28 Απρ 2024
READING

Το νοσταλγικό rebranding της Nickelodeon

4 MIN READ

Το νοσταλγικό rebranding της Nickelodeon

Το νοσταλγικό rebranding της Nickelodeon

Το νέο logo της Nickelodeon έρχεται από το παρελθόν

Όσοι μεγάλωσαν στα ’90s, θυμούνται καλά την πορτοκαλί πιτσιλιά, που ήταν ήταν σύμβολο μιας ανέμελης παιδικής ηλικίας. Αντιπροσώπευε όμως και κάτι πιο σημαντικό: το πρωτοποριακό παιδικό καλωδιακό δίκτυο, Nickelodeon. Το αγαπημένο splat εξαφανίστηκε από την οπτική ταυτότητα της μάρκας το 2009, αλλά τώρα επιστρέφει, με αφορμή το πρώτο του rebrand του αμερικανικού καναλιού μετά από 14 χρόνια.

Όταν το καλωδιακό δίκτυο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1979, είχε ένα απλό μαύρο λεκτικό σήμα που άλλαξε ελαφρώς όταν απέκτησε ένα logo που παρέπεμπε σε φλίπερ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ωστόσο, με μια μεγάλη αναδιάρθρωση το 1984, προέκυψε μια νέα ταυτότητα της μάρκας: το φλίπερ logo αντικαταστάθηκε με ένα ανανεωμένο wordmark που έγραφε “Nickelodeon” με μια παχουλή γραμματοσειρά που ονομαζόταν Balloon, πάνω από μια πορτοκαλί κηλίδα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Fanta ανανεώνει το logo της

Στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, η πορτοκαλί κηλίδα υπέστη πολλές μεταμορφώσεις -ένα φύλλο, ένα αερόστατο, ένα αστέρι- αλλά η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παραλλαγή ήταν το splat, εμπνευσμένο από το σήμα κατατεθέν της Nickelodeon, την πράσινη γλίτσα, που έγινε διάσημη από το εξαιρετικά δημοφιλές στην Αμερική τηλεοπτικό πρόγραμμα του δικτύου, You Can’t Do That On Television.

Η επιστροφή του splat

Όμως, το 2009, το splat εξαφανίστηκε για άγνωστο λόγο. Ωστόσο ο λόγος για τον οποίο επιστρέφει, είναι προφανής: οι σύγχρονοι γονείς έχουν μια προσωπική σχέση με τη μάρκα. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς ήταν κάποτε οι ίδιοι παιδιά του Nickelodeon και τώρα αναζητούν έναν χώρο όπου τα παιδιά τους μπορούν να αγκαλιάσουν τη δική τους παιδική ηλικία και όπου μπορούν να επανασυνδεθούν με το δικό τους εσωτερικό παιδί.

Το rebrand, λοιπόν, απευθύνεται τόσο στη σημερινή γενιά παιδιών όσο και στους νοσταλγούς γονείς τους. Σήμερα, το κύριο πεδίο ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς είναι ο ποιοτικός χρόνος και οι κοινές εμπειρίες. Το Nickelodeon βλέπει τον εαυτό του ως έναν τρόπο να φέρει τις οικογένειες κοντά γύρω από τη χαρά της παιδικής ηλικίας και της διασκέδασης.

Η εξέλιξη της Nickelodeon

Η Nickelodeon δεν είναι ένα ακόμη δίκτυο – έχει εξελιχθεί σε ένα ολόκληρο οικοσύστημα ψυχαγωγίας, που περιλαμβάνει θέρετρα, θεματικά πάρκα, ακόμη και ένα pop/R&B girl band. Σήμερα, η Nickelodeon αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από μεγαθήρια της ψυχαγωγίας όπως η Disney, η Pixar και το Netflix, καθώς και από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Για να παραμείνει επίκαιρη σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, ένα rebrand είναι απαραίτητο για να γοητεύσει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες γενιές.

Το 2023, η Nickelodeon αγκαλιάζει το DNA της δεκαετίας του ’90 διπλασιάζοντας τα νοσταλγικά της στοιχεία. Η ομάδα marketing συνεργάστηκε με το γραφείο σχεδιασμού Roger για την ανάπτυξη ενός νέου οδηγού στυλ που αγκαλιάζει τη δημιουργική ελευθερία και τη χαλαρότητα, που κάποτε ήταν συνώνυμα της Nickelodeon, αλλά είχαν υποχωρήσει με την πάροδο των ετών.

Αυτό περιελάμβανε την επαναφορά του πορτοκαλί χρώματος και, φυσικά, την έμφαση στη γλίτσα. Η ομάδα δημιούργησε ακόμη και μια συσκευή παραγωγής γλίτσας που ζωντανεύει την εμβληματική ουσία με το πάτημα ενός κουμπιού.

“Πύλη για διασκέδαση”

Η καμπάνια που ονομάστηκε “Portal to Fun” και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία Callen, ξεκίνησε ήδη και προβάλλεται στο τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα: Η Pepsi αποφάσισε να αλλάξει ταυτότητα ύστερα από 15 χρόνια

Για να παρουσιάσουν το rebranding, επιστρατεύτηκαν έξι οίκοι κινουμένων σχεδίων. Καθένας από αυτούς σχεδίασε ένα σποτ με ένα βαριεστημένο παιδί σε διάφορα περιβάλλοντα – μια αίθουσα αναμονής, ένα τραπέζι φαγητού, ακόμα και στο δρόμο. Το παιδί θα παρατηρούσε μια φωτεινή πορτοκαλί κηλίδα στο πάτωμα ή στο ταβάνι και στη συνέχεια θα έβαζε το κεφάλι, το δάχτυλο ή το πόδι του μέσα από αυτή, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του σε έναν κόσμο γεμάτο με χαρακτήρες της Nickelodeon.

Με το νοσταλγικό rebranding της, η Nickelodeon στοχεύει να ξυπνήσει αγαπημένες αναμνήσεις του παρελθόντος και ταυτόχρονα να γοητεύσει μια νέα γενιά τηλεθεατών. Η επιστροφή του splat συμβολίζει μια ανανεωμένη δέσμευση στη διασκέδαση, τη δημιουργικότητα και τις κοινές εμπειρίες, αντανακλώντας την εξελισσόμενη δυναμική των οικογενειών και το συνεχώς διευρυνόμενο τοπίο της ψυχαγωγίας. Καθώς το Nickelodeon αγκαλιάζει τις ρίζες της δεκαετίας του ’90, προσκαλεί όλους να περάσουν από την πύλη και να ανακαλύψουν ξανά τη χαρά του να είναι κανείς παιδί.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Nickelodeon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.