Ποιο είναι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης;
Η υγειονομική περίθαλψη βρίσκεται σε διαδικασία ταχύτατης αναδιαμόρφωσης, με κινητήρια δύναμη την πρωτοποριακή νέα τεχνολογία και την ανάγκη για πιο οικονομικά αποδοτική περίθαλψη και βελτιωμένα αποτελέσματα στην υγεία.
Ο κλάδος λαμβάνει ήδη μέτρα για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων των προηγμένων τεχνολογιών, από λύσεις με τεχνητή νοημοσύνη έως ψηφιακά οικοσυστήματα. Αυτές οι αλλαγές και οι εξελίξεις θα ανοίξουν σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά για τις εταιρείες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλους παρακείμενους κλάδους.
Άνοδος της τηλεϊατρικής
Η πανδημία κατέστησε την τηλεϊατρική απαραίτητο εργαλείο για την παροχή εξ αποστάσεως φροντίδας ασθενών. Η τηλεϊατρική έχει μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα μέσω της βελτιωμένης διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, της μείωσης των χρόνων μετακινήσεων, της κοινής στελέχωσης με επαγγελματίες υγείας και των λιγότερων και συντομότερων παραμονών στα νοσοκομεία.
Διαβάστε ακόμα: Eίναι τα wearables το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης;
Η παγκόσμια αγορά τηλεϊατρικής εκτιμάται πως ήταν στα 96 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 και αναμένεται να ανέλθει σε 250 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση Telemedicine Market – Growth, Trends, COVID-19 Impact, and Forecasts (2023-2028) της Mordor Intelligence.
Νέες φορητές συσκευές και συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης
Μια άλλη τάση είναι η αυξανόμενη χρήση wearables και άλλων συσκευών απομακρυσμένης παρακολούθησης. Τα wearables μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της σωματικής δραστηριότητας. Οι συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, και να παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
Οι φορητές συσκευές είναι χρήσιμες σε ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων για ασθενείς στο σπίτι, σε νοσοκομειακούς θαλάμους και σε οίκους ευγηρίας. Μάλιστα, πολλές εταιρείες φορητών συσκευών καταναλωτικής ποιότητας, όπως η Apple και η Fitbit, εισέρχονται στην αγορά φορητών συσκευών ιατρικής ποιότητας για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.
Ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στην υγειονομική περίθαλψη
Μια εξίσου ισχυρή τάση είναι η αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της μηχανικής μάθησης (ML) στην υγειονομική περίθαλψη. Οι δύο τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση δεδομένων ασθενών, τον εντοπισμό μοτίβων και τη βελτίωση της λήψης κλινικών αποφάσεων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εξατομίκευση των σχεδίων θεραπείας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.
Καθώς οι τεχνολογίες αυτές συνεχίζουν να εξελίσσονται, η παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη αναμένεται να επιταχυνθεί ραγδαία. Η αγορά AI στην υγειονομική περίθαλψη εκτιμάται ότι ήταν 12,85 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, αλλά αναμένεται να φτάσει τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027,σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Global Industry Analysts. Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Γερμανία είναι οι χώρες που αναμένεται να ηγηθούν της αγοράς.
Το 2023 πιθανότατα θα δούμε σημαντική αύξηση της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στις δοκιμές και την ανάπτυξη φαρμάκων και εργαλείων που επιτρέπουν την εξατομικευμένη φροντίδα.
Φροντίδα βάσει της αξίας
Το μοντέλο φροντίδας με βάση την αξία (VBC) έχει ως στόχο να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα και ποιότητα φροντίδας στους ασθενείς με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Στη φροντίδα βάσει αξίας, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πληρώνονται με βάση τα αποτελέσματα των ασθενών και όχι τον όγκο των υπηρεσιών που παρέχουν.
Η περίθαλψη βάσει της αξίας έχει γνωρίσει μια αύξηση της δυναμικής της πρόσφατα -οι επενδύσεις τετραπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την McKinsey – και το μοντέλο έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει τόσο τους ασθενείς όσο και τους επενδυτές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρωτοπόροι στην υιοθέτηση της VBC, ακολουθούμενες, προς το παρόν, από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η σημασία της κυβερνοασφάλειας στην υγειονομική περίθαλψη
Η τελευταία τάση είναι η πιεστική ανάγκη για κυβερνοασφάλεια στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Με τον αυξανόμενο όγκο δεδομένων ασθενών που αποθηκεύονται και διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους ασφαλείας. Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα δεδομένα των ασθενών, να διαταράξουν τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να βλάψουν τη φήμη ενός παρόχου.
Για να αποτρέψουν τέτοιου είδους παραβιάσεις της ασφάλειας, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης επενδύουν σε μέτρα κυβερνοασφάλειας, γεγονός που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Εξορθολογισμός των λειτουργιών για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα
Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου επανάστασης, καθώς διανύει μια περίοδο ταχείας αλλαγής που οδηγείται από το εργατικό δυναμικό και τις οικονομικές προκλήσεις. Όπως είναι λογικό, οι επιχειρηματικές λειτουργίες εξελίσσονται ανάλογα.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η Apple θέλει να φέρει επανάσταση στην υγεία
Το 2023 θα δοθεί αυξημένη έμφαση στον εξορθολογισμό των λειτουργιών για αυξημένη αποδοτικότητα. Πολλοί οργανισμοί επικεντρώνονται στη μείωση του μεγέθους των ομάδων και στην αναδιάρθρωση για αυξημένη αποδοτικότητα. Η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, καθώς οι οργανισμοί επιδιώκουν να εξοικονομήσουν ταμειακές ροές, δημιουργώντας παράλληλα μια πιο λιτή οργανωτική δομή.
Παρακολουθώντας προσεκτικά και με συνέπεια αυτές τις τάσεις και επενδύοντας στις κατάλληλες κατηγορίες, οι εταιρείες μπορούν να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό και να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Με πληροφορίες από Forbes | Market Research
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.