FTTC στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ανέρχονταν αριθμητικά στις 68.134, με τον ΟΤΕ να έχει τις 54.667 και τους υπόλοιπους παρόχους τις 13.467. Σε ό,τι αφορά την οπτική ίνα έως το σπίτι (FTTH) σε ταχύτητες έως και 300 Mbps οι αριθμοί είναι ακόμα χαμηλότεροι καθώς συνολικά φτάνουν τις 13.336 συνδέσεις, με τον ΟΤΕ να έχει τις 10.584 και τους άλλους παρόχους μόλις 2.752.

Μακρύς ο δρόμος για να φτάσει η Ελλάδα σε υψηλές ταχύτητες ίντερνετ

Η χώρα μας πάντως έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει. Αυτό τουλάχιστον ήρθε να δείξει η πρόσφατη έρευνα της Ookla, η οποία ήρθε να αναδείξει το γεγονός ότι το δίκτυο ίντερνετ στην Ελλάδα κινείται ακόμα σε χαμηλές ταχύτητες, ενώ σε καλύτερο επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το mobile ίντερνετ. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι ταχύτητες λήψης των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασαν τα 45,41 Mbps στο download, κατατάσσοντας τη χώρα στην 93η θέση διεθνώς, εν αντιθέσει με τις ταχύτητες στο mobile που αγγίζουν τα 68 Mbps, με την χώρα να καταλαμβάνει την 31η θέση.

ΟΤΕ: Συνεχίζει τις επενδύσεις στην ανάπτυξη του FFTH

Πρόσφατα πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι ο όμιλος συνεχίζει να υλοποιεί τη στρατηγική του για την ανάπτυξη του FFTH μεγαλώνοντας το αποτύπωμά της στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Στόχος του ΟΤΕ είναι να φτάσει τα 1,4 εκατομμύρια σπίτια μέχρι το τέλος του 2023. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023, οι πελάτες FTTH κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ, κατά 29.000 για τον ΟΤΕ, με τη συνολική συνδρομητική βάση να αγγίζει τους 166 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ  αυξήθηκε σε 18% από 12% ένα χρόνο νωρίτερα.

Στο τοπίο που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, το βέβαιο είναι ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμη επεισόδια. Με περαιτέρω κορύφωση του ανταγωνισμού μεταξύ των πρωταγωνιστών και ταυτόχρονη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Που εν τέλει θα βρουν κερδισμένους όχι μόνο τους παρόχους των υπηρεσιών αυτών αλλά και τον καταναλωτή. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.