Ψηφιοποίηση, data, 5G και ηλεκτρονικές συναλλαγές συνθέτουν το μέλλον
Στη συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής του ομίλου, εστιάζει ο ΟΤΕ προτεραιοποιώντας την υποδομή Fiber To The Home (FTTH), τα δίκτυα 5G και την ψηφιακοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον πελάτη. Στόχος του να αλλάξει καθοριστικά τις ψηφιακές υποδομές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και να την οδηγήσει στην Κοινωνία των Gigabit, ικανοποιώντας την ανάγκη των καταναλωτών για ολοένα και περισσότερα δεδομένα.
Κατά την περσινή χρήση, τόσο τα έσοδα, όσο και η κερδοφορία στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται λόγω της μακροοικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας και ο ανταγωνισμός εντείνεται, ο ΟΤΕ έχει όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά, αξιοποιώντας τα δυνατά του σημεία. Οι επενδύσεις θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα -των 640 εκατ. ευρώ- για να επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά στην κάλυψη FTTH, το 5G και τη δραστηριοποίηση σε νέες αγορές.
Η ψηφιακή αλλαγή
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 ο όμιλος ανέλαβε τη δέσμευση να φέρει την οπτική ίνα (Fiber To The Home-FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Απευθυνόμενοι τότε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom (μέτοχος με 51,6% του ομίλου ΟΤΕ), Tim Höttges και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, είχαν αποκαλύψει ότι μόνο από τις επενδύσεις αυτές, αναμένεται να καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.
Η επαναστατική αυτή ψηφιοποίηση, συμπληρώνεται από την άμεση ενίσχυση των υψηλών ταχυτήτων, αναβαθμίζοντας, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές Cosmote όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό, στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης, και για τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.
Fiber To The Home
Οι συνδέσεις FTTH προσφέρουν μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως υψηλότερες ταχύτητες λήψης και αποστολής δεδομένων, ενώ είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς τα δίκτυα οπτικών ινών έχουν 10 έως 15 φορές μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη ροή δεδομένων από τα δίκτυα χαλκού.
Το FTTH προσφέρει αξιοπιστία και σταθερότητα, καθώς οι οπτικές ίνες παρέχουν σταθερή απόδοση και ταχύτητα σύνδεσης στο Internet, χωρίς επιρροές από εξωγενείς παράγοντες (υγρασία, κρύο, μαγνητικά πεδία). Επιπλέον, με τις οπτικές ίνες ο συνδρομητής έχει σταθερή υπερ-υψηλή ταχύτητα, ακόμα και όταν είναι online ταυτόχρονα πολλές συσκευές και «τρέχουν» παράλληλα «βαριές» εφαρμογές. Η ποιότητα της σύνδεσης διευκολύνει επίσης σημαντικά τη χρήση των υπηρεσιών και εφαρμογών video conference, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διακοπές ή καθυστερήσεις.
Αυξανόμενη ζήτηση για δεδομένα
Την ίδια στιγμή η Cosmote αναμένει περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας για το 2023. Με δεδομένη τη στρατηγική της εταιρείας για διαρκή αναζήτηση νέων πηγών εσόδων, η εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει περαιτέρω την αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων και τα οφέλη από τις επενδύσεις στο δίκτυό της για να ενισχύσει περαιτέρω τη βάση εσόδων της, με σκοπό τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας.
Η εταιρεία θα συνεχίσει την επέκταση του 5G δικτύου σε όλη την επικράτεια, ενώ ήδη σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ξεπερνούν το 1Gbps. Στο τέλος του 2022, εξάλλου, η Cosmote παρείχε κάλυψη δικτύου 5G σε ποσοστό πάνω από 80% του πληθυσμού και έχει θέσει ως στόχο το 90% για το τέλος του 2023. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες 37 πόλεις στην Ελλάδα καταγράφουν ήδη κάλυψη άνω του 90%, ενώ οι ταχύτητες υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps.
Η στροφή στην ηλεκτρονικές συναλλαγές
Η εμπειρία της τελευταίας διετίας απέδειξε ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και η αύξηση αυτή θα προκύψει αντικαθιστώντας σταδιακά και μέχρι ένα βαθμό τη χρήση μετρητών. Βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2021 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος συνολικής αξίας σχεδόν 49 δισ. ευρώ.
Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, η Cosmote λάνσαρε στα τέλη του 2022 το payzy, ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό εργαλείο που απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον τηλεπικοινωνιακό τους πάροχο. Μέσα από το mobile app που μπορεί να κατεβάσει από το Google Play και το App Store, ο χρήστης αποκτά πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών μέσω του κινητού τηλεφώνου του.
Ο αριθμός των ενεργών χρηστών του mobile application έφτασε μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας ήδη τα 3,9 εκατ. επιτυγχάνοντας 94% διείσδυση στην ενεργή συνδρομητική βάση, ένα σημαντικό επίτευγμα τόσο για την αναβάθμιση της εμπειρίας των πελατών, όσο και για την εξοικονόμηση κόστους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.