18 Δεκ 2024
READING

Γιατί οι διανομείς στο last mile δεν είναι ευχαριστημένοι;

4 MIN READ

Γιατί οι διανομείς στο last mile δεν είναι ευχαριστημένοι;

Γιατί οι διανομείς στο last mile δεν είναι ευχαριστημένοι;

Πώς η ζήτηση για υψηλότερο μισθό δυσχεραίνει το last mile

Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί η παράδοση των προϊόντων από μια παρωχημένη ιδέα άλλων δεκαετιών σε μια απαραίτητη υπηρεσία που μπορούσε να απευθυνθεί σε όλους, και μάλιστα με απίστευτα ταχείς ρυθμούς. Αυτό οδήγησε στην κλιμάκωση των μεγεθών της παράδοσης κατ’ οίκον και, μαζί της, στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων – αλλά και όσων αναζητούν εργασία στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με μια νέα μελέτη της εταιρείας λογισμικού last mile delivery, Circuit, οι αναζητήσεις στο Google για θέσεις εργασίας οδηγών διανομής έχουν αυξηθεί κατά 479% τα τελευταία δύο χρόνια. Η απότομη αυτή έκρηξη συνοδεύτηκε από ανάλογο φόρτο εργασίας και πίεση, όχι όμως και από τις αντίστοιχες αποδοχές. Τι γίνεται λοιπόν με όσους τελικά κάνουν τελικά αυτή τη δουλειά; Δεν φαίνονται και τόσο ικανοποιημένοι.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον φέρνει 1 δισ. νέους καταναλωτές

Το 77% των οδηγών που συμμετείχαν στην έρευνα της Circuit, επισήμαναν ότι είναι κακοπληρωμένοι και σχεδιάζουν να βρουν μια δεύτερη δουλειά για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές αυξήσεις, ενώ το 15% έχει ήδη μια. Την ίδια στιγμή, σχεδόν τα τρία τέταρτα θα κατέβαιναν σε απεργία για να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς.

Τι σημαίνει αυτό για τους retailers;

Η οικονομία των παραδόσεων (delivery economy) μπορεί να υπάρξει μόνο εάν οι άνθρωποι που φροντίζουν να ολοκληρωθεί με επιτυχία το last mile, δηλαδή το τελικό στάδιο της διαδικασίας αποστολής και παράδοσης των προϊόντων, είναι όντως στη δουλειά. Και όταν υποβόσκει ένταση εξαιτίας της αντίφασης μεταξύ των δεδομένων που δείχνουν πόσοι άνθρωποι θέλουν μία τέτοια δουλειά και, από την άλλη, πόσο δυσαρεστημένοι είναι οι διανομείς από την αμοιβή τους, κάτι φαίνεται ότι δεν θα πάει καλά.

Αυτή η ένταση, θα κρατήσει -προς το παρόν- τους μισθούς και το κόστος παράδοσης υπό έλεγχο. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η οικονομική δυσαρέσκεια των οδηγών θα μπορούσε να προκαλέσει αναπόφευκτα μια αύξηση του κόστους – σε ένα κομμάτι μάλιστα που δεν προϋπολογίζεται εύκολα.

Θα έλεγε κανείς ότι ο ρόλος της τεχνολογίας κάνει την παράδοση πολύ πιο αποτελεσματική και ενίοτε πιο εύκολη. Ή ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους οδηγούς. Όπως σε όλους τους τομείς όμως, έτσι και στο last mile και κάθε είδους delivery, υπάρχει ένα όριο στο πόσα μπορεί να κάνει η τεχνολογία και με ποια συχνότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η εφαρμογή της διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι υπολογίζουν οι προγραμματιστές – όπως συμβαίνει εξάλλου με τα αυτοκινούμενα οχήματα παράδοσης που σε πολλές περιπτώσεις επιβραδύνουν τους ρυθμούς παραδόσεων με ανάμικτες αντιδράσεις.

Αν το κόστος αυξηθεί δραματικά, θα μετακυληστεί αναπόφευκτα στους καταναλωτές. Και από την στιγμή που θα πρέπει να το καταβάλουν, θα επιλέξουν να στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις από τις γρήγορες κατ’ οίκον παραδόσεις στις οποίες έχουν συνηθίσει. Ενώ οι retailers από την πλευρά τους θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν καλύτερες λύσεις, όπως, για παράδειγμα, την ενοποίηση των αποστολών από διαφορετικούς προμηθευτές.

Διαβάστε ακόμα: Τα cargo ποδήλατα είναι το μέλλον του last mile;

Δεν μετράει μόνο η ταχύτητα

Αν μια εταιρεία όμως δεν έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γρήγορης παράδοσης, τότε με τι θα μπορούσε να ξεχωρίσει; Η εξατομίκευση είναι η σωστή απάντηση. Και εδώ είναι που τα first-party data προτεραιοποιούνται, όχι μόνο βοηθώντας στην παραμετροποίηση της εμπειρίας στις ανάγκες του κάθε καταναλωτή, αλλά και ωφελώντας την επιχείρηση, επιτρέποντάς της να μαθαίνει από τη βάση των χρηστών της τι επιθυμούν και τι όχι.

Για τους e-retailers η εμπειρία του πελάτη είναι ο φακός μέσα από τον οποίο ο καταναλωτής βλέπει το εμπορικό σήμα τους. Θα πρέπει να σκεφτούν ότι η άνοδος του fast commerce μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι μια τάση στην οποία πρέπει να αντιδράσουν, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία να επανεκτιμήσουν τους “κανόνες δέσμευσής” τους με την πελατειακή τους βάση. Η συνολική εμπειρία του πελάτη προκύπτει από την κατανόηση του πελάτη και της σχέσης του με την εταιρεία – όχι απλώς ως αποτέλεσμα της ταχύτητας.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.