Πώς οδήγησε τη Μαστίχα Χίου σε όλο τον κόσμο
Η Mediterra ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002 στα πλαίσια της τότε αναδιοργάνωσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με βασικό σκοπό την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προβολής για τη μαστίχα Χίου, τον σχεδιασμό και παραγωγή προϊόντων, την διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής της μαστίχας, την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων λιανικής πώλησης και τον σχεδιασμό και την εκτέλεση προωθητικών ενεργειών.
Παρά την εναλλαγή των συνθηκών και του οικονομικού κλίματος διεθνώς, η Mediterra τα κατάφερε περίφημα. Έχοντας στη μετοχική της σύνθεση την Ένωση Μαστοχιπαραγωγών Χίου, το Zaitech Fund της Attica Ventures και την Korres -από τα τέλη 2017 η Μorgan Stanley (μέσω του North Haven Private Equity Asia IV) και η κινεζική εταιρεία διανομής δερμοκαλλυντικών προϊόντων, Prefix, κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο-, η εταιρεία διαχειρίζεται το σήμα mastihashop, mastihacorner, ενώ λειτουργεί μονάδα παραγωγής προϊόντων στη Χίο, όπου παρασκευάζονται διαφορετικά προϊόντα όλων των κατηγοριών.
Παράλληλα η εταιρεία είναι διανομέας της μαστίχας Χίου (μόνο Ελλάδα), της τσίκλας ΕΛΜΑ (μόνο Ελλάδα), των παραφαρμακευτικών προϊόντων Art of Nature, των καλλυντικών προϊόντων mastihacare και των λικέρ μαστίχας Enosis και Kentos. Το μερίδιο αγοράς της ΕΛΜΑ διαμορφώνεται στο 6-7%. Τα κύρια κανάλια διάθεσης των προϊόντων μαστίχας της Mediterra είναι τα σούπερ μάρκετ απ’ όπου προέρχεται το 30% των πωλήσεων, τα φαρμακεία, τα αεροδρόμια και η επιλεκτική διανομή.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία διατηρεί συμμετοχές στις εταιρείες Mastiha Damla Sakiz (15% από το 2016), Κέντρο Έρευνας Μαστίχας Α.Ε. (36% από το 2017) και το Ινστιτούτο Γαστρονομίας Μαστίχας (100% από το 2008).
Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας
Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα σε νέες εγκαταστάσεις στην Καλλιμασιά της Χίου, αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για τη Χίο και τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμών αφού σε αυτό συμπυκνώνονται οι μελλοντικές προσδοκίες της Μαστίχας.
Όραμα των ιδρυτικών μετόχων είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα που θα συντονίζει την ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα για τη μαστίχα. Ερευνητικός φορέας που θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές και ο οποίος τελικά θα λειτουργεί ως γέφυρα γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στη μαστίχα.
Δημιουργοί είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ποσοστό 36%), η Mediterra (36%), η Iasis Pharma (20%), με 4% η Pharma Q -ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2008 με στόχο τη διάθεση φαρμακευτικών, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και δερμοκαλλυντικών στην ελληνική και διεθνή αγορά. Από τον Ιούλιο του 2010 αποτελεί θυγατρική οντότητα της Iasis Pharma- και με ανάλογο ποσοστό η Pharmagnose, το spin-off του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που δημιουργήθηκε το 2013 και διατηρεί σύμφωνα συνεργασίας στο πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης με σημαντικές εταιρίες καλλυντικών της Ελλάδας (Korres, Apivita, Papoutsanis) και του εξωτερικού (Soliance, Codiff, L’Oreal), όπως και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φυτοθεραπευτικών και των δραστικών εκχυλισμάτων (Frutarom, Iasis, Naturex, Unipharma, Libytec).
Κοινή πεποίθηση των μετόχων και της διοίκησης του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα σημαδέψει το μέλλον της μαστίχας τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας στο παζλ των επιτυχημένων πρωτοβουλιών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (εργοστάσιο ΕΛΜΑ, ίδρυση mastihashop, ίδρυση Μουσείου Μαστίχας) το κομμάτι της εφαρμοσμένης έρευνας σε συνέχεια της αυτοχρηματοδοτούμενης επιστημονικής έρευνας που έχει αρχίσει από την Ένωση και τις θυγατρικές της τα τελευταία 20 χρόνια.
Κινήσεις εξωστρέφειας
Το 2022 ο τζίρος της εταιρείας άγγιξε τα 11 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ανήλθε σε περίπου 25 εκατ. ευρώ με τις πρώτες εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά να κάνουν λόγο για θετικό πρόσημο στην πορεία των πωλήσεων. Ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας δεν διακόπηκε στη διάρκεια του έτους καθώς οδηγούν οι εξαγωγές της μαστίχας κυρίως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή παραφαρμακευτικών προϊόντων. Σημαντική είναι η ζήτηση στην Ασία και στην Βόρεια Αμερική. Ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Ασία απορροφούν το 25% της παραγωγής μαστίχας για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Σήμερα τα καταστήματα mastihashop της Mediterra σε όλη την Ελλάδα είναι οκτώ, εκ των οποίων δύο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, χωρίς να περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής η δημιουργία νέων στα σχέδια της διοίκησης. Την ίδια ώρα, η εταιρεία προετοιμάζεται για μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση εκτός Ελλάδος, αντίστοιχη με αυτή που πραγματοποίησε στην Τουρκία μέσω συμμετοχής στην εταιρεία διανομής Mastiha Damla Sakiz, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε χώρες όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Κύπρος. Η Mediterra διέθετε μάλιστα και καταστήματα στις χώρες αυτές, τα οποία έκλεισαν λόγω της πανδημίας.
Στόχος, ο κόμβος μαστίχας
Περίπου 2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακαίνιση του όμορου με το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας κτιρίου όπου στεγάζονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, την αποκατάσταση όψεων του κτιρίου αλλά και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών με στόχο την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας. Παράλληλα, δρομολογούνται επενδύσεις 7-8 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2030 με στόχο τη δημιουργία ενός οργανωμένου κόμβου εμπειρίας μαστίχας που θα περιλαμβάνει, κατάστημα mastihashop, mastiha cooking school και mastiha treatment centre.
Στα σχέδια της Mediterra είναι η είσοδος στο χώρο των υπηρεσιών, αλλά και η ανάπτυξη στα Μαστιχοχώρια, μεταξύ Πυργίου και Ελάτας, του πρώτου οργανωμένου μαστιχώνα, συνολικής επιφάνειας 60 στρεμμάτων, βιολογικά καλλιεργούμενου. Εκεί θα υπάρχει σταθμός παρατήρησης, όπου οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τον τρόπο παραγωγής της μαστίχας.
Η μαστίχα και οι άλλοι
Βάσιμες προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας το 2023 δημιουργούν τα μείγματα σκόνης μαστίχας σε φακελάκια. Συγκεκριμένα τον επόμενο μήνα, θα λανσαριστεί στην αγορά σκόνη μανταρινιού η χρήση της οποίας θα είναι ως πρώτη ύλη ζαχαροπλαστικής που θα διανέμεται στην λιανική και στην επαγγελματική αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Mediterra θα μπει στην στην καλλιέργεια μανταρινιού. Παράλληλα, τα σχέδιά της περιλαμβάνουν και την διάσωση του Προβάτου Χιακής Φυλής. Πρόσφατα προχώρησε στην απόκτηση των πρώτων 25 χιώτικων προβάτων και στόχος είναι σε πρώτη φάση να φτάσει τα 70-75, να δημιουργήσει πιλοτικό στάβλο επίδειξης και μέσα στην επόμενη τριετία να αναπτύξει σχετική δραστηριότητα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.