Η Dove φτιάχνει μια πινακίδα από σύριγγες για να “τρυπήσει” τα τοξικά beauty trends
Η Dove δεν είναι γνωστή μόνο για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αλλά και για την έμπρακτη υπεράσπιση της αξίας της αυτοεκτίμησης. Από το 2004 το brand επενδύει σε projects που βοηθούν τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες, να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εικόνα τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, χτίζοντας την αυτοπεποίθησή τους.
Τώρα, το αμερικανικό brand προσωπικής φροντίδας, που ανήκει στη βρετανική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Unilever, αναλαμβάνει μία νέα πρωτοβουλία γύρω από τα τοξικά πρότυπα ομορφιάς. Μετά την επιτυχία της περσινής καμπάνιας “Toxic Influence”, η Dove καταπιάνεται αυτή τη φορά με το θέμα των ενέσιμων ουσιών.
Διαβάστε ακόμα: Η Dove κάνει εκστρατεία κατά των μη ρεαλιστικών φίλτρων ομορφιάς
Ενέσιμες αισθητικές παρεμβάσεις σε παιδιά;
Παρόλο που τα πρόσωπά τους είναι ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, ένας ανησυχητικός αριθμός παιδιών ηλικίας 14 έως 17 ετών καταφεύγει σε ακραία μέτρα για να αλλάξει την εμφάνισή του, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας, Η ραγδαία αύξηση του botox και των μη ρεαλιστικών φίλτρων ομορφιάς μεταξύ των εφήβων ώθησε τη Dove να δημιουργήσει μια τολμηρή OOH ενεργοποίηση που αποτελείται εξ ολοκλήρου από σύριγγες.
Η διαφημιστική πινακίδα, η οποία βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο του Τορόντο, έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας δεκάδες χιλιάδες σύριγγες ιατρικού τύπου – το ίδιο είδος δηλαδή που χρησιμοποιείται σε αυτές τις διαδικασίες.
Η Dove παίρνει θέση ενάντια στα φίλτρα που παραμορφώνουν την πραγματική ομορφιά
Ενώ τα φίλτρα των social media μπορούν να αποτελέσουν πηγή διασκέδασης και αυτοέκφρασης, ορισμένα εφέ –όπως το πρόσφατο trend, Bold Glamour του TikTok– παραμορφώνουν δραματικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και μπορούν να ενισχύσουν μη ρεαλιστικά και επιβλαβή πρότυπα ομορφιάς – ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Εν τω μεταξύ, το 48% των κοριτσιών που “πειράζουν” σε τακτική βάση τις φωτογραφίες τους έχουν χαμηλότερη εκτίμηση για το σώμα τους σε σύγκριση με το 28% των κοριτσιών που δεν το κάνουν. Η πρόσφατη καμπάνια #TurnYourBack της Dove απευθύνθηκε σε αυτά τα κορίτσια στις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν, καλώντας τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητά της να αντισταθούν στα φίλτρα. Το εγχείρημα αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσης της μάρκας για #NoDigitalDistortion σε οποιαδήποτε διαφήμιση ή marketing.
Η έρευνα της Dove διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά κορίτσια με χαμηλότερη εκτίμηση του σώματος αισθάνονται ότι δεν φαίνονται αρκετά καλά χωρίς επεξεργασία φωτογραφιών. Επιπλέον, τα φίλτρα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας για το 52% των νεαρών κοριτσιών και το 77% προσπαθεί να αλλάξει ή να κρύψει τουλάχιστον ένα μέρος του σώματός του πριν δημοσιεύσει μια φωτογραφία του.
Διαβάστε ακόμα: Τα robot της Unilever και η τεχνητή νοημοσύνη
Αυτό υποδηλώνει ότι η αθροιστική επίδραση των φίλτρων και της ψηφιακής παραμόρφωσης με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί και χαμηλή αυτοεκτίμηση μεταξύ των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών, ενώ ασκείται και “πίεση εμφάνισης”, γνωστή και ως appearance pressure, που αφορά την πίεση που νιώθει κάποιος για να μοιάζει με ιδεώδη εμφανίσιμα μοντέλα.
Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι που κάνουν τη Dove ένα τόσο αγαπητό brand στους καταναλωτές. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση των πελατών του για τέτοια ζητήματα δεν αναβαθμίζει μόνο το brand στα μάτια τους, αλλά μπορεί πράγματι να οδηγήσει στην πολυπόθητη αλλαγή. Ήδη τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία μας έχει γίνει ανοιχτή σε ζητήματα διαφορετικότητας. Για να συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να συνδράμουν όλοι. Με τον πρώτο λόγο να ανήκει φυσικά στα ίδια τα brands.
Με πληροφορίες από The Drum
Photo: Dove | The Drum
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.