22 Νοέ 2024
READING

Πώς θα αλλάξει το «τελευταίο μίλι» για τα σούπερ μάρκετ τα επόμενα χρόνια

4 MIN READ

Πώς θα αλλάξει το «τελευταίο μίλι» για τα σούπερ μάρκετ τα επόμενα χρόνια

Πώς θα αλλάξει το «τελευταίο μίλι» για τα σούπερ μάρκετ τα επόμενα χρόνια

Σε ένα τοπίο πολυκαναλικότητας που περιστρέφεται γύρω από τα σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται και στο επίκεντρο του στρατηγικού τους σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια, οι προσεγγίσει που θα αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας τους προσεχώς είναι αυτές που στην πραγματικότητα θα φέρουν και τα νέα δεδομένα στο e-commerce.

Η πανδημία που έφερε νέα ήθη στην αγορά των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών, βάζοντας στο παιχνίδι της εξυπηρέτησης των μεγάλων αλυσίδων τις πλατφόρμες διανομών, ήρθε ουσιαστικά να επιταχύνει εξελίξεις. Ταυτόχρονα όμως η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στην αγορά ήταν αυτή του quick delivery, όπου κατά βάση οι δύο μεγάλες πλατφόρμες διανομών, efood και Wolt έκαναν βήμα, δεσμευόμενες για ταχείες παραδόσεις σε χρόνο μικρότερο της μίας ώρας. Κάτι δηλαδή σαν να κάνει κάποιος μία παραγγελία delivery σε μία πιτσαρία και να περιμένει την παράδοσή της σε ελάχιστο χρόνο στην πόρτα του. 

Η αγορά παράδοσης τελευταίου μιλίου προβλέπεται να αυξηθεί μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 15,62% στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως και το 2027, κάτι που αντιστοιχεί σε επιπλέον αξία κατά 165,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια παγκοσμίως. 

Οι ζυμώσεις για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι αρκετές αλυσίδες αυτή την περίοδο βρίσκονται σε συζητήσεις για την δημιουργία ειδικών θυρίδων ή σημείων διάθεσης προϊόντων ξηρού φορτίου ειδικά για τα προϊόντα τους, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση των ψυχόμενων προϊόντων, είναι κάτι που αναμένεται να γίνει σε δεύτερο χρόνο. Πού θα οδηγηθεί η αγορά; Η πραγματικότητα επιβάλει νέα μοντέλα διανομής και διάθεσης των προϊόντων, εκτός οκταώρου και συγκεκριμένου ωραρίου προσβασιμότητα στις παραγγελίες, για έναν καταναλωτή που σε μεγάλο βαθμό κινείται εντονότερα, εργάζεται περισσότερο και αρκετές φορές το ωράριό του είναι τέτοιο που λόγω της έντονης ευελιξίας που παρουσιάζει, τον ωθεί στην αναζήτηση των παραγγελιών του εκτός ωραρίου. Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι η επένδυση σε θυρίδες, κάθε άλλο παρά οικονομική διαδικασία αποτελεί, το ότι υφίσταται προοπτική περαιτέρω εδραίωσης νέων μοντέλων, θα προσφέρει την δυνατότητα στα σούπερ μάρκετ, να πωλούν και να διαθέτουν τα προϊόντα τους εκτός του προσδιορισμένου ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τα διαθέσιμα κανάλια πώλησής τους. 

Απαιτούνται επενδύσεις και ευελιξία για προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Η εξέλιξη των πωλήσεων προς την επόμενη μέρα αποτελεί το διακύβευμα για πολλούς στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ωστόσο απαιτεί επενδύσεις και ευελιξία για την προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παλαιότερες συζητήσεις που είχαν γίνει ανάμεσα σε μεγάλες αλυσίδες της Ελλάδας και τη Myrmex που πλέον έχει εξαγοραστεί πλήρως από την Ocado και ειδικεύεται σε ειδικά ρομποτικά συστήματα για αποθήκες, απέβησαν άκαρπες. Ταυτόχρονα όμως η Myrmex, δουλεύει ήδη το μοντέλο και την ανάπτυξη της τεχνολογίας της σε πολλές αγορές. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία που ξεκίνησε από τους Ορέστη Φαινέκο και Γιάννη Κανέλλο, αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με πελάτες παγκοσμίου βεληνεκούς ανά τον πλανήτη, όπως η Kroger στην Αμερική (με τζίρο 137 δισ. δολάρια στη χρήση 2022 και καθαρά κέρδη 1,65 δισ. δολάρια), το Groupe Casino στη Γαλλία (με τζίρο 31,5 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 397 χιλ. ευρώ το 2021), η Lotte στη Νότια Κορέα (με έσοδα 45 δισ. λίρες Αγγλίας ετησίως) και περισσότερα από 1.000 καταστήματα στο δίκτυό της, η Morisson’s, ένας από τους μεγαλύτερους λιανεμπόρους στη Μ. Βρετανία καθώς και η ιδίων συμφερόντων Ocado Retail.

Σημεία picking για προϊόντα σούπερ μάρκετ έξω από τα καταστήματα

Στη χώρα μας, τουλάχιστον το μοντέλο εξυπηρέτησης με σημεία picking έξω από τα καταστήματα, εκτιμάται από ανθρώπους που γνωρίζουν τα δεδομένα, ότι αρχικά θα εξυπηρετηθεί από εταιρείες του κλάδου των μεταφορών – ταχυμεταφορών, όπως η Skroutz, η ACS ή και η Box Now, που το τελευταίο διάστημα δουλεύουν και με τις θυρίδες παραλαβής που εγκαθιστούν σταδιακά όλο και σε περισσότερα σημεία σε πανελλαδική βάση. Διότι από πλευράς των αλυσίδων απαιτείται η τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα, η ανάπτυξη λογισμικού και οπωσδήποτε η χρηματική επένδυση που θα οδηγήσει στην σταδιακή τοποθέτηση τέτοιων σημείων ή και ψυχόμενων θυρίδων ή «κουτιών» παραλαβής των παραγγελιών από τους πελάτες τους. 

Αυτή τη στιγμή το υπάρχον μοντέλο των εταιρειών μεταφορών, αφορά στην τοποθέτηση θυρίδων έξω από καταστήματα όπως είναι αυτά της My market, όπου μπορεί να παραλάβει κάποιος προϊόντα τρίτων. Η μετάβαση σε εγκαταστάσεις που θα αφορούν στην αποκλειστική τροφοδοσία, αρχικά με προϊόντα ξηρού φορτίου, των προϊόντων μίας αλυσίδας, είναι κάτι που ακόμη κυοφορείται ως προς την υλοποίησή του, αλλά όπως όλα συναινούν δεν βρίσκεται και πολύ μακριά αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Και που όπως όλα δείχνουν σύντομα ο τρόπος που έως και τώρα ξέραμε ή έχουμε συνηθίσει να ψωνίζουμε θα αποτελεί αν όχι μακρινή ανάμνηση, σίγουρα μία παράλληλη διαδικασία με τις εξελίξεις που φέρνει στην παγκόσμια αγορά – αλλά και στην ελληνική αγορά – λιανικής η τεχνολογία.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.