22 Νοέ 2024
READING

Γιατί η Wolt βρέθηκε αντιμέτωπη με το δικό της σύστημα διανομής

5 MIN READ

Γιατί η Wolt βρέθηκε αντιμέτωπη με το δικό της σύστημα διανομής

Γιατί η Wolt βρέθηκε αντιμέτωπη με το δικό της σύστημα διανομής

Οι διανομείς της αντιδρούν για την αλλαγή υπολογισμού αμοιβής

Η φιλανδική start up Wolt μπήκε στην ελληνική αγορά όταν ήταν μόλις πέντε ετών. Τολμηρό βήμα θα έλεγε κανείς για μια εταιρεία που βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία. Κι όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να έχει παρουσία σε 13 χώρες, από την Σκανδιναβία έως το Ισραήλ και την Γεωργία, και να ανταγωνίζεται ευθέως διεθνείς κολοσσούς στον χώρο των διανομών φαγητού όπως η Uber Eats, με βασικό της όχημα ένα καινοτόμο μοντέλο διανομής που θα άλλαζε όλα όσα γνώριζαν οι αγορές μέχρι τότε.

Το 2019, όταν έκανε την επίσημη πρώτη στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών της αυξανόταν με ρυθμούς 200% ετησίως και είχε καταφέρει να συνεργάζεται με 3.500 εστιατόρια, 10.000 διανομείς και να έχει πάνω από 1,5 εκατ. χρήστες που παραγγέλνουν είτε μέσω του site της είτε των εφαρμογών της σε AppStore και Google Play. Στην Ελλάδα, που ήταν η 14η χώρα δραστηριοποίησής της, η Wolt προσπάθησε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του καταναλωτικού κοινού της πρωτεύουσας, ξεκινώντας την διανομή από συγκεκριμένες περιοχές, βόρεια της Αττικής.

Το νέο μοντέλο διανομής

Εκτός από μια σειρά νέων επιλογών που προσέφερε στους καταναλωτές με το άνοιγμά της σε διαφορετικά είδη εστιατορίων, η Wolt εισήγαγε ένα νέο μοντέλο διανομής που προσέφερε συνεργασίες με εστιατόρια και διανομείς που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η εταιρεία άρχισε να κάνει διανομές από καταστήματα που μέχρι τότε δεν τολμούσαν το delivery, ενώ έδωσε ένα έξτρα εισόδημα σε πολλούς επιχειρηματίες αλλά και διανομείς, οι οποίοι για πρώτη φορά στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να εργάζονται με πλήρη ελευθερία, επιλέγοντας πότε, πού και για πόσο θα εργαστούν, καθώς και ποιες παραγγελίες αποδέχονται ή απορρίπτουν ανάλογα με τις δικές τους προτιμήσεις. Ήταν η ίδια περίοδος που το Υπουργείο Εργασίας προωθούσε εγκύκλιο που αφορούσε τις εργοδοτικές υποχρεώσεις του κλάδου της εστίασης απέναντι στους διανομείς.

Επέκταση και εμβάθυνση

Η Wolt άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα, προσθέτοντας τη μία νέα περιοχή εξυπηρέτησης μετά την άλλη σε όλη την Ελλάδα, και μαζί με αυτές και χιλιάδες καταστήματα και προσωπικό. Το 2022, η εταιρεία των Φινλανδών Miki Kuusi, Elias Aalto, Mika Matikainen, Oskari Pétas, Lauri Andler και Juhani Mykkänen εξαγοράστηκε από την DoorDash του Κινεζο-Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Tony Xu, προς 7 δισ. δολάρια.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της διανομή στα βόρεια της Αττικής, η Wolt είναι διαθέσιμη σε 10 πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λάρισα, Βόλο, Αγρίνιο και Κοζάνη, έχοντας διευρύνει την ποικιλία των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται, όπως ο ΑΒ Βασιλόπουλος και ο Μουστάκας.

Απέναντι στην efood

Τον Ιούνιο του 2022, η Wolt προχώρησε σε μια κίνηση που λειτούργησε ευθέως ανταγωνιστικά απέναντι στην efood: προχώρησε στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εκάστοτε πελάτες τις πλατφόρμας έχουν την δυνατότητα να παραγγέλνουν και να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους όχι μόνο την ημέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κίνηση της Wolt έγινε σε μία περίοδο που η efood βρέθηκε για μία ακόμα φορά στο στόχαστρο, με κινητοποιήσεις από πλευράς μερίδας εργαζομένων και συνδικαλιστών, με αφορμή την πρόσφατη αλλαγή από την πλήρη ελευθερία στην επιλογή ωραρίου εργασίας, στην τοποθέτηση συγκεκριμένων περιορισμών για τους τετράωρους αορίστου χρόνου διανομής. Οι ίδιοι οι διανομείς θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση εξωθούσε τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης σε παραίτηση, καθότι δεν μπορούσαν να επιλέξουν την ώρα εργασίας τους για να μπορούν να έχουν και δεύτερη απασχόληση που θα τους εξασφαλίσει τον βιοπορισμό τους. Είχαν προηγηθεί οι πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις τους τον Σεπτέμβριο του 2021, που δημιούργησαν το περίφημο #cancelefood και ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο ψηφιακού ακτιβισμού.

Ήρθε η σειρά της;

Η Wolt έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 8.000 διανομείς να αποκτήσουν εισόδημα, ενώ παράλληλα εκκρεμούν περίπου 10.000 αιτήσεις από διανομείς που επιθυμούν να γίνουν συνεργάτες της. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για ανεξάρτητους επαγγελματίες, που έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα και κατά βούληση πότε θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πόσες παραγγελίες θα εκτελέσουν.

Ωστόσο, η πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των διανομέων της, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της αμοιβής τους, ήρθε να υπενθυμίσει ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σε μια δυναμική gig economy. Είχαν προηγηθεί δύο μοτοπορείες, οι οποίες οργανώθηκαν αυθόρμητα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ την κινητοποίηση στηρίζουν συνδικάτα και σωματεία βάσης, όπως η Συνέλευση Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού.

Ο αλγόριθμος

Η Wolt, στις αρχές του 2023, προχώρησε σε αναβάθμιση της πλατφόρμας της για όλες τις αγορές ανά τον κόσμο και πλέον η διαδικασία υπολογισμού της αμοιβής πραγματοποιείται ενιαία, μέσω του αναβαθμισμένου αλγορίθμου της, ο οποίος υπολογίζει κριτήρια όπως η ώρα, η απόσταση, η προσβασιμότητα στον έμπορο ή τον πελάτη και η διαθεσιμότητα των διανομέων, δίνοντας τη δυνατότητα για αύξηση -αλλά και για μείωση- του ωριαίου εισοδήματος.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 η Wolt προσέφερε 2,10 ευρώ ως ελάχιστη αμοιβή ανά παραγγελία. Μόλις ένα μήνα μετά όμως η ελάχιστη αμοιβή παραλαβής και παράδοσης διαμορφώθηκε σε 1,75 ευρώ/παραγγελία. Για να κερδίσει επομένως ένας διανομέας 8,4 ευρώ/ώρα, όπως ανακοίνωσε η Wolt στην απάντησή της προς τους απεργούς διανομείς, θα πρέπει και να λάβει παραγγελίες και να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 5 παραγγελίες μέσε σε μία ώρα.

Η Wolt μπορεί να εγκαινίασε το μοντέλο του ελεύθερου επαγγελματία-διανομέα στην ελληνική αγορά το 2019, ωστόσο είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις συνέπειες της προσπάθειας που έκανε η efood τον Σεπτέμβριο του 2021 να αλλάξει το δικό της καθεστώς εργασίας μέσω ενός sms. Η ολική της αναδίπλωση μπορεί να οδήγησε στο να παραμείνουν οι εν λόγω διανομείς ως μισθωτοί, δεν κατήργησε όμως συνολικά το καθεστώς της ενοικίασης των εργαζομένων και στον συγκεκριμένο κλάδο με τα όποια προβλήματα συνεπάγεται στην ασφάλιση των διανομέων που απασχολούνται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.