Τα παιχνίδια θέλουν απεγνωσμένα τα παιδιά να παίζουν μαζί τους και αυτή τους η επιθυμία επηρεάζει τις ελπίδες, τους φόβους και τις πράξεις τους. Ρομαντικό ή όχι, αυτό το concept της ταινίας της Pixar και της Disney του 1995, Toy Story, μιλούσε για την αξία που έχουν τα παιχνίδια στην ζωή όλων, μικρών και μεγάλων.
Αξία που αντιλήφθηκαν νωρίς οι “παιχνιδάδες” της εγχώριας αγοράς. Γιώργος Μουστάκας, Αλέξανδρος Ζαχαριάς και Απόστολος Βακάκης τροφοδότησαν επί δεκαετίες γενιές Ελλήνων με παιχνίδια από όλο τον κόσμο. Ο καθένας διάλεξε το δικό του δρόμο, αναπτύχθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπος με ισχυρές προκλήσεις που καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία του, πρωταγωνιστώντας διαχρονικά στις κορυφαίες αγοραστικές σεζόν, όπως των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η αγορά παιχνιδιών στην Ελλάδα, όμως, δεν θα ήταν ίδια χωρίς αυτούς.
Παιχνίδια Μουστάκας – Ένας κόσμος όνειρο!
Ο Γιώργος Μουστάκας καταγόταν από την Κίμωλο και ήδη από το 1968 είχε αποφασίσει να κατασκευάζει παιχνίδια θα προσφέρουν χαρά σε μικρά παιδιά, ακολουθώντας τα βήματα τη οικογενειακής επιχείρησης στο κυκλαδίτικο νησί. Τα καταστήματα Μουστάκας ξεκίνησαν ως μια μικρή βιοτεχνία με αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών. Το 1986, ο εμπνευστής και ιδρυτής τους, πήρε την απόφαση να ανοίξει το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης στο Περιστέρι. Κατά τη δεκαετία 2010-2019, όταν η χώρα ταλανιζόταν από τις συνέπειες της οικονομικής αστάθειας, η Μουστάκας Υπερμάρκετ Παιχνιδιών -όπως είναι ο πλήρης εταιρικός τίτλος της- κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων της, αυξάνοντας κατά 50% τα λειτουργικά της κέρδη και διατηρώντας το ποσοστό δανεισμού της στα επίπεδα περίπου του 30% των συνολικών ταμειακών της διαθεσίμων, εμφανίζοντας ταυτόχρονα καθαρή κερδοφορία.
Το 2020 ο Γιώργος Μουστάκας έφυγε από τη ζωή, ωστόσο η εταιρεία που ο ίδιος έχτισε και ο γιος του Νίκος Μουστάκας -είναι εκείνος που εισήγαγε το ηλεκτρονικό κατάστημα αγορών moustakastoys.gr- συνεχίζει να διοικεί σήμερα, είχε ήδη αρχίσει να κινείται αναπτυξιακά από το 2008 και ύστερα. Αυτό που έκανε η Μουστάκας ήταν να προσηλωθεί απόλυτα στο παιχνίδι και στο παιδί, ενώ ταυτόχρονα, απέφυγε την λύση των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα, επιδιώκοντας να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο ποιοτικό αποτύπωμα, το οποίο όπως φάνηκε έγινε αισθητό και κέρδισε την εκτίμηση μίας σημαντικής μερίδας των Ελλήνων καταναλωτών.
Αυτήν τη στιγμή διατηρεί συνολικά 11 καταστήματα με την ταμπέλα «Μουστάκας» εκ των οποίων τα 15 βρίσκονται στην Αττική. Επίσης διατηρεί παρουσία στη Ρόδο με ένα κατάστημα, στην Κρήτη με ακόμα ένα και με δύο στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η εταιρεία διατηρεί και τέσσερα Lego Stores σε Golden Hall, Athens Mall, River West Open και ένα ακόμη στη Θεσσαλονίκη.
Όλου του κόσμου τα παιδιά ψωνίζουνε στου Ζαχαριά
Ο ιδρυτής της φερώνυμης αλυσίδας παιχνιδιών Αλέξανδρος Ζαχαριάς, ξεκίνησε φτωχός από το χωριό Καστράκι κοντά στα Μετέωρα και από απλός υπάλληλος της εταιρείας παιχνιδιών «El Greco», ιδιοκτησίας της οικογένειας Βακάκη, με ιδρυτή τον Γιώργο Βακάκη, κατάφερε να δημιουργήσει μόνος του την δική του αλυσίδα καταστημάτων. Ως πρωτοπόρος στο είδος του, ανακάλυψε την κινεζική αγορά, με τα πάμφθηνα προϊόντα. Ως αποτέλεσμα τα καταστήματα Ζαχαριάς, γνώρισαν δόξες μεταξύ 1980- 1990, φτάνοντας περίπου τα 100 σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα λειτουργούν 4 καταστήματα και το e-zaxarias.gr.
Jumbo, τα μεγαλύτερα καταστήματα παιχνιδιών
Η ιστορία της οικογένειάς του που ίδρυσε την «El Greco» η οποία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη βιομηχανία παιχνιδιών στην Ελλάδα, έδειξε το δρόμο που θα ακολουθούσε ο μετέπειτα εμπνευστής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης. Όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, αποφάσισε να την πουλήσει στην πολυεθνική Hasbro, παίρνοντας ο ίδιος τη διεύθυνσή της στην Ελλάδα. Το 1986 όμως αποφάσισε να δημιουργήσει στη Γλυφάδα το πρώτο κατάστημα Jumbo. Ακολούθησαν αυτά στο Ψυχικό, στον Χολαργό και στον Πειραιά και άλλα σημεία που συνέθεσαν την πρώτη εικόνα της αλυσίδας. Το 1997 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα πρώτα σημεία εκτός Αττικής, σε Πυλαία Θεσσαλονίκης, Πάτρα και Σείριο.
Η καταστροφική πυρκαγιά του 2000 στις αποθήκες και τα κεντρικά γραφεία στο Αιγάλεω, οδήγησε σε μια σειρά από αλλαγές. Αφενός της επωνυμίας της εταιρείας από «Μπέϊμπυ Λαντ Παιχνίδια Α.Ε.» σε «JUMBO Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία» και διακριτικό τίτλο «Jumbo», αφετέρου στη δημιουργία νέων αποθηκών σε Οινόφυτα και λίγο αργότερα στην μεταφορά της κεντρικής διοίκησης σε διατηρητέο κτίριο στο Μοσχάτο. Παράλληλα κατοχυρώθηκε στην εταιρεία μετά από διαγωνισμό, το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και εμπορίας της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.
Αργότερα, με την είσοδο των προϊόντων από την Κίνα, τα καταστήματα έκαναν τη μεταβάση στο νέο concept των υπερ-καταστημάτων, μετατρέποντας τα αμιγώς μαγαζιά παιχνιδιών σε πολυκαταστήματα, προσφέροντας στους πελάτες του και μια σειρά από άλλα προϊόντα, όπως είδη σπιτιού, ενδύματα, εποχιακά είδη και καθαριστικά. Κόντρα σε κάθε κρίση -οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή- ο τζίρος και η κερδοφορίας της Jumbo κινήθηκαν ανοδικά (συνολικά για το σύνολο του έτους 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +14% περίπου σε σχέση με το 2021), με αποτέλεσμα σήμερα να διατηρεί 54 καταστήματα και το e-jumbo.gr στην εγχώρια αγορά και μια δυναμική πορεία σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο, ενώ μέσω συνεργασιών έχει παρουσία σε 6 ακόμη χώρες, ενώ αναμένεται και το πρώτο κατάστημα στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Research & Markets, η παγκόσμια αγορά παιχνιδιών άγγιξε σε αξία τα 156,5 δισ δολάρια το 2021 και εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 7,50% μέχρι το 2027, οπότε και θα ανέλθει τελικά σε 249,6 δισ δολάρια. Στην Ελλάδα, η περίοδος του Πάσχα που πλησιάζει, εισφέρει περίπου το 15% του ετήσιου τζίρου για την αγορά των παιχνιδιών, αποτελώντας σημαντικό κομμάτι του συνόλου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.