Πώς αλλάζουν οι τάσεις στην αγορά αλκοόλ
Παρά την επαναλειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων στον απόηχο της πανδημίας, η κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση σε χώρους εστίασης μειώνεται. Οι αναδυόμενες τάσεις υποδηλώνουν ότι η αγορά αλκοόλ εξακολουθεί να μετατοπίζεται με τρόπους που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την πανδημία, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, Kantar.
Στην έκθεση, με τίτλο “Shopping for Beverage Alcohol”, συμμετείχαν 2.000 καταναλωτές άνω των 21 ετών που αγόρασαν αλκοόλ τους τελευταίους τρεις μήνες, με το 52% των ερωτηθέντων να είναι γυναίκες και το 48% άνδρες. Η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα ήταν οι Millennials, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 38% των ερωτηθέντων, ενώ η μικρότερη ηλικιακή ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα ήταν η Gen Z, που αντιπροσώπευε το 8% των ερωτηθέντων.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 23% των καταναλωτών έπιναν περισσότερο στο σπίτι τους τελευταίους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 16% που έπιναν περισσότερο σε καταστήματα εστίασης. Ωστόσο, οι καταναλωτές κάνουν γενικότερα περικοπές, με το 21% να αναφέρει ότι ήπιε λιγότερο κατά την ίδια περίοδο στο σπίτι, σε σύγκριση με το 25% όσων πίνουν σε μπαρ και εστιατόρια που ανέφεραν το ίδιο.
Less is more
Έχει παρατηρηθεί μια τάση μεταξύ των νεότερων γενεών, ιδίως της Gen Z (21%) και των Millennials (18%), να καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ και να αναζητούν μη αλκοολούχες επιλογές. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των καταναλωτών έχουν αγοράσει μπύρα χωρίς αλκοόλ τον τελευταίο χρόνο.
Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι η ύπαρξη μιας μη αλκοολούχου επιλογής σε ένα μπαρ ή εστιατόριο είναι σημαντική για πολλούς καταναλωτές, με το 21% να αναφέρει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική τους ικανοποίηση. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για μη αλκοολούχα ποτά και οι επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται σε αυτή την τάση μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες.
Ένας λόγος που κρύβεται πίσω από την τάση αυτή θα μπορούσε να είναι η αυξανόμενη επιθυμία για προϊόντα που κάνουν καλό στην υγεία. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και γνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις που θα τους επιτρέπουν να κοινωνικοποιούνται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Τα είδη αλκοόλ
Φαίνεται ότι οι καταναλωτές στρέφονται προς τις έτοιμες προς κατανάλωση επιλογές, όπως τα σκληρά seltzers (ανθρακούχα αναψυκτικά με αλκοόλ) με ποσοστό 33% και τα κοκτέιλ RTD με ποσοστό 37%, τα οποία θεωρούνται βολικές και φιλικές προς το κόστος εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά.
Επιπλέον, οι εναλλακτικές επιλογές μπύρας, όπως και τα αναμεμειγμένα ποτά με σόδα (58%), κερδίζουν επίσης δημοτικότητα, ενώ ακόμη και τα πιο αντισυμβατικά αλκοολούχα προϊόντα, όπως ο καφές με αλκοόλ (49%), παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Αυτές οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και συμπεριφορές των καταναλωτών υποδηλώνουν μια τάση προς μια πιο συνειδητή και καινοτόμο κατανάλωση αλκοόλ.
Διαβάστε ακόμα: Πώς αλλάζει η βιομηχανία των αλκοολούχων
Ωστόσο, η καινοτομία δεν είναι το μόνο πράγμα που οδηγεί τις πωλήσεις. Οι περιστάσεις καθοδηγούν, επίσης, τις αγορές όλων των τύπων αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, των αλκοολούχων ποτών και του κρασιού. Το 33% των καταναλωτών αγόρασε τουλάχιστον μία από αυτές τις κατηγορίες για κάποια περίσταση, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στους εμπόρους ή στις μάρκες αλκοολούχων ποτών που πραγματοποιούν σημαντικό ποσοστό των πωλήσεών τους μέσω μπαρ και εστιατορίων. Για να επιβιώσουν από αυτή τη μετατόπιση, ο πειραματισμός και η προσαρμογή στα ενδιαφέροντα των καταναλωτών μπορεί να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν, αλλά και να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους στην εξελισσόμενη αγορά οινοπνευματωδών ποτών.
Με πληροφορίες από Marketing Dive
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.