24 Νοέ 2024
READING

Μήπως το marketing χρειάζεται περισσότερη ενσυναίσθηση;

4 MIN READ

Μήπως το marketing χρειάζεται περισσότερη ενσυναίσθηση;

Μήπως το marketing χρειάζεται περισσότερη ενσυναίσθηση;

Η δύναμη της ενσυναίσθησης στα χέρια των marketers

Η ενσυναίσθηση παίζει καθοριστικό ρόλο στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους, τόσο στις προσωπικές σχέσεις όσο και στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για την ικανότητα να κατανοούμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα, τις προοπτικές και τις εμπειρίες των άλλων. Μήπως, όμως, λείπει από τη διαφημιστική βιομηχανία;

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι αποτελεί βασικό συστατικό της δημιουργικότητας, αφού η ενσυναίσθηση είναι στενά συνδεδεμένη με τη δύναμη της φαντασίας. Η διάκριση μεταξύ ενσυναίσθησης και συμπάθειας έγκειται στη διαδικασία της φαντασίας που ξεπερνά την απλή αντίληψη. Ενώ η συμπάθεια μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε και να νιώσουμε την κατάσταση κάποιου, η ενσυναίσθηση πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς οραματίζεται και βιώνει πώς πρέπει να είναι πραγματικά η κατάσταση αυτή. Γι’ αυτό και θα έπρεπε ιδανικά να συμπληρώνει τη δημιουργικότητα ως ένα επιπλέον φυσικό χαρακτηριστικό των επαγγελματιών του marketing.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει τελικά ενσυναίσθηση στον εργασιακό χώρο;

Κι όμως, δεν είναι μια νεοφερμένη έννοια στον κόσμο του marketing. Επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι, όταν μιλάμε για εταιρείες, όσο και αν χρησιμοποιούμε όρους που συνήθως κρατάμε για ανθρώπους, όπως «ταυτότητα», «ηθική», «ενσυναίσθηση», «σύνδεση», «αγάπη», «αξίες», η αλήθεια είναι ότι δεν παύουμε να αναφερόμαστε σε εταιρείες, με αντικειμενικό σκοπό και λόγο ύπαρξης τις πωλήσεις, με μετόχους που αναμένουν ανάπτυξη και επιβεβαίωση ότι έκαναν τη σωστή επένδυση.

Η ενσυναίσθηση των brands

Αλλά, σε αυτό το περιβάλλον όπου, χάρη στο ίντερνετ και τα social media, «ουδέν κρυπτόν», που οι καταναλωτές έχουν τη δύναμη με ένα «cancel» να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στην εικόνα και τα κέρδη των brands, που το κοινό όχι απλώς αναζητά, αλλά απαιτεί κοινωνική υπευθυνότητα και διαφάνεια, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση που τα τμήματα marketing και δημοσίων σχέσεων προσπαθούν να στήσουν στρατηγικές για να προστατεύσουν τη θετική εικόνα μιας εταιρείας, ακόμα και αν δεν έχει κάνει κάτι λάθος· θα μπορούσε το ατόπημα να καραδοκεί, οπότε οφείλουν να έχουν έντιμο πρότερο βίο, που θα τους βοηθήσει να επανέλθουν γρήγορα από ένα χτύπημα, μια ηθική αστοχία, μια κίνηση ραστιστική/ κοινωνικά αναίσθητη/ ανήθικη / αδιάφορη για το περιβάλλον.

Οφείλουν να είναι ένα brand που νοιάζεται. Ένα brand που μπορεί να αντιληφθεί ποιες είναι οι αρχές των Millennials και της Gen Z Z, των καταναλωτών που έχουν περισσότερες απαιτήσεις από όλες τις προηγούμενες γενιές, που δηλώνουν σε έρευνες ότι η ηθική στάση μιας μάρκας μπορεί να επηρεάσει τις αγορές τους. Εξάλλου, με τον ανταγωνισμό που υπάρχει, σίγουρα δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς burger ή χωρίς κινητό. Παράλληλα, υπάρχει και μία άλλη παράμετρος, που αφορά τον καταναλωτή και από την οποία μπορεί μια μάρκα να επωφεληθεί, αν τηρήσει τη σωστή στάση: η αίσθηση ότι ως αγοραστής κάνει το σωστό, ότι με την αγορά του κάνει μια ηθική επιλογή, κάτι που του δίνει επιβεβαίωση.

To παράδειγμα της Nike

Η δύναμη της αφήγησης για την πρόκληση της ενσυναίσθησης και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των ανθρώπων είναι μια κρίσιμη πτυχή της δημιουργικής εργασίας και συνακόλουθα του marketing. Είτε μοιραζόμαστε την ιστορία μας με τους πελάτες είτε με το κοινό τους, ο στόχος είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν, να δείξουν το ενδιαφέρον τους και να νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν.

Το έργο της Nike τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αποτελεί ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του αντίκτυπου του storytelling. Η ικανότητά του αθλητικού brand να παρασύρει το κοινό στις αφηγήσεις του, χρησιμοποιώντας καθηλωτικές εικόνες, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων του.

Κι όμως, είναι επιλογή

Η ενσυναίσθηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο των άρθρων και των συζητήσεων για την βέλτιστη ηγεσία τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να φαίνεται προφανές εκ των υστέρων, αλλά η κατοχή των soft skills της ακρόασης, της κατανόησης και του να κάνει κανείς τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους ακούν, αποτελεί το θεμέλιο κάθε παραγωγικής εργασιακής σχέσης.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι η “επιδημία της μοναξιάς” που απασχολεί τους εργοδότες;

Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης δημιουργεί ένα ανοιχτό δημιουργικό περιβάλλον, όπου τα άτομα αισθάνονται ελεύθερα να αναλαμβάνουν ρίσκα και να προωθούν τη δημιουργικότητά τους περαιτέρω. Γιατί λοιπόν είναι κάτι για το οποίο γράφουμε και όχι μια δεύτερη φύση; Μπορεί να διδαχθεί ή γεννιόμαστε με αυτή;

Σε ορισμένα άτομα, η ενσυναίσθηση φαίνεται να είναι έμφυτη και να αναδύεται αβίαστα από μέσα τους. Ωστόσο, μπορεί να γίνει επιλογή – μια συνειδητή απόφαση που αποφέρει πλεονεκτήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους όταν επιλέγεται ενεργά. Μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε πιο σχετιζόμενες και ευφάνταστες ιδέες, ενώ παράλληλα καλλιεργεί μια ατμόσφαιρα όπου τα άτομα αισθάνονται ελεύθερα να εξερευνούν δημιουργικά εγχειρήματα και να συμμετέχουν σε μια ανοιχτή συνεργασία. Και όταν αυτά εφαρμόζονται στο marketing, τότε περιπτώσεις όπως αυτή της Nike, πολλαπλασιάζονται. 

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.